Vara: drum național. Iarna: pârtie pentru iubitorii de schi. Acesta e planul autorităților hunedorene, care vor să readucă la viața zona turistică Pasul Vâlcan, considerată zona ”Fantomă” din turismul românesc.

Dacă la Straja e tot mai aglomerat an de an, în Pasul Vâlcan era tot mai pustiu. Dar această etapă se apropie de sfârșit. În ultimii cinci ani, zona turistică din Pasul Vâlcan a beneficiat de investiţii de peste 10 milioane de euro. Din fonduri europene, a fost modernizat drumul, iar Ministerul Turismului a contribuit și el, oferind mai mult de 7 milioane de euro, pentru achiziţia şi amenajarea telegondolei.

Ciudățenia vine abia acum: pentru că pârtiile de pe munte nu au mai fost îngrijite, turiştii sunt invitaţi, din această iarnă, să schieze pe drumul judeţean 664, inaugurat în octombrie 2014. Drumul judeţean, cu bornele sale, a devenit astfel singura pârtie funcţională din zona turistică Pasul Vâlcan, în timp ce alte două pârtii, dotate cu teleschi, nu sunt folosite deloc.

”Am stabilit de comun acord cu cabanierii din Pasul Vâlcan să închidem drumul traficului rutier şi să îl transformăm în pârtie pentru turiştii care vor să schieze sau să vină la sanie. Este un lucru bun pentru turişti. Ei urcă cu telegondola în Pasul Vâlcan şi coboară pe drum cu schiurile”, a spus primarul Gheorghe Ile, potrivit Ziarului Hunedoreanului.

Legarea de Straja, aqaland și demolarea cabanelor vechi

Primarul Gheorghe Ile are, însă, încă cinci proiecte pentru zona turistică, printre care şi iluminatul stradal, canalizare, amenajarea altei telegondole care să lege Pasul Vâlcan de staţiunea Straja și aqualand. Mai mult, primarul a spus, potrivit aceleiași surse, că ”Pasul Vâlcan are viitor turistic, iar curând vor începe să apară construcţii nou în zonă”. Evident, după ce cabanele vechi din zonă vor fi demolate chiar de către proprietarii acestora, cărora li s-a dat termen de 2 ani.

Mai jos aveți un filmuleț cu pârtia-drum județean:

 Citește și: SONDAJ. Care sunt stațiunile preferate de români pentru sărbători

 

 Citește și: ”Mica Elveție” din Carpați, abandonată din cauza infrastructurii

 

 Citește și: Trenurile zăpezii 2015: Bilete mai ieftine cu până la 56% spre munte

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*