CUTREMUR EVEREST. UPDATE. Potrivit ultimului bilanţ oficial, aproximativ 2.000 de oameni au murit și peste 4.600 au fost răniți în urma cutremurului. Potrivit unei surse oficiale, 14 alpinişti şi-au pierdut viaţa. Totodată, MAE a transmis că zece români (şase turişti şi patru alpinişti) au fost identificaţi în Nepal.

O nouă replică a cutremurului a avut loc duminică dimineaţă, după cum a transmis pe Twitter alpinistul Alex Găvan. Replica a avut 6,7 grade şi a fost cea mai puternică de până acum.

”Un alt cutremur a avut loc acum. Încă trei mici avalanșe. Totul este bine. Pfiu!!!”, a scris Alex Găvan.

Şi alpinistul indian Arjun Vajpai a anunţat, prin telefon, un nou cutremur. El se afla la tabăra de bază de pe Makalu, la 20 km de Everest. Potrivit Reuters, citat de Agerpres, în convorbirea telefonică s-au auzit ţipete şi zgomotul unei avalanşe.

Evitați călătoriile în Nepal și în regiunile învecinate din India

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Nepal şi în regiunile învecinate din India. După cutremur, în Nepal a fost decretată stare de urgenţă. Sunt afectate, în special, capitala Kathmandu şi oraşul Phokara.

În zonele montane s-ar putea produce mai multe avalanşe şi alunecări de teren. În localităţile menţionate este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicaţii, precum şi reţeaua de Internet.

UPDATE: Toți cei cinci alpiniști români sunt în siguranță.

Horia Colibășanu nu se afla în Himalaya în timpul producerii cutremurului și este, deja, în România.

Teofil Vlad este, și el, în siguranță. ”Teo e bine. Se pare ca si ceilalti doi alpinisti romani de pe fata nepaleza a Everestului sunt bine”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială a expediției alpinistului român.

Și soția lui Zsolt Torok, Minerva Vincze, a postat un mesaj pe pagina oficială a alpinistului: ”Zsolt, este bine si se afla in Tabara 1, urmand sa petreaca noaptea acolo. Acesta este mesajul primit de la reprezentantul agentiei din Nepal si care se afla in zona Everest: <<Hi Zsolt is ok. They are at Camp 1 currently and staying there overnight>>. Pe masura ce aflam mai multe informatii, vom posta”.

Iată și cel mai recent mesaj de la Alex Găvan, prin telefonul sau pe satelit, ca raspuns la toate solicitarile de declaratii si interviuri primite de la presa romana si straina :

“Exista un timp pentru a actiona si un timp pentru a vorbi. De aceasta data suntem in prima situatie. Orice declaratie facuta in aceasta situatie nu poate nici sa ii aduca inapoi pe cei care au murit si nici sa ii ajute pe toti cei care sunt acum intr-o situatie de urgenta. In acest moment, ingerii pazitori sunt elicopterele, care sunt asteptate maine la prima ora, daca vremea permite, precum si toti cei care vor avea grija de cei raniti in aceasta noapte. Orice alte cuvinte ar insemna pentru mine o lipsa de respect fata de marea amaraciune si marea durere pe care le traiesc oamenii. Acesta este un timp al actiunii.”

Cel puțin 1.450 de oameni și-au pierdut viața, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter a zguduit Nepalul sâmbătă dimineața. Seismul, urmat de 16 replici, a provocat avalanșe pe Muntele Everest și a distrus mai multe tabere. Printre alpiniștii aflați pe Everest la ora producerii cutremurului se aflau și românii Alex Găvan, Horia Colibășanu (ambii sunt în siguranță), Teofil Vlad (pe fața nordică), Zsolt Torok și Justin Ionescu (pe fața sudică), despre care nu există informații sigure, potrivit Asociaţiei Române pentru Alpinism şi Explorare.

Nu se știe nimic sigur despre Zsolt Torok, Justin Ionescu și Teofil Vlad

Despre Zsolt Torok, Justin Ionescu și Teofil Vlad nu există până în acest moment nicio informaţie sigură, a transmis Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare, printr-un comunicat.

„Din ultimele informaţii primite de la ei, putem PRESUPUNE următoarele: Zsolt Torok şi Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informaţie neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe faţa Nordică a Everestului (informaţie neconfirmată), unde condiţiile de producere a avalanşelor sunt reduse”, a transmis Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare.

„Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informaţii sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain”. (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanşă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt bine. Mulţi oameni pe munte)”, arată Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare.

La rândul său, Horia Colibășanu, a cărui expediție pe Everest tocmai ce se încheiase prematur, din cauza accidentării partenerului său, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Mare cutremur în Nepal. Tocmai am părăsit locul dezastrului. Sper ca alpiniștii să fie în viață”.

