Pentru fiecare montaniard este important să știe cum să aleagă cele mai bune piese de îmbrăcăminte de corp pentru drumețiile montane.

În primul rând, evită bumbaculși află din acest articol de ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte. Este foarte important de știut că primul strat de haine absoarbe transpirația, o scoate la exterior și elimină disconfortul generat de umezeala de la nivelul pielii. O bluză de corp nu trebuie să fie largă, ci mulată, pentru a putea absorbi în mod eficient umezeala, și nu trebuie să aibă cusături, pentru a evita iritarea pielii.

Tipurile de îmbrăcăminte de corp

1. Îmbrăcăminte de corp din lână

Dacă ești o persoană friguroasă, cumpără îmbrăcăminte de corp din lână. Aceasta absoarbe mai multă umezeală decât materialul sintetic și se usucă ceva mai greu, însă nu este urât mirositor în contact cu transpirația, este mai călduros și este recomandat pentru drumețiile de cel puțin două zile. Îmbrăcămintea de corp din lână Merino este o alegere ideală pentru o persoană pasionată de drumeții montane, care merge pe munte pentru ture de cel puțin două zile. În plus, poți vedea AICI câteva exemple de îmbrăcăminte de corp din lână Merino, ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază.

2. Îmbrăcăminte de corp din material sintetic

Dacă transpiri foarte mult atunci când ești activ, poți alege articole vestimentare din material sintetic pentru stratul de bază. Astfel de articole vestimentare sunt mai rezistente, mai accesibile ca preț și se usucă mai repede.

3. Îmbrăcăminte de corp din mătase

Mătasea este recomandată pentr activități într-un climat nu foarte friguros. Atunci când pe etichetă scrie „Treated”, înseamnă că mătasea a fost modificată chimic pentru a absoarbe mai repede umezeala. Cu toate acestea, materialele sintetice sunt mult mai eficiente în această privință. Pentru a evita mirosurile neplăcute, îmbrăcămintea de corp din mătase trebuie spălată după fiecare purtare. Totodată, unele articole vestimentare din mătase nu trebuie spălate la mașină, ci manual, prin urmare întreținerea lor este mai dificilă decât a celor din lână sau din material sintetic.

Greutatea articolelor de îmbrăcăminte de corp:

  • Ultraușoară: pentru vreme călduroasă;
  • Ușoară: de la vreme călduroasă la vreme răcoroasă;
  • Medie: de la vreme răcoroasă la frig;
  • Grea: pentru condiții foarte friguroase, precum cele din timpul iernii sau cele din expediții la mare altitudine.

Cât de largă trebuie să fie îmbrăcămintea de corp

Cu cât afară este mai cald, cu atât îmbrăcămintea de corp trebuie să fie mai largă. Articolele mulate pe corp păstrează căldura la nivelul pielii și sunt foarte eficiente la temperaturi scăzute.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*