Toţi alpiniştii blocaţi în Tabăra 1 de pe Everest au fost aduşi cu elicopterul, marţi dimineaţă, la Tabăra de Bază. Printre aceștia se aflau și Zsolt Torok și Justin Ionescu. Anunțul a fost făcut de alpinistul român Alex Găvan, pe pagina sa de Facebook.

„Pe Everest/Lhotse toţi cei blocaţi în tabăra 1 au fost coborâţi în siguranţă cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineaţă de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul”, a scris alpinistul pe Facebook.

De asemenea, Alex Găvan a confirmat și că printre cei coborâți din Tabăra 1 se află și alpiniștii Zsolt Torok și Justin Ionescu.

Veștile bune au fost confirmate și de către Marius Iliescu.

”Vești bune din tabăra de bază Everest. Acum câteva minute a sunat Zsolt că a ajuns împreună cu Justin în Tabăra de bază. Este șocat de ceea ce a găsit acolo și cu greu a reușit să-și găsească pașaportul și banii. Este epuizat de solicitările la care a fost supus, ar dori să continue ascensiunea, dar nu crede ca este posibil. Deocamdată să ne bucurăm că sunt în siguranță!”, a scris acesta, într-o postare pe Facebook.

Totodată, într-un mesaj postat anterior, Găvan afirma că un elicopter rusesc de mari dimensiuni, aparţinând armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetăţeni indieni din Lukla, adăugând că spaţiul nu a fost suficient pentru toţi şi că vremea este ploioasă şi cu ceaţă.

36 de cetăţeni români, toți în siguranță

Bilanţul victimelor cutremurului din Nepal, produs sâmbătă, a crescut la 4.310 morţi şi aproape 8.000 de răniţi, potrivit oficialilor. Seismul a generat avalanşe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Totodată, până în prezent, 36 de cetăţeni români au fost identificaţi în Nepal, toţi fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetăţenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistenţă consulară recepţionate.

 

Citește și: VIDEO. Momentul în care avalanșa a lovit tabăra de bază de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Citește și: Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Citește și: CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Citește și: Cutremur Everest. Vești despre alpiniștii români aflați pe Himalaya

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*