Ești acasă sau la birou, ți-e dor de munte și vrei să vezi un film documentar bun despre lumea muntelui? Avem câteva recomandări interesante pentru tine.

Iar întrebările nu s-au încheiat: care sunt ingredientele unor filme despre munte reușite? Hm… Trebuie să vină la pachet cu dramă, peisaje care să-ți taie răsuflarea, un element de viață și de moarte, o poveste puternică și, nu în ultimul rând, reliefarea pasiunii care îi face pe iubitorii de altitudine să sfideze moartea pentru a urca din nou pe cele mai înalte culmi.

Și, pentru că stăm, deja, de ceva vreme între patru pereți, iar unii dintre voi vor rămâne acasă pentru cine știe cât timp, ne-am gândit să adunăm laolaltă câteva documentare despre munte, fără să le așezăm într-o ordine anume, de care suntem siguri că nu toată lumea a auzit (așa cum a auzit de „Everest”, spre exemplu).

Vizionare plăcută!

TOUCHING THE VOID (2003)

„Touching the Void” este un film clasic despre munte, pe care trebuie să îl vezi neapărat. Îți prezintă expediția de succes, însă aproape fatală, a lui Joe Simpson și Simon Yeates în Anzii Peruvieni, pe vârful Siula Grande (6.344 m).

MERU (2015)

Muntele Meru din nordul Indiei este considerat ca fiind unul dintre cei mai dificili munți din lume. Acesta este și motivul pentru care legendarii alpiniști Conrad Anker, Jimmy Chin și Renan Ozturk au vrut să-l cucerească. Filmul are un fir narativ foarte puternic și o va ține până și pe bunica ta în fața monitorului până la finalul întregii povești.

THE SUMMIT (2012)

De ăsta sigur ai auzit. K2 este de multe ori numit „muntele săbativ” și este considerat ca fiind mult mai periculos decât vecinul Everest. Unul din patru oameni care au ajuns pe K2 au murit, conform cifrelor. „The Summit” recreează povestea unei zile din 2008 când 22 de alpiniști au vrut să ajungă pe vârf și au supraviețuit doar 11 dintre ei. Până la acea vreme, ziua respectivă era cea mai mortală zi din timpurile moderne.

NORTH FACE (2008)

North Face este un film german despre competiția pentru urcarea pe fața nordică a muntelui Eiger în 1936.

BEYOND THE EDGE (2013)

Toată lumea a auzit de Edmund Hillary și Tenzing Norgay, care au urcat primii pe Everest, însă acest film documentar neo-zeelandez recreează povestea, folosind imagini video de arhivă, fotografii și actori pentru a readuce în prim plan o poveste legendară din 1953.

BLINDSIGHT (2006)

Blindsight este o poveste fabuloasă despre mai mulți adolescenți tibetani orbi, care aucucerit Lhakpa Ri, la nordul Everestului. Respinși de familiile lor și de comunitatea în care trăiau, adolescenții au urcat pe un munte de peste 7.000 de metri cu ajutorul aventurierului (orb și el) Erik Weihenmayer.

THE WILDEST DREAM (2010)

Alpinistul britanic George Mallory a dispărut pe Everest în 1924, alături de partenerul său, Andrew Irvine. Filmul prezintă povestea alpinistului Conrad Anker (același din „Meru”), care investighează dispariția lui Mallory în 1999 și care găsește, până la urmă, trupul neînsuflețit al acestuia. Filmul este presărat cu date biografice ale lui Mallory povestite prin scrisori, fotografii și clipuri de arhivă.

THE BECKONING SILENCE (2007)

După ce a fost la un pas de moarte în Anzi (vezi „Touching the Void” de mai sus), lui Joe Simpson i s-a spus că nu va mai putea practica niciodată alpinismul. El decide, astfel, să cerceteze una dintre cele mai de impact tragedii din lumea alpinismului: expediția lui Toni Kurz pe fața nordică a muntelui Eiger.

180 DEGREES SOUTH (2010)

Aventurierul Jeff Johnson pleacă într-o expediție către America de Sud, via Insula Paștelui, mergând pe urmele misiunii din 1968 pe Cerro Corcovado a lui Yvon Chouinard (fondatorul brandului vestimentar Patagonia) și ale lui Doug Tompkins (fondatorul North Face).

COLD (2011)

Timp de 26 de ani, alpiniștii au încercat și au eșuat să urce pe timp de iarnă pe unul dintre cei mai înalți munți ai Pakistanului. În 2011, Simone Moro, Denis Urubko și Cory Richards au devenit primii alpiniști care au reușit această performanță. „Cold” este povestea expediției lor în care cei trei alpiniști au fost la un pas de moarte.

COLD – TRAILER from Forge Motion Pictures on Vimeo.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*