UPDATE. ​Alpinistul Alex Găvan, care împreună cu italianca Tamara Lunger se pregătea să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2 (8.611 metri), a anunţat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că pentru moment renunţă la ascensiune.

El afirmă că ascultarea cu smerenie a semnelor şi perceperea mesajului atunci când el este scris cu majuscule peste tot în preajmă l-au ţinut în siguranţă şi pe calea cea bună în viaţă.

„Din acest motiv, pentru moment, timpul meu aici s-a încheiat”, scrie Alex Găvan.

Humbly listening to the signs and getting the message when it is all around written with capital letters has always kept…

Posted by Alex Gavan on Tuesday, January 19, 2021

Alpinistul afirmă că a preţuit şi că este recunoscător pentru fiecare secundă în care s-a aflat pe versanţii abrupţi ai puternicului K2 iarna. El spune că se întoarce cu daruri nepreţuite, perspective personale şi lecţii, ceea ce înseamnă cu adevărat o binecuvântare şi un privilegiu. Alex Găvan afirmă că este îndurerat de moartea alpinistului spaniol Sergi Mingote, spunând că el şi cei care îl însoţeau au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-l salva. De asemenea, se declară bucuros pentru echipa nepaleză care a ajuns în vârf. În plus, Alex Găvan îi mulţumeşte partenerei sale de ascensiune Tamara Lunger.

„Mulţumesc din inimă tuturor”, afirmă el în finalul mesajului.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Alex Găvan și Tamara Lunger vor încerca să urce, fără oxigen suplimentar, pe K2 (8.611 m), al doilea cel mai înalt vârf al planetei și singurul optmiar rămas necucerit pe timp de iarnă.

Echipa Găvan-Lunger a ajuns, deja, în Pakistan, iar expediția va dura până la sfârșitul iernii. Cei doi au plănuit ascensiunea pe linia Abruzzi Spur, pe unde a avut loc prima ascensiune reușită a vârfului K2, în 1954.

În timpul perioadei de aclimatizare, între 5.000 de metri și vârful K2, Alex Găvan și Tamara Lunger vor să stabilească patru tabere la altitudinile de 6.000 de metri, 6.760 metri, 7.350 metri și ultima dintre ele la aproape 8.000 de metri.

Sosirea lor în Tabăra de bază va avea loc în ajunul Anului Nou, iar de Crăciun vor porni pe traseul de peste 100 de km din munții Karakorum, din satul Askole din regiunea Baltistan, aflată în nord-estul Pakistanului.

K2 este considerat unul dintre cele mai dificile și periculoase vârfuri montane din lume, având a doua cea mai ridicată rată a mortalității dintre toți cei 14 optmiari. La fiecare patru ascensiuni reușite, un alpinist își pierde viața în expediție.

Ascensiunea de iarnă pe K2, supranumit „Muntele sălbatic”, este privită ca fiind una dintre ultimele mari provocări ale actualei generații de alpiniști de mare altitudine.

Aerul rarefiat, vremea imprevizibilă, vânturile puternice, temperaturile extrem de scăzute, terenul tehnic mixt de stâncă și gheață și zilele scurte i-au făcut pe alpiniști să abandoneze expedițiile încercate în iernile din 1987/1988, 2002/2003, 2011/2012, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020.

Cel mai înalt punct atins în timpul iernii a fost de 7.650 m. Pe 21 decembrie, temperatura resimțită pe vârf era de minus 70 de grade Celsius, cu vânt cu o viteză de până la 70 km pe oră. La altitudinea taberei de bază, temperatura resimțită este de minus 31 de grade Celsius, iar vântul bate cu o viteză de 35 km pe oră.

La peste 7.500 m altitudine, aclimatizarea devine imposibilă și corpul uman moare încet. La vârf, fiecare respirație preia mai puțin de o treime din oxigenul unei respirații la nivelul mării.

Cine este Tamara Lunger

Tamara Lunger este una dintre cele 11 femei din istorie care au urcat pe K2 fără oxigen suplimentar. S-a întâmplat în 2014, când a devenit și cea de-a doua femeie din Italia care a reușit această performanță.

