Pauzele, în timpul unei drumeții pe munte, sunt necesare și esențiale și, chiar, chiar dacă n-ai vrea să le iei, pentru a parcurge o distanță cât mai mare într-un timp cât mai scurt, nu ai avea de ales. Dacă te-ai întrebat, însă, cum ai putea fi mai eficient pe traseu și cum să iei pauze pe munte, în timpul drumețiilor, pentru a nu ajunge extenuat la destinație, rândurile de mai jos te-ar putea ajuta, deși nu vom scrie nimic complicat.

Găsește-ți ritmul

Scriam, recent, că cea mai bună cale de a parcurge o distanță mare cu oboseală minimă este să-ți găsești ritmul. Aceasta este, de fapt, cadența pe care o poți menține pentru un timp îndelungat, fără să simți nevoia unei pauze. Mai multe detalii găsești în articolul „Ritmul de mers pe munte. Cum parcurgi distanțe mari fără să obosești”.

Iar dacă mergeți pe munte în grup, cel mai lent stabilește ritmul grupului. Întotdeauna. iar dacă te ține în loc, respectă-i ritmul în această drumeție și caută drumeți mai rapizi pentru următoarea, dar nu-l grăbi pe el aici și acum.

Ascultă-ți corpul

Atunci când corpul tău îți spune că ai nevoie de puțină odihnă. atunci ascultă-ți organismul și ia o pauză. Chiar dacă ceilalți membri ai grupului tău ar putea continua să se deplaseze, discută cu ei și opriți-vă pentru un scurt popas. Dacă te suprasoliciți, vei gândi mai puțin lucid, riști să iei decizii proaste și să te accidentezi.

Continuă să te miști

Nu confunda ideea de „pauză” cu cea de „un pui de somn”. Când ești foarte obosit, inima îți pompează sângele cu putere, iar o astfel de oprire pe traseu te-ar putea îmbolnăvi, mai ales dacă nu ai prezența de spirit de a pune pe tine încă un strat de haine. În plus, îți va fi foarte greu să pornești iar la drum, dacă pauza ta, lunga sau scurtă, a fost totală. Îți recomandăm, în schimb, să rămâi în picioare și să nu te așezi decât pentru a scoate pietricelele din bocanci.

Mănâncă ceva și hidratează-te

Un motiv pentru care te-ai putea gândi să iei o pauză ar putea să nu țină de durerile de picioare, ci de senzația de foame și de cea de sete. Mănâncă ceva cât te odihnești și, neapărat, hidratează-te. În plus, hidratarea este esențială pe toată durata drumeției, iar în acest sens un astfel de sistem te-ar putea ajuta enorm.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*