În mod surprinzător, lanternele sunt printre cele mai frecvent uitate piese de echipament în cazul drumeților, deși sunt esențiale pe munte, în special în cazul drumețiilor de mai multe zile.

Lanternele îți pot salva viața și sunt indispensabile chiar și atunci când plănuim să ajungem la destinație înainte de lăsatul serii. De ce? Pentru că socoteala de acasă și cu cea din târg… Înțelegi tu.

OK, nu-ți vei uita niciodată lanterna acasă, însă… ai o lanternă? Dacă da, ai o lanternă bună, sau doar „un fel de” frontală luată din bazar, care se strică la primele picături de ploaie? Asta tu știi. Noi știm, însă, cum ai putea găsi o lanternă bună, în cazul în care ai nevoie de așa ceva.

Acestea sunt caracteristicile de care ar trebui să ții cont:

Numărul de lumeni

Cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât lanterna este mai puternică.

Tipul de lanternă

Cele mai căutate tipuri de lanternă de către montaniarzi sunt frontalele. Și pe bună dreptate! Ușurința cu care sunt folosite, fără să-ți țină mâna ocupată, este criteriul principal pentru care iubitorii de munte le preferă atunci când merg pe traseu și înnoptează în mijlocul naturii. Modelele de calitate vin la pachet, de cele mai multe ori, cu trei moduri de iluminare:

  • fascicul împrăștiat pentru iluminare de proximitate (exemplu: luminozitate – 5 lumeni, rază de 10 metri);
  • fascicul împrăștiat standard (exemplu: luminozitate – 100 lumeni, rază de 40 de metri);
  • fascicul împrăștiat luminozitate maximă (exemplu: luminozitate – 200 lumeni, rază de 60 de metri).

Găsești aici câteva exemple de astfel de lanterne frontale.

Există, însă, și lanterne de mână. Spre exemplu, un astfel de model poate lumina cu o intensitate de 250 de lumeni și până la o distanță de 160 de metri.

Tipul de lumină

În funcție de tipul de lumină, lanternele se împart în două categorii: cele cu lumină incandescentă și cele cu LED. Evident, le recomandăm pe cele cu LED, însă partea bună este că aceste lanterne se găsesc în toate magazinele, deoarece sunt mai durabile și consumă mai puțină baterie. De fapt, nici nu știm când am văzut ultima oară pe munte pe cineva cu vreo lanternă cu lumină incandescentă…

Citește și: Igiena personală pe munte. Ce iei cu tine și ce lași acasă

Difuzarea luminii

Lumina poate fi focalizată sau dispersată. Unele lanterne pot lumina focalizat, pe o distanță mai mare, în timp ce altele pot lumina dispersat, acoperind un unghi mult mai larg, dar pe o distanță mai mică. Unele lanterne (și îți recomandăm astfel de modele) îți prmit reglarea acestei capacități, în funcție de nevoile tale.

Tipul bateriilor

Cele mai multe modele de lanterne folosesc baterii de tip AA sau AAA, însă există și modele cu baterii reîncărcabile sau poți folosi tu, în cazul oricărei lanterne, astfel de baterii pe care le încarci separat, cu un încărcător special (variantă pe care ți-o recomandăm). Există, însă, și lanterne reîncărcabile cu lumină solară, însă performanțele lor lasă, de multe ori, de dorit (cu excepția cazului în care sunt „hibride”).

Citește și: Eficiență, fără oboseală. Când și cum iei pauze pe munte, în timpul drumețiilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*