Schiatul și snowboardingul sunt două sporturi de iarnă și, ca orice sport, nu sunt lipsite de riscuri. Oricine se poate accidenta pe pârtie, indiferent de nivelul de experiență pe care îl are. Există, însă, anumite comportamente și atitudini care predispun la accidentări, așa cum există și comportamente și atitudini care te ajută să le eviți.

Am citit, am întrebat mai multe persoane care s-au accidentat, la un moment dat, pe pârtie și ne-am adus aminte și de lucrurile pe care le făceam noi când eram la un pas de a o „comite”. Am adunat toate aceste informații și am constatat că cele mai multe accidentări au loc pentru că:

Nu știi să cazi

Poate pare ciudat, dar există așa-numita „școală a căderii”, care se învață în multe sporturi, individuale sau de echipă. Dar dacă nu ai „școala căderii” în palmares, ai prins viteză și simți că vei pierde controlul, cel mai bine este să te ghemuiești. În acest fel, încetinești, nu mai cazi de sus, în cine știe ce poziție, iar riscul de accidentare majoră scade. Știm că este greu să-i spunem unui om căruia îi este frică de cădere că ar trebui să nu opună rezistență și „să fie soft”, dar și asta ar fi la fel de important în situații critice.

Nu porți echipamentul potrivit

Nu orice clăpari, schiuri sau boots sunt potrivite pentru tine. Dacă legăturile sunt prea strânse sau prea largi, echipamentul în mărimea nepotrivită sau folosit pe teren nepotrivit, accidentările pot fi serioase. Când închiriezi echipamentul de schi, dar nu știi exact care sunt caracteristicile pieselor de echipament de care ai nevoie, iar personalul magazinului de închiriere nu te întreabă ce înălțime, ce greutate și cât de experimentat ești, închiriază din altă parte.

Nu porți echipament de protecție

Un studiu publicat în Journal of American Medical Association a evidențiat că purtarea unei căști la schi scade cu 60% riscul de traumatism cranian, cu 53% riscul de contuzii și fracturi și cu 57% riscul de traumatisme severe. Fiecare sport presupune o protecție specifică, ceea ce înseamnă că trebuie să îți iei o cască din categoria de echipament a sportului pe care îl practici. Spre exemplu, pentru schi ai nevoie de astfel de căști de schi. Sunt ieftine și îți pot salva viața în situații extreme.

Nu ai tonus muscular

Dacă nu ai tonus muscular, picioarele cedează la efort și nu te mai ajută să te ții pe schiuri așa cum ți-ai dori. Uneori, activitățile tale sportive din viața de zi cu zi te pot ajuta acolo unde nici nu te aștepți. Dacă pedalez frecvent sau mergi, măcar din când în când, „la sală” (nu mai vorbim de un sport practicat în mod regulat), ar trebui să ai un tonus muscular suficient de bun pentru a te relaxa pe pârtie, în weekend. De asemenea, practicarea cu regularitate a unui sport solicitant din punct de vedere fizic ajută organismul să facă față efortului la care este supus atunci te afli la altitudine, iar sângele transportă prin organism mai puțin oxigen.

Te avânți mai mult decât e cazul

Uneori, dacă n-am căzut pe pârtie de 10 minute, credem că putem încerca mișcări noi și viteze mai mari, fără să stăpânim cu adevărat mișcările mai simple, la viteze mai mici. Cele mai multe căzături pe care noi le-am luat au fost atunci când ne-am avântat pe pârtie cu viteze mai mari decât puteam „duce”.

Nu te încălzești înainte de a schia (sau te încălzești cu vin fiert sau tărie)

Înainte de a te avânta pe pârtie, ai nevoie să-ți dezmorțești încheieturile și să-ți pregătești mușchii pentru efort. În plus, dacă te duci pe pârtie ușor amețit, află că alcoolul, la peste 1.850 de metri altitudine, te îmbată mai repede și face organismul să nu mai răspundă corespunzător atunci când afară sunt sub 0 grade Celsius sau când traversează pe o zonă cu gheață, unde schiurile sau placa devin foarte greu de controlat.

Nu te odihnești

Mulți schiori amatori schiază încontinuu, „ca să-și scoată banii” pe care i-au dat pe transport, cazare și skipass, însă o astfel de atitudine nu este tocmai potrivită pentru sănătatea și confortul lor. Dacă te simți sleit de puteri, ia o pauză și odihnește-te. Cel mai adesea, accidentările se petrec atunci când ești obosit. Și nu uita să te hidratezi corespunzător.

Respectă câteva reguli simple de conduită

Dacă te-ai oprit oriunde pe pârtie și cineva coboară, asigură-te că nu încurci pe nimeni. Înainte să începi coborârea, asigură-te că nu se avântă pe pârtie altcineva din spatele tău. Alege nivelul pârtiei în funcție de experiența pe care o ai, ca să te poți opri sau să îi poți ocoli pe ceilalți la nevoie. De bun simț, nu-i așa?

Citește și: Ce-ți iei cu tine de mâncare pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*