Mai avem câteva săptămâni de vreme bună pentru schi, nu doar în România, ci și în alte stațiuni din afara țării. Nu uitați că există lucruri în Europa unde se poate schia până la finalul primăverii.

Iar dacă vă bate gândul să vă încropiți voi propriul echipament de schi și nu știți de unde să începeți, ne-am gândit să facem un rezumat care să vă ajute, fără să vă deruteze mai mult decât o fac sutele de sfaturi pe care le-ați putea primi pe un forum sau pe un grup de profil.

Schiurile/placa de snowboard

Dacă vrei să schiezi sau să te dai cu placa, ai nevoie de schiuri sau de placă. Iar aici ai două variante: fie le închiriezi de la baza pârtiei, fie îți cumperi propria ta pereche de schiuri sau propria placă, cu care te poți obișnui rapid și pe care o poți „stăpâni” mult mai bine decât dacă ai tot schimba-o de fiecare dată când ajungi pe pârtie. Partea bună e c-au început reducerile de prețuri, așa cum aflăm dacă aruncăm un ochi la o astfel de placa snowboard.

Clăparii de schi

Clăparii de schi sunt o investiție chiar mai bună decât schiurile, pentru că ei sunt principalii responsabili de confortul tău pe pârtie. Clăparii de schi sunt ca bocancii pentru drumeți. Așa că, dacă știi că vrei să schiezi destul de des și în fiecare an, atunci îți recomandăm acești clapari ski, unde am găsit și o reducere de aproape 50%.

Casca de protecție

Așa cum am militat mereu pentru cască de protecție în cazul pasionaților de ciclism, vom milita pentru casă de protecție și în cazul schiorilor. Casca îți protejează capul și nu toate centrele de închiriere îți pot înciria o cască. În plus, ești începător, deci stabilitatea ta pe schiuri (sau, de ce nu, pe snowboard) este redusă. 

Bețele de schi

Schiurile, clăparii și bețele de schi sunt cele trei piese ale echipamentului de schi care sunt cumpărate, de obicei, la pachet. Cu toate acestea, există persoane care cumpără doar clăparii de schi și preferă să închirieze schiurile și bețele, deoarece nu schiază suficient de des pentru ca investiția în toate piesele de echipament să fie profitabilă, însă nici suficient de rar pentru a renunța la confortul pe care îi oferă care propriii clăpari de schi.

Geaca de schi

Geacă de schi este compusă din mai multe straturi. Are o căptușală ce ține de cald și o membrană impermeabilă și cu proprietăți de windstopper. Înainte să o cumperi, uită-te pe etichetă. O haină bună va avea izolație de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor. O haină relativ ieftină trebuie să aibă măcar 5.000 mm impermeabilitate și un strat de aerisire cu valoarea 4.000/m2/24h. Dacă vrei să schiezi în condiții mai dificile, dublează aceste valori, iar dacă ești pus pe investiții serioase, poți avea în vedere valori de 20.000. Acordă importanță și buzunarelor, interioare și exterioare, însă cel mai important este cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă.

Pantalonii de schi

Există schiori începători care schiază și în blugi, însă blugii se udă din cauza zăpezii și „țin frig”, indiferent de first layer ai pe dedesubt. Pantalonii de schi sunt impermeabili, însă permit, în același timp, pielii să respire și scot transpirația la exterior. Confortul este, astfel, deplin pe tot parcursul zilei.

Ochelarii de schi

Zăpada reflectă lumina soarelui,  iar ochii noștr suferă destul de tare de la lumina intensă din timpul zilei, de pe pârtie. Totodată, în caz de furtună de zăpadă, ochelarii își dovedesc din nou utilitatea. Pentru protecție deosebită, recomandăm ochelarii de schi, care protejează și mai bine ochii care suferă și din cauza vitezei cu care te deplasezi prin aerul rece, făcând ochii să lăcrimeze. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*