În 2016, a făcut parte din expediția care a reușit performanța istorică de a cuceri Nanga Parbat pe timpul iernii, după ce alte 30 de expediții similare au eșuat de-a lungul timpului.

Tamara Lunger a încercat, în trecut, să cucerească, pe timp de iarnă, Manaslu – 8156 m, Gashebrum 1 – 8080 m and Gasherbrum 2 – 8035 m, toate împreună cu Simone Moro. În 2018, ei au reușit ascensiunea de iarnă pe vârful Pobeda, din Siberia, unul dintre cei mai reci munți din lume.

„Săptămâni întregi m-am gândit la acest proiect, încercând să înţeleg dacă este drumul meu, adevăratul meu vis. M-am gândit mult la asta şi apoi l-am sunat pe Alex, care mi-a spus imediat că ştie deja motivul apelului meu: propunerea de a urca împreună, iarna, pe K2. Am fost impresionată de această conexiune imediată şi aşa mi-a confirmat opţiunea mea. Carantina mi-a schimbat modul de gândire şi de acţiune. Simt că am crescut personal şi am înţeles mai mult puterea energiilor care sunt în fiecare dintre noi şi între oameni şi că acestea pot influenţa şi mediul nostru. Intenţionez să abordez această expediţie într-un mod încrezător şi calm. Mi-ar plăcea, de asemenea, să am implicarea oamenilor care urmăresc proiectele mele, să ne susţină cu încrederea lor şi să ne trimită o energie, gânduri şi vibraţii pozitive”, a spus Tamara Lunger.

Alex Găvan a urcat, până acum, pe șapte optmiari

Alex Gavan a urcat, până acum, pe șapte vârfuri de peste 8.000 m fără oxigen suplimentar:

Makalu – 8.481 m, prima ascensiune românească

Gashebrum 1 – 8.080 m, prima ascensiune românească

Shishapangma – 8.027 m, prima ascensiune românească

Manaslu – 8.153 m, a doua ascensiune românească

Broad Peak – 8.047 m, a doua ascensiune românească

Cho Oyu – 8.201 m, a doua ascensiune românească

Gasherbrum 2 – 8.035 m, a treia ascensiune românească

Alex Găvan se ajută de expedițiile pe cei mai înalți munți din lume pentru a promova cauzele de mediu în care este implicat, precum lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, protejarea și conservarea pădurilor virgine ale României, Parcul Natural Văcărești, crearea centurii verzi a Capitalei, geoparcul UNESCO „Oltenia de sub munte” și salvarea aspretelui, probabil cel mai rar pește din lume.

După ce a supraviețuit cutremurului și avalanșei de pe Everest din 25 aprilie 2015, el a inițiat campania „Joy for Nepal”, datorită căreia peste 300 de copii învață acum în trei școli construite în satele izolate din Himalaya.

„Tamara şi cu mine nu suntem aici pentru cursa de a stabili cine va urca primul pe K2 în timpul iernii. Mai mult, nu ne interesează această cursă şi nu aparţinem niciunei goane şi febră. Nu suntem în niciun fel de competiţie cu alte echipe de pe munte, ci ne aducem energia şi echipamentele pentru ca această colaborare să meargă pe acest drum în spiritul abundenţei, generozităţii şi altruismului. Este profunda mea credinţă că munţii trebuie urcaţi nu numai cu unelte pentru gheaţă şi crampoane, pe care toţi le putem avea, ci mai presus de orice altceva, cu umilinţă. Pentru mine, a urca munţi în exterior înseamnă a urca munţi în interior. Pentru mine, K2 este un profesor excelent şi un mare maestru pe care îl venerez, nu o grămadă de piatră gigantică care să fie profanată doar de o mentalitate victoriană de cucerire. Ascensiunea fără oxigen suplimentar nu este doar o alegere pe care o considerăm etică, ci singura abordare prin mijloace corecte pe care o putem imagina şi avea faţă de această fiinţă extraordinară, puternicul K2. Pentru noi, a fi pe pantele sale abrupte şi îngheţate este mai presus de toate o problemă spirituală, şi abia pe urmă o reuşită a alpinismului. Ascensiunea vine întotdeauna din interior”, a spus Alex Gavan.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*