Pe unii dintre noi, părinții ne-au învățat că haina de bumbac e sfântă, iar sinteticul nu. Alții au auzit vorbindu-se, de Halloween sau pe la focuri de tabără, că ”bumbacul ucide”. Care este adevărul?

În general, adevărul este undeva la mijloc. Pe cât de confortabile sunt hainele de bumbac pe o vreme uscată și la temperaturi ridicate, ele reprezintă, în același timp, cea mai proastă alegere pentru un mediu umed și foarte răcoros.

În timp ce bumbacul este ideal la capitolul confort pe timp de caniculă, el absoarbe și păstrează transpirația și vaporii de apă pe propria piele. Asta n-ar fi, neapărat, o problemă, căci și lâna tinde să rămână udă, însă bumbacul își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed. Prin urmare, în loc să mențină căldura produsă de corpul tău, bumbacul ud va ”extrage” căldura din corpul tău și o va pierde în exterior. Chiar dacă porți bumbac pe vreme uscată sau sub un strat impermeabil de haine, el va absorbi și reține umezeala provenită din transpirație. Iar umezeala provenită din interior este la fel de nocivă ca și cea provenită din exterior. În plus, bumbacul umed irită, cu toate că, atunci când te afli pe punctul de a intra în hipotermie, iritația pielii este ultima dintre grijile tale.

Nici lenjeria de corp din bumbac nu este recomandată, chiar dacă pleci într-o drumeție montană pe cea mai caldă și uscată vreme (nu uita să verifici prognoza meteo pentru timpul nopții).

Concluzie? Renunță la bumbac atunci când mergi la munte și alege lâna sau materialele sintetice.

 

   Citește și: VIDEO. Resuscitarea zonei Fantomă: Pasul Vâlcan are pârtie pe un drum județean

 

   Citește și: Cum recunoști nesimțiții atunci când mergi la schi

 

   Citește și: TOP 5. Aplicații mobile pentru cei care merg la schi în România

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*