Cum alegi clăparii de schi? Aceștia sunt un element pe cât de esențial sezonului de schi, pe atât de personal – fiecare model are caracteristici diferite, fapt pentru care o selecție a posibilelor modele care ți s-ar potrivi, în funcție de abilitățile tale, de frecvența practicării schiatului, dar și de comoditate, este de recomandat pentru alegerea clăparilor potriviți. De la început, însă, te avertizăm: cumpărarea clăparilor pentru schi poate fi un proces copleșitor, de aceea ne-am hotărât să-l simplificăm cât mai mult. Și nu prețul este problema. După cum vedem în cazul acestor clăpari de ski, prețurile unor modele sunt mai mult decât accesibile.

Atunci când îți calculezi bugetul, aruncă un ochi și la aceste piese de echipament de ski. Dacă ești un schior începător, ar fi bizar să cheltuiești toți banii pe clăpari și să nu mai ai bani de căciulă. Dacă ești un schior avansat, recunoști utilitatea pieselor de echipament de bună calitate, așa că nu te mai sfătuim noi ce să faci. Știi și tu ce este bine pentru tine.

Înainte de sfaturi, hai să trecem împreună prin câteva noțiuni esențiale despre clăpari și caracteristricile lor.

Profilul piciorului – Stabilirea unui profil 3D al piciorului te va ajuta semnificativ în alegerea clăparilor. În profilul piciorului vor fi trecute următoarele: lățimea călcâiului, lățimea tălpii în partea cea mai lată (cea de după degete) și înălțimea labei piciorului.

Calapod – Forma interioară a clăparului, înțeleasă adeseori doar ca lungimea clăparului, care se măsoară luând în considerare și lățimea celor mai late puncte din călcâi și degetele de la picioare (zona de sub degete). În funcție de model și firmă, clăparii pot avea, pentru același număr, volume diferite ale calapodului.

Flexul – Calitatea clăparului de a se îndoi în față, de la gleznă, care pot influența modul în care sunt absorbite șocurile și echilibrul schiorului. Totodată, clăparul trebuie să fie rigid pentru a oferi suport schiorului, astfel că alegerea indicelui de flex al clăparilor e direct invers proporțional cu abilitățile tale pe pârtii. Flexul clăparului este dat de o valoare numerică de la 50 la 150. Schiorii de competiție tind spre valori de 120 și peste, în timp ce schiorii recreaționali se pot descurca foarte bine pe un flex de 80-110.

O pereche de clăpari pentru nivelul și performanța ta pe pârtii

Fii sincer cu tine. Care sunt pârtii le pe care le frecventezi? Care este nivelul tău pe aceste pârtii? Ce stil ai când schiezi? Dar ce viteză? În funcție de răspunsurile tale – tabelul de mai jos te poate ajuta cu câteva prime sfaturi în materie de flex, potrivire și caracteristici ale clăparului.

Abilități Începător – Intermediar Intermediar – Avansat Avansat – Expert
Stil Precaut Confortabil Încrezător Agresiv
Viteză Lent Mediu – Rapid Foarte rapid
Teren Bunny Slope/Groomers Fast Groomers/All Mountain/Park and Pipe/Off-Piste All Mountain/Park and Pipe/Off-Piste/Stânci
Potrivire Mărimea indicată sau cu o jumătate de număr mai mare Mărimea indicată sau cu o jumătate de număr mai mic Cu o jumătate de număr sau chiar un număr mai mic decât mărimea indicată

Începător – Intermediar

Preferi traseele verzi și albastre și, de obicei, orice teren îngrijit te face să te simți confortabil. Încă mai lucrezi la stăpânirea sportului, astfel că cei mai buni clăpari pentru tine trebuie să fie moi și cu o formă care îți va permite să te simți confortabil toată ziua.

Intermediar – Avansat

Ești un obișnuit al traseelor albastre și te descurci cu brio chiar și pe cele negre. Ai direcție și control precise, inclusiv pe terenuri abrupte, astfel că ar trebui să porți o cizmă medie ca flexibilitate.

Avansat – Expert

Poți schia în toate condițiile cu încredere. Pentru tine, indicați sunt clăparii rigizi și foarte rigizi.

Cât porți? Depinde de ce vrei să faci pe pârtie

Anterior explicam, în tabel, cum ar trebui să îți alegi măsura clăparilor, în funcție de ceea ce poți face pe pârtie. Cu cât Însă măsurile clăparilor nu sunt similare celor pe care le avem la pantofii de stradă –  clăparii sunt măsurați în sistemul Mondopoint, care se referă la măsurarea în centimetri. În sistemul Mondopoint te poți măsura chiar și acasă, trasând o linie a piciorului pe o coală de hârtie și măsurând lungimea tălpii, de la călcâi până în vârful degetelor. Ulterior, rotunjești numărul obținut și… voila! – acum îți cunoști măsura clăparilor.

