Drumețiile montane sunt un mijloc foarte eficient de a lega prietenii sau de a consolida relațiile de amiciție. Însă, dacă pleci pe munte cu un grup de amici, iar tu ești cel mai experimentat montaniard dintre toți, ai putea fi lider de grup, deoarece toți ceilalți te consideră sigur pe tine și capabil să faci în așa fel, încât drumeția să nu se desfășoare cu incidente.

Cu toate acestea, dacă ești liderului grupului (indiferent dacă își dorești asta sau nu), acest lucru vine la pachet cu o serie de responsabilități. Iată ce ar trebui să faci neapărat, indiferent dacă ceilalți te „ajută” sau nu:

  1. Fă inventarul echipamentului montan

Fără supărare, dar cel care vine pe un traseu dificil încălțat cu „adidași” ar trebui să facă cale-ntoarsă. Nu te baza pe laudele lui de „munțoman experimentat”. Explică-i că bocancii de munte, precum aceste modele de bocanci, au un rol foarte important și reprezintă cea mai importantă piesă de echipament atunci când vine vorba de prevenirea accidentărilor. Sunt acceptate, evident, și ghetele de munte sau pantofii de trail running, dacă plecați în drumeție în lunile de vară.

2. Urmărește marcajele cu atenție

Atunci când drumeții simt că au alături de ei un montaniard foarte experimentat, tind să se deresponsabilizeze și să nu mai fie atenți la traseu. În fond, cineva o să-i aducă întotdeauna pe calea cea dreaptă, iar dacă tu nu-i strigi să se întoarcă, înseamnă că merg în direcția bună, nu-i așa? Tocmai din acest motiv, fii tu cel mai atent la marcajele montane și oprește grupul de fiecare dată când ai o dilemă. Nu te baza pe ei, deoarece ei se bazează pe tine.

3. Oprește-te la fiecare „intersecție”

De fiecare dată când ajungi la o „intersecție” de marcaje, oprește-te și așteaptă să se adune tot grupul, fără excepție. Motivul este simplu: cei rămași în urmă ar putea fi confuzi și există riscul să aleagă un alt traseu sau o altă potecă decât cea pe care ați ales-o voi. Oprește-te de fiecare dată când marcajul sau terenul ar putea naște confuzie, pentru a nu vă rătăci unii de ceilalți.

4. Află care sunt provocările care vă așteaptă pe traseu

Și nu le ține numai pentru tine, ci explică-le și celor din grup la ce să se aștepte.

5. Manageriază ritmul de mers al grupului

Dacă ești un montaniard cu experiență, ai putea avea tendința să mergi mai repede decât pot merge ceilalți. În plus, vei avea tendința de a merge în fruntea grupului. Acestea sunt motivele pentru care ar trebui să acorzi o mare importanță ritmului natural al grupului, să-ți dai seama cât de repede ar trebui să meargă ceilalți pentru a se simți cu adevărat bine și să nu uiți că întotdeauna cel mai slab impune ritmul. În aceste condiții, te sfătuim să refaci toate calculele de traseu și să ai așteptări realiste cu privire la durata drumeției și la momentul în care vei ajunge la destinație.

6. De fiecare dată când luați o pauză, anunță membrii grupului cu privire la durata pauzei

În caz contrar, prietenii tăi se vor odihni fără să se bucure cu adevărat de pauza respectivă, deoarece nu vor și dacă au timp să facă o fotografie, să mănânce ceva sau să moțăie un sfert de oră.

7. Ia cu tine, întotdeauna, o mică trusă de prim ajutor

Nu te aștepta ca ceilalți să se gândească la asta. Ești cel mai experimentat dintre ei, ești liderul grupului, asumă-ți asta. Ia cu tine „pastile de cap”, un set de bandaje, o sticluță mică de rivanol, una (la fel de mică) de spirt, pastile pentru problemele digestive, săpun, un ac și o papiotă cu ață. Nu știi niciodată când ai putea avea nevoie de ele. Totodată, un cuțit ar putea fi la fel de util.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*