Dacă ești unul dintre acei montaniarzi care nu au stare, indiferent de vreme, și te aventurezi pe potecile montane chiar și la temperaturi foarte scăzute, te poți confrunta cu niște riscuri care nu sunt deloc de neglijat. Unul dintre acestea este riscul de a suferi de degerături.

Ce spune știința

Știința spune așa: degerăturile reprezintă deteriorarea țesutului organismului prin expunerea la temperaturi extrem de scăzute. Atunci când pielea este neprotejată în fața unor astfel de temperaturi pentru o lungă perioadă de timp, sângele se mută din acea zonă a corpului pentru a proteja organele vitale. După ce se întâmplă acest lucru, apar și primele semne ale degerăturilor.

Semne de necontestat

Semnele degerăturilor sunt, la început, subtile, iar persoana afectată riscă să le treacă cu vederea. Te sfătuim, însă, să acorzi o mare atenție următoarelor semnale:

  • cum te simți: în zona afectată vei avea senzația de ace și de amorțeală. Poți simți, totodată, dureri și zvâcniri;
  • cum arată: zona afectată va fi palidă, mai dură decât de obicei și poate prezenta bătături;
  • ce se întâmplă la căldură: când expui zona la temperaturi mai ridicate, aceasta se înroșește și devine foarte dureroasă.

Cele mai expuse zone în fața degerăturilor sunt nasul și degetele de la mâini și de la picioare. Cea mai bună metodă prin care poți să previi degerăturile este cea de a te echipa corespunzător. Spre exemplu, cu astfel de bocanci de munte și cu astfel de șosete de iarnă, riscurile sunt aproape inexistente, în special la altitudini precum cele ale munților din România.

Cum tratezi degerăturile

Dacă sunt netratate, degerăturile pot afecta tendoanele, nervii și oasele și pot provoca daune musculare permanente, însă pot afecta permanent și vasele de sânge. Dacă degerăturile s-au instalat deja, procedează în felul următor:

  • Caută un loc cald. Dacă ești pe traseu, oprește-te cât mai repede, instalează cortul și fă un foc, pentru a încălzi zona afectată;
  • Urmărește semnele hipotermiei, asociată, de obicei, cu degerăturile;
  • Dacă zona afectată este deja plină de bășici sau s-a înnegrit, învelește-o în tifon steril și cheamă de urgență ajutor, pentru a fi transportat la spital. Dacă zona nu s-a înnegrit încă, încălzește-o cu apă caldă (nu fierbinte!). O altă posibilitate este cea de a înveli zona respectivă cu haine încălzite la foc sau pe un calorifer timp de 20-30 de minute, până când confortul termic revine la normal;
  • Învelește zona afectată într-un tifon steril. Dacă degetele de la picioare sunt cele afectate, învelește-le separat.

Nu uita, însă, că cel mai bun tratament pentru degerături este… prevenirea degerăturilor. Așa că mare atenție la echipamentul pe care îl porți și la condițiile meteorologice.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*