Te-ai întrebat vreodată de ce spun montaniarzii că bumbacul ucide?

Explicația poate fi găsită în lista materialelor pe care ar trebui să le eviți atunci când cumperi haine pentru drumețiile montane.

Izolația

Hainele îți țin de cald, deoarece mențin în interior aerul încălzit de propria piele. Atunci când bumbacul se udă, el nu mai izolează căldura, deoarece toate „buzunarele” cu aer din țesătură se umplu cu apă. Atunci când depui efort, transpiri, iar hainele din bumbac care intră în contact cu pielea vor absorbi transpirația ca un burete.

Dacă aerul de afară este mai rece decât temperatura corpului (dacă nu faci hiking la altitudini foarte joase, întotdeauna afară va fi mai mică de 37 de grade Celsius), îți va fi frig. Acest lucru poate genera dezorientare și hipotermie. În timpul iernii, hipotermia poate ucide, mai ales dacă primul ajutor nu este acordat în cel mai scurt timp.

Absorbția și stratificarea

În plus, bumbacul nu îndepărtează apa de piele. Materialele inteligente, însă, absorb apa de la nivelul pielii și o mută către celelalte straturi de haine, păstrând pielea uscată. Acesta este și motivul pentru care stratificarea hainelor reprezintă o strategie vestimentară foarte eficientă pentru montaniarzii care pleacă în drumeții. Pielea rămâne uscată, apa este transmisă către exterior, de la un strat la altul, fapt ce permite o izolare termică mai bună.

Lâna

De obicei, lâna absoarbe apa în proporție de aproximativ 36% din greutatea sa. Cu toate acestea, spre deosebire de bumbac, lâna izolează căldura atunci când este udă și este considerată o opțiune acceptabilă pentru montaniarzi.

Alte forme de bumbac

Evită purtarea pe munte a hainelor care sunt etichetate ca fiind din catifea, dril, flanel sau doc (pânză groasă), deoarece sunt confecționate din bumbac. Păstrează distanța și față de amestecul de polyester-bumbac (de exemplu, 50/50). Sunt la fel de nocive, deși va dura puțin mai mult până te vor doborî cu ajutorul frigului. Nici mătasea nu este recomandată, deoarece absoarbe foarte rapid apa și își pierde capacitatea de izolare atunci când este udă.

Regula celor trei straturi

Acum trebuie să înțelegi care e schepsis-ul celor trei straturi:

Stratul de bază este cel care vine direct pe piele și care trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Mai exact, trebuie să fie confecționat dintr-un material care elimină cu ușurință transpirația. În acest sens, fibrele sintetice sunt de preferat, pentru că bumbacul absoarbe umezeala și se usucă greu.

Ca exemplu, primul strat de haine ar trebui să fie format din astfel de imbracaminte de corp.

Peste acest strat vine cel intermediar, cu rol de menținere a căldurii, care poate fi format fie dintr-un pullover de lână, fie dintr-un astfel de articol vestimentar. Cea de-a doua variantă este mai ieftină și se întreține mult mai ușor.

La final, ai nevoie de o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt:

Alegerea hainelor trebuie, însă, să fie făcută în funcție de activitățile pe care vrei să le faci echipat cu ele, precum și de temperaturile pe care crezi că le vei întâmpina. Poți, desigur, să îți cumperi tot ce dorești, dar când le porți, alege-le în funcție de vreme. Poți calcula temperaturile cam așa: la 0° C: strat de bază+ tricou + geacă; la -5° C: strat de bază + pulover/polar + geacă; la -10°C: strat de bază + tricou + pulover/polar + geacă.

Citește și: Cum eviți bășicile pe munte și ce faci atunci când nu le-ai putut evita

Citește și: Cum să nu te rătăcești pe munte. BONUS: Cum afli unde ești dacă te-ai rătăcit

Citește și: Cercetătorii confirmă! 4 moduri surprinzătoare prin care drumețiile montane îți schimbă creierul

Citește și: 7 sfaturi utile. Cum eviți durerile de picioare atunci când mergi în drumeție

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*