Alpinistul Zsolt Torok a fost transportat din Tabăra de Bază a Everestului spre Periche. Mâine, arădeanul va continua drumul spre Kathmandu.

”În urmă cu aproximativ o oră, Zsolt a fost luat din tabăra de bază și a fost dus din câte am înțeles în Periche. Justin spune că are confirmarea de la Nima Gombu Sherpa. Important este că a plecat din acea zonă care este epuizantă din toate punctele de vedere”, a comunicat, astăzi, Marius Iliescu.

Vestea este foarte bună, mai ales că Zsolt rămăsese în Tabăra de Bază doar alături de câțiva șerpași, toți ceilalți fiind evacuați.

Toți alpiniștii români aflați în Himalaya în timpul cutremurului devastator din Nepal, Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad, sunt în siguranţă. Deși câțiva dintre ei au vrut să-și continue expedițiile, legile, traseul distrus și refuzul șerpașilor de a urca i-au făcut să renunțe la ascensiuni.

Astăzi, Justin Ionescu va părăsi Tabăra de Baza a Everestului, de pe partea sudică a muntelui, după ce ieri a fost evacuat cu elicopterul din Western Cwm, alături de Zsolt Torok.

Despre Zsolt Torok, Justin Ionescu postase, tot astăzi, pe rețelele de socializare, că mai rămâne pentru a-și urma visul, de pe partea Nepalului. Cu toate acestea, se pare că expediția nu va mai fi posibilă, pe de o parte din cauza șerpașilor care nu mai vor să urce, iar pe de altă parte, din cauza problemelor de sănătate pe care Zsolt le are.

”Zsolt este încă în tabăra de bază din Everest, doar cu hainele de pe el, toate lucrurile fiind distruse și împrăștiate pe o suprafață imensă. Unul din bocancii de altitudine l-a găsit la 500 m. Nici un șerpaș nu mai vrea să urce așa că orice tentativă de ascensiune este blocată. Are picioarele afectate de perioada cât a stat în Camp1 și nu se poate deplasa pe jos până în Lukla. Încearcă să beneficieze de asigurare pentru a fi transportat cu elicopterul în Kathmandu. Prețurile la zborul cu avionul din Lukla au atins valori exorbitante. Să fim în continuare alături de el măcar cu gândurile bune!”, a scris Marius Iliescu pe Facebook astăzi.

Câteva ore mai târziu, Marius Iliescu a publicat și alte detalii cu privire la situația în care se află Zsolt, mai ales că se apropie noaptea, iar alpinistul rămâne în Tabăra de Bază.

„A așteptat toată ziua un elicopter care să-l recupereze de acolo (Tabăra de Bază – n.r.), dar nu a reușit să plece. Organizatorul Daniel Mazur  nu s-a mai ocupat de evacuare, operatorul de zbor agreat are elicopterul defect, agentul de asigurări austriac face eforturi mari pentru a găsi  o soluție pentru rezolvarea evacuării lui și a altor alpiniști. Iar Zsolt este deosebit de afectat de situație”, a anunțat Iliescu.

Ieri, Marius Iliescu a scris că Zsolt este șocat de ceea ce a găsit în Tabăra de Bază și cu greu a reușit să-și găsească pașaportul și banii.

Totodată, Justin Ionescu a spus, pe 28 aprilie, că Tabăra de Bază a Everestului este răvășită, iar ”cuvintele sunt de prisos”.

”Am rămas înmărmuriți de ce tragedie fuseserăm ocoliți, cu toate că nu mai aveam corturi nici unul dintre noi in ebc”, a scris Justin pe Facebook.

Alex Găvan lucrează la o platformă de ajutor

Alex Găvan se află, de pe 27 aprilie, în Lukla. Potrivit unei postări pe blogul său, alpinistul lucrează, împreună cu echipa sa, la o strategie și o platformă funcțională, pentru ca oricine, de oriunde, din România sau din afară, să poata contribui pentru a ajuta victimele cutremurului din Nepal.

”Stau non stop pe telefonul prin satelit (singurul care are recepție 100% din timp) cu diverse personalități și oameni de bine din Nepal, din România și din comunitatea internațională pentru a creiona un plan concret în legătură cu ceea ce este de făcut. Situația aici este extrem de complexă. Este încă unul din motivele pentru care am refuzat încă o prima intervenție media”, a scris Găvan.

Accesul pe Everestul, închis pe partea chineză

Totodată, un alt alpinist român care se afla în Himalaya în momentul producerii avalanșelor a fost Teofil Vlad. Ieri, acesta anunța, prin SMS, că încă nu se știe dacă expedițiile pe partea nordică vor mai fi permise.

”Deciziile de acum sunt de natură politică. Dacă am ajuns la politică deja avem de a face cu o linie în care expediția nu se încadrează. Everest 2015 Expedition – Teo Vlad este despre fapte și realizări și nu are de gând să cânte în corul celor care vor să câștige capital de imagine din drama unor oameni, dar în realitate vor să ia altcineva decizia de a renunța pentru ei, sub masca moralității. Muntele e înca acolo. Iar alpiniștii nu vor înceta să își dorească să urce”, a transmis Teo.

Astăzi, însă, Teo a precizat că pe partea chineză, Everestul a fost închis și așteaptă detalii despre plecare și transport bagaje North Base Camp – Lhasa – Kathmandu.

(Sursa foto a imaginii cu Zsolt Torok: Justin Ionescu)

 

Citește și: VIDEO. Momentul în care avalanșa a lovit tabăra de bază de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Citește și: Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Citește și: CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Citește și: Cutremur Everest. Vești despre alpiniștii români aflați pe Himalaya

Citește și: Alex Găvan: Nimeni nu a rămas în Tabăra 1 de pe Everest, doar echipamentul 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*