Drumețiile montane și, la un alt nivel, alpinismul sunt, pentru noi, unul dintre cele mai frumoase sporturi pe care un om le poate practica. În timpul unei drumeții, înveți să înțelegi natura și afli o mulțime de lucruri despre tine însuți, despre limitele tale, despre nevoile tale reale și despre ceea ce te poate face cu adevărat fericit.

Dincolo, însă, de această idilică descriere a acestui sport, drumețiile montane nu sunt lipsite de riscuri. Ca orice practicant al unui sport, un drumeț riscă să se accidenteze într-un fel sau altul, așa că ne-am gândit să așternem, mai jos, o listă cu cele mai frecvente probleme fizice care ne pândesc când mergm pe munte.

Problemele la genunchi

Prima întrebare pe care ți-o pui când te dor genunchii trebuie să fie asta: unde te doare? Dacă durerea vine din interiorul genunchiului, trebuie să mergi la medic după ce te întorci acasă. Pe moment, încearcă să minimizezi tipul de mișcare care îți provoacă durere și să încerci să pui cât mai puțină presiune pe piciorul respectiv. Bețele de trekking te-ar putea ajuta. De asemenea, un anti-inflamator va micșora, temporar, durerile.

Există, însă, și accidentări ceva mai complicate. Una dintre ele poate fi ruptura de menisc. O ruptură de menisc este o leziune care apare atunci când bucăți ale cartilajului meniscal sunt rupte, din cauza unor mișcări specifice care rotesc genunchiul brusc sau forțat, sau din cauza unor alți factori. Evident, pe internet există și articole foarte bine documentate și foarte ușor de parcurs despre o astfel de accidentare, așa cum este acest articol despre ruptura de menisc.

Iar noi îți oferim următorul sfat: nu trata niciodată o astfel de accidentare ca pe ceva ce trece de la sine. În cazul unei accidentări ușoare, ai putea avea dreptate. În cazuri mai puțin ușoare (și doar un medic îți poate spune dacă o accidentare este ușoară sau complicată), ai nevoie de kinetoterapie, fără de care riști să cari după tine, pentru toată viața, o problemă care putea fi rezolvată atât de simplu.

Entorsele de gleznă

Entorsele de gleznă sunt și ele printre cele mai comune accidentări pe care le poți suferi pe munte. Dacă ai o gleznă sensibilă, ai neapărată nevoie de bocanci de munte, care să-ți țină glezna strâns. Fii foarte atent pe unde calci și fii conștient de tipul terenului pe care pășești. O simplă alunecare îți poate da peste cap planurile de drumeție.

Durerile de spate și cele de umeri

Dacă te dor umerii și spatele în zona lombară, probabil rucsacul tău nu ți se potrivește. Dacă ai, totuși, un rucsac de calitate, potrivit cu lungimea spatelui tău și cu țățimea umerilor, ai putea încerca să redistribui greutatea din interior, să-l „centrezi”, să-l echilibrezi. Dacă te doare spatele între omoplați, strânge cureaua de la piept (probabil este prea largă și lasă bretelele rucsacului să-ți tragă prea tare umerii înapoi).

Bășicile

Deși nimeni nu este imun la bășici, acestea ar putea fi, cumva, evitate dacă știi care sunt cauzele care duc la apariția lor. Iar dacă tot au apărut, se vor vindeca mai repede dacă știi cum să le tratezi. Însă primul lucru pe care trebuie să-l faci este, evident, să încerci să le eviți.

De îndată ce pielea se înroșește în anumite zone care devin sensibile, folosește un leucoplast a acoperi zonele cu probleme. Dacă bășica s-a format deja, păstrează zona curată. Nu sparge balonul cu lichid și acoperă-l cu un leucoplast. În acest fel, vei evita și infectarea zonei.

Durerile de burtă și de stomac

Acestea pot avea multe cauze. Una dintre ele poate fi hidratarea excesivă. În acest caz, bea mai puțină apă și ia și o pauză de masă, care să-i permită stomacului să nu mai lucreze în gol în timpul drumeției. De asemenea, dacă vrei să fii cu adevărat prevăzător, cumpără de la farmacie, înainte de a pleca în drumeție, medicamente pentru durerile de stomac și pentru acele dureri de burtă care sigur te vor lovi, mai devreme sau mai târziu, în „cariera” ta de montaniard.

Durerile de cap

Principala cauză a durerilor de cap în timpul unei drumeții este deshidratarea. Dacă durerea se calmează atunci când te așezi și te odihnești, aceasta este cauza apariției durerii. În acest caz, bea mai multă apă (spre exemplu, un litru de apă pe oră ar trebui să rezolve problema deshidratării).

Dacă durerea de cap nu se calmează atunci când te așezi sau este mai mică atunci când te ridici în picioare decât când stai jos, ai putea suferi de hiponatremie (un dezechilibru al balanței de sodiu). Ce înseamnă asta: ai băut prea multă apă și ai nevoie de mai multe săruri, zaharuri și electroliți în sânge. Ia o pauză și mănâncă cel mai sărat aliment pe care îl deții, încearcă să urinezi și limitează cantitatea de apă pe care o consumi în următoarele ore.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*