Canionul Râpa Roșie este o atracție unică în România, fiind singura rezervație naturală de tip canion, de la noi din țara noastră. Cunoscută și sub numele de „Micul Canion”, Râpa Roșie reprezintă un paradis natural caracterizat de unicitate și  măreție.

Canionul este situat în sud-estul Munților Apuseni, la 3 kilometri de orașul Sebeș. Formele deosebite pe care le au stâncile abrupte, dar și culoarea roșiatică fac din această atracție un adevărat colț de rai. Natura a fost foarte atentă la detalii, creând un mozaic de sculpturi arămii, coloane și turnulețe unice în România. Culoarea deosebită a canionului este dată de rocile care conțin oxizi de fier. În acest context, atunci când plouă, Canionul Râpa Roșie are proprietatea de a-și modifica morfologia. Mai exact, printre cutele canionului se formează pârâiașe sângerii care se scurg pe versanți, schimbând în totalitate imaginea de ansamblu a monumentului natural.

Monumentul natural se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, iar pereții au înălțimi de aproape 100 de metri. Uriașul basorelief alcătuit din piramide și coloane etajate formează un microrelief ce poartă numele de „badlands” (pământuri rele). Cea mai înaltă culme din Canionul Râpa Roșie are peste 500 de metri.

Foto: http://www.romania-redescoperita.ro/index.php/component/k2/item/64-rapa-rosie-canionul-de-langa-sebes

Foto: romania-redescoperita.ro

Cum a apărut „Micul Canion”?

Veche de 60 de milioane de ani, Râpa Roșie a ieșit din pământ în urma unei mișcări tectonice violente. Imaginea de acum a canionului s-a format de-a lungul timpului datorită depunerii sedimentelor și diverselor fenomene ale naturii, conform turism.bzi.ro.

Cum puteți ajunge la Canionul Râpa Roșie?

Odată ce ați ajuns în orașul Sebeș, porniți pe drumul județean DJ 106 spre comuna Daia Română. Canionul Râpa Roșie este o arie protejată de interes național, astfel că nu mulți turiști se încumetă să viziteze rezervația naturală. De asemenea, drumul de acces este unul dificil de parcurs pentru cei care nu dețin mașini de teren.

Foto: Gyik Toma/Flickr

Foto: Gyik Toma/Flickr

Hoți și dinozauri

În anul 2009, geologul și paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca a făcut o descoperire uimitoare în zona Râpei Roșii. El a găsit fosile ale unei specii de dinozaur carnivor, „Balaur bondoc” pe marginea râului Strei, la 1 kilometru distanță de „Micul Canion”, potrivit Adevărul.

De asemenea, un alt element unic al canionului este faptul că aici există una dintre cele mai mari peșteri din lume dezvoltate în pământ. Cunoscută și sub numele de „Gaura Hoților”, peștera are 2 metri dezvoltare și 4,5 metri denivelare. Legendele spun că pe vremuri această peșteră era folosită de bandiți pentru a se ascunde.

Citește și: Cascada Tamina va fi reabilitată. Fondurile provin din taxele pentru vizitarea Canionului 7 Scări

Citește și: Cea mai scumpă fotografie din lume, printre stâncile unui canion

Citește și: VIDEO. Traseul El Caminito del Rey, redeschis oficial după 14 ani, pe 28 martie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*