Niemeni nu-și dorește să sufere de hipotermie, însă doar în SUA există, în medie, 1.300 de cazuri de decese legate de hipotermie în fiecare an. Nu avem cifre statistice pentru Europa și cu atât mai puțin pentru România, însă situația poate scăpa oricând de sub control în timpul unei drumeții montane pe timp de iarnă, mai ales dacă nu ții cont de cele patru sfaturi de mai jos.

Iată cum eviți hipotermia pe timp de iarnă:

  1. Echipează-te corespunzător

Primul și cel mai util sfat pe care ți-l putem da este să te echipezi întotdeauna corespunzător atunci când mergi pe munte, în special în timpul iernii, când temperaturile sunt negative în cea mai mare parte a timpului.

Este important:

  • să respecți regula de aur a celor trei straturi de haine, despre care am scris de atâtea ori;
  • să ai pantaloni și o jachetă impermeabile și foarte călduroase, așa cum sunt aceste geci de munte. Privește aceste obiecte vestimentare ca pe adăpostul tău mobil în timpul drumeției;

2. Nu purta bumbac

Este foarte important să eviți bumbacul atunci când mergi pe munte, în special în sezonul rece. Am explicat AICI de ce. Se spune că „bumbacul ucide”, și nu sunt doar vorbe-n vânt.

3. Menține-ți corpul uscat

Gândește-te: transpirația reprezintă, practic, mecanismul de răcire al organismului tău, iar acest mecanism funcționează indiferent de motivul pentru care ai transpirat sau de temperatura de afară.

4. Temperează-ți activitatea

OK, ești îmbrăcat bine, nu porți bumbac și ți-ai menținut corpul uscat până la începutul drumeției. însă, de îndată ce începi să depui efort pe traseul montan, corpul tău începe să transpire pentru a se răci. Scopul tău trebuie să fie cel de a păstra un echilibru între gradul de izolație al corpului și intensitatea efortului. Încetinește sau dă un strat de haine jos ÎNAINTE de a transpira și îmbracă din nou stratul respectiv ÎNAINTE de a simți frigul.

Totodată, învață să recunoști simptomele hipotermiei, precum tremuratul, pierderea capacității de coordonare, vorbirea greoaie și dificultatea în luarea deciziilor. În astfel de situații, abandonează planurile ambițioase și caută cel mai apropiat loc în care să te poți încălzi și usca. Dacă nu există un astfel de loc în apropierea ta, ia legătura cu un echipaj Salvamont. Ți-ar putea salva viața.

Citește și: 10 motive pentru care te accidentezi pe pârtie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*