Începător – Intermediar

Măsura pe care ar trebui să o alegi trebuie să fie cât mai apropiată de a ta, chiar dacă la început par puțin strâmți. Aduce-ți aminte că șoseta clăparului se va mai comprima după câteva zile și vei avea mai mult loc pentru picior.

Intermediar – Avansat

Ar trebui să alegi un clăpar cât mai apropiat de mărimea ta sau ușor mai strâmți. Atenție mare, însă, la lățimea clăparilor!

Avansat – Expert

Avansații și experții ar trebui să aleagă, de obicei, un clăpar puțin mai mic decât mărimea indicată, pentru un control ridicat al schiurilor pe pârtie. Scăderea numărului la clăpari ar putea necesita, însă, intervenția unui expert, pentru a-i face, totuși, confortabili pentru schiat.

Flexibilitatea clăparului, între preferințe personale și specificații tehnice

În ceea ce privește specificațiile tehnice, terenul, viteza și tipul de zăpadă influențează modul în care se alege un flex-ul potrivit. Pentru freeride de nivel pro sau big mountain, se folosesc, de obicei, clăpari puțin mai moi decât cei de competiție, iar cei ce se dau în park merg pe variante și mai moi. Zăpada variabilă și terenul foarte abrupt cer puțin mai multă mișcare, în timp ce suprafețele tari și uniforme, care cer mișcări mai tehnice, necesită clăpari mai rigizi.

Preferințele personale și structura fizică a fiecăruia sunt, de asemenea, importante. Dacă preferințele personale ar putea ține de brand sau aspectul estetic al clăparului, înălțimea și greutatea sunt factori decisivi în ceea ce privește flexul. Cineva care este scund și ușor va vrea un clăpar mai moale, deoarece nu aplică o presiune foarte mare. Totodată, un schior înalt și greu ar trebui să aleagă un clăpar mai rigid, chiar dacă este începător. Important este să înțelegi că preferințele personale ar trebui să fie ultimele caracteristici de respectat atunci când îți alegi clăparii.

Și, pentru că aminteam de structura fizică – flex-ul depinde și de genul tău, diferențele fiind uneori semnificative între cele două sexe.

Grafic de flex pentru bărbați

Grad Începător-intermediar Intermediar-Avansat Avansat-Expert Expert – Competiție
Valori Flex 60-80 85-100 110-120 130+
Senzație Moale Mediu Rigid Foarte Rigid

Grafic de flex pentru femei

Grad Începător-intermediar Intermediar-Avansat Avansat-Expert Expert – Competiție
Valori Flex 50-60 65-80 85-100 110+
Senzație Moale Mediu Rigid Foarte Rigid

Tips and tricks

Ia-ți suficient timp să probezi – Nu te grăbi atunci când îți cauți clăparii. Cu cât probezi mai multe variante, cu atât cresc șansele să găsești cea mai bună pereche, mai ales dacă ai și suficientă răbdare să-ți păstrezi mintea limpede și picioarele dispuse să sară în toți clăparii care ți-ar face cu ochiul.

Cunoaște-ți picioarele – Discută-ți „istoria” de schior și problemele pe care le ai /le-ai avut cu alți clăpari în trecut cu cel care te consultă în magazin. Câteva detalii care îți par neimportante pot fi de real folos pentru consultantul care se ocupă de tine, astfel încât să știe ce să îți recomande.

Stabileșțe-ți clar bugetul – Documentează-te cu privire la modelele pe care ți le-ai putea permite și la costul lor. E bine să știi până la ce sumă ești dispus să urci atunci când mergi la vânătoare de clăpari.

Măsoară-ți picioarele cu un profesionist – Desigur, măsurarea acasă sau probarea de clăpari te pot ajuta să te orientezi către perechea potrivită pentru tine, dar atunci când te lași pe mână unui profesionist, te poți asigura că mărimea, forma și volumul clăparului ales vor corespunde cât se poate de bine profilului picioarelor.

Poartă șoșete subțiri – Atât pe pârtie, cât și atunci când îți cumperi clăparii. În primul rând, modelele noi de clăpari au o izolație foarte bună, astfel că nu o să-ți înghețe picioarele (cu cât șosetele sunt mai groase, cu atât clăparul este mai strâns, circulația sângelui e îngreunată și picioarele ți se vor răci). În al doilea rând, șosetele subțiri îți vor îmbunătăți precizia, controlul și confortul.

Încalță clăparii acasă – Cu cât îi ții mai mult în picioare, cu atât vor deveni mai confortabili. În plus, așa îți poți da seama dacă sunt chiar cei potriviți.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*