Iarna a pus deja stăpânire peste crestele montane, iar în unele zone stratul de zăpadă depășește 25 de centimetri. Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că ninsorile vor continua pe parcursul săptămânii, astfel că administrațiile locale au început deja să anunțe datele la care se vor deschide domeniile schiabile, precum și traseele turistice care se închid din cauza precipitațiilor consistente.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o avertizare de cod galben de ninsori, valabilă începând de astăzi, ora 16.00, până miercuri, la ora 14.00, în mai multe judeţe din ţară. Potrivit avertizării ANM, va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei. Anunțul vine la o zi după ce ANM anunțase că la peste 1.400 de metri altitudine va ninge (probabil) până pe 6 decembrie.

Stratul de zăpadă pe crestele montane

Cel mai mare strat de zăpadă este, în prezent, pe Vârful Omu din Munţii Bucegi. De asemenea, astăzi ninge în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.000 de metri, precum şi în judeţele Braşov, Covasna, în zona montană din Sibiu şi în Harghita.

„În zona Carpaţilor Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, avem numai ninsori. Avem ninsori şi în zona depresionară din estul Transilvaniei şi lapoviţe în sudul Transilvaniei. Cel mai mare strat de zăpadă la ora 8.00 era de 25 de centimetri, la Vârful Omu”, a declarat meteorologul Alina Şerban, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Meteorologul Narcisa Milian, de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu, a susținut că în judeţul Braşov stratul de zăpadă proaspăt depus variază între 5 centimetri la Predeal şi 14 centimetri la Fundata. În judeţul Sibiu, la Bâlea Lac, s-au depus 8 centimetri de zăpadă, iar pe Vârful Lăcăuţi, în judeţul Covasna, stratul de zăpadă măsoară 6 centimetri, conform Mediafax.

Iarna a ajuns și în județul Harghita, iar în staţiunea Harghita-Băi s-au depus 3-5 centimetri de zăpadă.

Trasee turistice închise

Dispeceratul Național Salvamont a anunțat, în această dimineață, că Salvamont Bușteni și Salvamont Sinaia declară închise traseele montane din munții Bucegi (conform certificatelor de omologare) din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a stratului de zăpadă acumulat în ultimele 24 de ore pe tot masivul și a stratului de gheață format de la 1.500 de metri în sus.

Când se deschid pârtiile

Prima stațiune de iarnă care va deschide sezonul de schi 2015-2016 este Păltiniș, situată la 1.442 metri altitudine. Deși în prezent, stratul de zăpadă de aici măsoară doar 2 centimetri, Arena Platoș Păltiniș a anunțat că pârtiile sale vor fi disponibile de pe 28 noiembrie, întrucât au tunuri de zăpadă. Ca în fiecare an, sezonul de schi începe la Arena Platoș cu o petrecere, Get United Party, care va avea loc în noul apreski montat în această vară la Arena Platoș Păltiniș, o construcție de două ori mai mare decât precedentul apreski.

Totodată, un alt domeniul schiabil care și-a anunțat deschiderea este cel din Voineasa. Deși proiectul domeniului nu este finalizat și asteaptă de mai bine de doi ani găsirea fondurilor necesare, pârtiile vor fi pregătire pentru schiori din 15 decembrie, conform primarului din Voineasa, Gheorghe Stanciu. Mai mult, se intenţionează înfiinţarea unui punct Salvamont în Voineasa, precum şi a unui serviciu de ambulanţă chiar la baza pârtiei, potrivit Vocea Vâlcii.

La Straja, sezonul de schi 2015-2016 va debuta pe 16 decembrie, conform anunțului făcut de o companie de tabere de schi din zonă.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*