Cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter, care s-a produs sâmbătă în Nepal, a ucis peste 3.800 de oameni, printre care și 22 de alpiniști și ghizi, surpinși de avalanașele de pe Everest.

Seismul care a scuturat sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani, iar numărul de decedați anunțat până în prezent pare a nu fi cel final. Conform datelor obţinute de către ziarul independent.co.uk, cutremurul din Nepal a fost atât de puternic încât poate fi considerat echivalent cu forţa a 20 de bombe atomice. Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas a estimat că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi, conform EVZ.ro.

Alpiniştii români, în siguranță

Patru alpiniști români, Alex Găvan, Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu, au fost surpinși de cutremur în Himalaya. Horia Colibășanu, al cincilea alpinist român aflat în expediție în Himalaya în acest sezon, s-a întors în țară chiar în ziua cutremurului, după ce partenerul său de expediție s-a accidentat.

Dintre alpiniștii români aflați încă în zona dezastrului, Alex Găvan este singurul care continuă să posteze pe rețelele de socializare informații despre evoluţia situației. Despre ceilalți, informațiile vin prin intermediari – alți colegi de expediție sau rude.

Astfel, doi dintre alpiniștii români, Zsolt Torok și Justin Ionescu, urmează să fie evacuați din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent.

„Căderea de gheață Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin și Zsolt acum, a fost închisă de autoritățile nepaleze. Cei doi alpiniști fie vor fi evacuați cu elicopterul, împreună cu ceilalți alpiniști blocați acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu — care a fost afectat de avalanșe — , asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpiniști experimentați și puternici”, a declarat vicepreședinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), Marius Gane, conform Agerpres.

Pe de altă parte, Adrian Ballinger, alpinist american aflat în Tabara de Bază nordică a Everestului, a postat pe contul său de Instagram despre echipa lui, alături de care se află și alpinistul român Teofil Vlad: ”Starea de spirit este bună, în ciuda circumstanțelor. Încă o zi în Tabăra de Bază plănuită pentru mâine”. Teofil Vlad va rămâne în Tabăra de Bază pentru odihnă și refacere şi va putea transmite care sunt planurile sale după ce va putea părăsi zona și ajunge într-un loc cu semnal GSM.

 

Citește și: VIDEO. Momentul în care avalanșa a lovit tabăra de bază de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Citește și: Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Citește și: CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*