Cutremurul care a devastat, sâmbătă, Nepalul ar fi putut modifica înălțimea Everestului. O echipa de geologi de la US Geological Survey (USGS) cercetează acest aspect, însă date oficiale vor apărea abia peste 11 zile.

Potrivit datelor seismologice preliminare, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge. Jackson a declarat pentru National Geographic că există, cu siguranță, diferențe legate de masivul Everest, atât pe verticală, cât și pe orizontală, dar că acestea sunt, în total, de maximum 10 centimetri.

Analiza lui Jackson este similară cu cea efectuată de către Sandy Steacy, decanul Facultăţii de Ştiinţe Fizice de la Universitatea din Adelaide, care se bazează, în afirmațiile sale, pe ”mutarea” capitalei nepaleze. Cu toate acestea, Steacy afirmă că modificarea e de câțiva milimetri.

”Principala alunecare a avut loc la vest de Everest. Muntele nu se află direct deasupra planului faliei. În plus, scufundarea faliei este foarte puţin profundă. Trei metri în plan orizontal nu înseamnă mare lucru pe verticală”, a subliniat Steacy, conform AFP.

Ian Main, un profesor de seismologie la Universitatea din Edinburgh, este și el de părere că a avut loc o ”mică” schimbare în înălţime, dar că este prea devreme să fie precizată.

”Vom afla în curând dacă a avut loc vreo modificare a înălţimii care poate să fie detectată”, după analizarea unor date culese prin satelit înainte şi după cutremur, a precizat Main.

Însă procesul este anevoios, astfel că rezultatele vor fi anunțate, în viziunea cea mai optimistă, peste 11 zile.

Pe de altă parte însă, geologii spun că, dacă zăpada și gheața care acoperă vârful au fost dislocate în cadrul unei avalanșe, atunci se poate vorbi într-adevăr, de o modificare a altitudinii pe care o știam, pentru că măsurătorile internaționale cu privire la înălțime munților iau în calcul și stratul de zăpadă.

Citește și: China a interzis accesul pe Everest. Alpiniștii români sunt în siguranță, dar obligați să renunțe la ascensiuni

Citește și: VIDEO. Momentul în care avalanșa a lovit tabăra de bază de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Citește și: Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Citește și: CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Citește și: Cutremur Everest. Vești despre alpiniștii români aflați pe Himalaya

Citește și: Alex Găvan: Nimeni nu a rămas în Tabăra 1 de pe Everest, doar echipamentul 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*