Cel puțin 18 alpiniști au murit

Cel puțin 18 alpiniști au murit în urma cutremurului și alte zeci de persoane sunt blocate din cauza zăpezii.

O parte a taberei de bază de pe Everest este acoperită de zăpadă.

Inițial, ministerul nepalez de Turism a anunțat că opt alipiniști au murit pe Everest, în urma avalanșelor.

„Numărul celor decedaţi ar putea fi mult mai mare, incluzând atât alpinişti străini, cât şi şerpaşi nepalezi”, conform unui oficial din cadrul Ministerului nepalez de Turism, care a adăugat că avalanşa a îngropat o parte a taberei de bază de pe Everest. Totodată, el a precizat că două corturi au fost folosite pentru a primi răniții.

Oficiali ai ministerului au declarat că peste 1.000 de alpiniști, dintre care 400 străini, se aflau la tabăra de bază sau pe munte în momentul producerii seismului. Un alpinist surprins de avalanşă i-a comunicat unul jurnalist AFP că în zonă ninge şi elicopterele nu pot ajunge.

MAE: Nu există o confirmare oficială cu privire la existența vreunui cetățean român printre victime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Ambasada României din India nu a primit vreo confirmare oficială referitoare la existenţa unor cetățeni români printre victime și nu există nici o solicitare pentru sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi în zona afectată de cutremur, conform evz.ro.

„Încă de la momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2015, Ambasada României la New Delhi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind posibila existenţă, printre victime, a unor persoane de cetăţenie română, respectiv pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români potenţial afectaţi”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.

„Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată”, potrivit sursei citate.

„Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime”, se mai arată în răspunsul MAE.

Telefon la dispoziţia cetăţenilor care au rude în zona afectată

Florin Pârvu, directorul adjunct pe probleme consulare din Ministerul Afacerilor Externe, a precizat că există un număr de telefon pentru cei care au rude în zona afectată de seism, nu îi pot contacta și doresc să se intereseze de soarta lor.

„Este vorba, în primă fază, de patru cetăţeni români, în calitate de turişti, care se aflau la momentul respectiv în zona producerii acestui fenomen. Cu doi dintre aceştia am luat legătura telefonică, pentru că s-au înregistrat anterior la Ambasadă. În momentul de faţă, aceştia sunt în afara oricărui pericol”, a spus Florin Pârvu, conform evz.ro.

„Cu ceilalţi doi cetăţeni români turişti nu am reuşit deocamdată să luăm legătura, pentrucă, în momentul acesta, conexiunile sunt extrem de perturbate. Consulul onorific al României în Nepal face demersuri la toate autorităţile care au în competenţă salvareatuturor persoanelor implicate. Ambasada de la New Delhi face demersuri prin toate canalele de cooperare posibile şi, la nivelul MAE, ţinem legătura cu Federaţia Românăde Alpinism, deoarece există alţi patru cetăţeni români, alpinişti de această dată,care se află în Nepal. Despre unul dintre aceştia ştim că e bine, ceilalţi sunt doi cetăţeni români despre care avem informaţia că se află într-o bază de altitudine la 6.000 şi ceva de metri. Nu avem o informaţie confirmată că aceştia sunt, în momentul de faţă, în afara oricărui pericol, iar un al patrulea alpinist român se aflăîn nordul Nepalului, zonă neafectată de avalanşe”, a mai spus acesta.

„Ţinem legătura cu vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism din România şiîncercăm, prin intermediul acestuia, să îi contactăm pe cetăţenii noştri. Acest lucru nu a fost posibil până acum, continuăm demersurile. Vom rămâne în contact cu toţi. Avem un nr de telefon: 0728557116, îl punem la dispoziţia cetăţenilor care au rude în zona respectivă”, a completat directorul adjunct pe probleme consulare din Ministerul Afacerilor Externe.

Nepalul a cerut ajutor extern

Seismul a avut loc la ora locală 11.41 AM (7:51ora României), a transmis portalul de internet earthquake.usgs.gov al Institului geologic al SUA. Cel puțin opt replici ale seismului au fost resimțite în Nepal, magnitudinea acestora fiind între 5,1 și 6,6 grade pe scara Richter, relatează CNN.

Cutremurul a afectat mai multe clădiri din capitala Kathmandu, dar şi din oraşe mai mai îndepărtate din nordul Indiei, precum New Delhi, Kolkata sau Gauharti Patna. Răniţii au fost transportaţi la cel mai important spital din capitală. Panicaţi, oamenii au ieşit pe străzi, iar reţelele de telefonie mobilă au căzut.scrie Agerpres.

Ministrul nepalez Minendra Rijal a cerut ajutor extern pentru a face faţă pagubelor produse de cutremur. De asemenea, prim-minstrul indian, Narendra Modi, a transmis că autorităţile indiene s-au mobilizat pentru a ajuta persoanele afectate de acest cutremur, atât din India, cât şi din Nepal.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*