În februarie, am mers la o cafea cu un grup de prieteni, încălțată cu noile mele achiziții de munte. ”Cât ai dat pe ei?”, m-a întrebat o colegă. ”Atât”. ”Dar de ce ai da atâția bani pe o pereche de bocanci?”, a întrebat o altă amică. Ei, uite de ce:

Bocancii la femei

Răsfoit-am și eu, astăzi, revista Elle, să aflu ce se poartă în acest an. Se poartă modelele florale, pe care le văd peste tot, de la un timp, pe jachete, pantaloni, lenjerie intimă și, inevitabil, chiar și pe pantofi. Am văzut și că pantofii cu toc se poartă, din nou, cu șosete. Și că, neapărat, oriunde mergi îmbrăcată așa fashion, trebuie să-ți faci selfie, altfel nu exiști. Dacă o să cazi în prăpastie și, Doamne ferește, mori, măcar o să fii apreciată pentru stil.

Te-ai ofuscat? O să-mi spui că nu porți bocanci pentru că-ți put picioarele în ei. Nu-ți vor mirosi picioarele urât, dragă, stai calmă și-ncălțată. Dacă o să-ți cumperi bocanci de calitate, picioarele-ți vor mirosi a levănțică și după zece ani de purtat.

Dar cum? Zece ani? Dar da! Asta dacă nu-ți crește piciorul sau nu ai ghinionul să fii acel 1 din 1.000 de cumpărători care-și distruge încălțămintea te-miri-cum. Poate dominițele pe care le apreciezi tu nu poartă Scarpa, Lowa sau Raichle, ci Louboutin și Jimmy Choo. Pantofii ăștia cu toc îmi amintesc de joculețul ăla de inteligență, cu doamna care își cumpără o astfel de pereche de pantofi, iar a doua zi moare. Întrebarea era: cum? Păi, lucra la circ, era model la ținta de aruncare a cuțitelor și, venind încălțată neadecvat la muncă, s-a înălțat cu 10 cm…

Dacă ești printre domnișoarele sau doamnele care poartă bocanci pe munte, dă-mi voie să te apreciez și să-ți spun că, pe lângă faptul că ești frumoasă și pregătită oricând de drumeție, ești și conștiență de pericolele pe care le-ai putea preveni. În plus, partea masculină a redacției eMunte.ro consideră că femeile încălțate cu bocanci pe munte sunt mult mai sexy decât cele care poartă sandale.

Bocancii la bărbați

La bărbați, situația nu e prea diferită. ”Dar ce să să dau banii pe-o pereche de bocanci? Am niște teniși numai buni de drumeție”.

Dar ce-ți trebuie oase întregi? E ca și cum te-ai duce la medic și, în loc să te asculte cu stetoscopul, te ascultă cu o pâlnie. Aceeași drăcie, cu altă pălărie. De aceea există salvamontiștii, să ne salveze de prostiile pe care le facem, că așa suntem noi, experți în orice și dătători cu părerea. Dacă salvamontistul zice ”măi, nu urca, a nins și nu ai echipament”, dă-l încolo, eu sunt deștept și invincibil ca Chuck Norris, care s-a născut într-o cabană construită de el.

”Pe vremea bunicilor mergeai cu ce aveai…”. Alooooo! Aici secolul XXI, anul de grație 2017! În Evul Mediu, oamenii nu se spălau cu săptămânile, crezând că apa deschide porii și permite transmiterea ciumei. Pe asta nu o bagi la înaintare? E tot de pe vremea strămoșilor noștri, unde opțiunile se numărau pe-un deget. Dă, domnule, cu încredere, banii pe o pereche de bocanci, că nu-s făcături de marketing.

O să-mi zici, ”vai, dar ce hateriță ești!”. Vai, nu urăsc nimic mai mult decât să mă agit dimineața la poalele muntelui, gata să bat cărările, și să aflu că un tânăr a greșit traseul, a alunecat și a murit, iar salvamontiștii îl coboară chiar acum de pe munte. Ce fericire, nu? Spune-mi, nu-ți dă energie o veste ca asta?

Nu îți ofer nimic, nici măcar un pont de fashion. Îți spun doar că o pereche de bocanci de munte ți-ar face călătoria mai lungă, mai sigură și mai confortabilă. Bocancii de munte nu se vând la teleshopping, ci oamenilor conștienți.

 

Citește și: Despre ospitalitatea românească și despre modul în care îi tratăm pe străini

 

Comments

comments

6 Responses

 1. Robert M.

  Foarte adevarat,nu putem contesta necesiutatea purtarii bocancilor in turele montane, un articol destul de „la subiect”. Exemplele respective cu „pe vremea….” nu sunt relevante, daca vrei sa duci niste argumente in afirmatia ta..puteai folosi altele 😛 iar partea cu ce cred barbatii si „sexy” toate astea duc la obiectivizarea sexuala a femeii 🙂 nu le mai folosi! plus ca pe munte nu suntem la mare sa vedem care e buna de.. pardon sexy si care nu 🙂 Muntele e munte e puritate,decenta, bun simt, frumusete, originalitate,suflet,iubire,pasiune si enumeratia poate continua …
  Un echipament adecvat pentru ture este absolut necesar!Mereu trebuie luata in calcul , calitatea produsului tehnologia folosita ptr. ca iti ofera protectia si suguranta de care ai nevoie.Muntele nu este ptr. toti (ca marea…unde nu merg si no sa merg) Muntele este ptr. persoane de calitate si nu vb de asa zisele corcituri (si cu muntele si cu marea si cu.. orice) incaltate si imbracate cu ce apuca si ce e la moda, pe munte
  PS: Respectati natura si purtati-va decent si modest in ea!
  O zi buna sa ai!

  Răspunde
 2. sinan

  OMUL MERGE PE MUNTE CU CE ARE, dar mai ales, DACA POATE…eu am inceput sa merg chiar in Fagaras, de prin „85 chiar in adidasi, mai mult bascheti, asa se numeau atunci si datorita avantului tineresc, nu am avut nici o problema…a sta acasa si a visa ca umbli pe munte, numai pt ca nu iti permiti accesorii de multe milioane de lei, nu este o idee buna…oricum, muntii nostrii sunt mici ca inaltime, daca esti voinic si iti doresti asta, poti urca vara si in…sandale, trebuie doar sa cunosti zona (harta, busola), sa alegi anotimpul potrivit pt. puterea ta (aug., perioada optima), sa nu alergi ca un bezmetic si sa fii optimist mereu pe parcurs, deoarece cabane sunt la tot pasul…iar chestia cu marea nu este chiar asa, unora l-e place marea!

  Răspunde
 3. Felix Simon

  Unele preturi sunt totusi puse dupa ureche, si nu au nici o legatura cu realitatea. Mai degraba cu profitul. Trist.

  Răspunde
 4. Daniel

  Eu am 2 perechide Ecco Xpedition, alea se considera ok pt. drumetii sau sint tot jafuri ?

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*