Dacă îți place să pedalezi pe trasee de MTB, ai putea găsi destul de utile cele nouă sfaturi pentru a deveni un mountain biker mai bun.

Nu sunt oferite de noi, ci de antrenoarea profesionistă de MTB Candace Shadley, care a ajutat peste 10.000 de oameni, printr-un proiect numit Trek Dirt Series, să-și îmbunătățească abilitățile de MTB.

Iată care sunt sfaturile lui Candace Shadley, conform outsideonline.com:

  1. Fii puternic și flexibil

Când pedalezi pe un teren neted, vrei să stai cât mai mult în șa, însă când pedalezi pe un teren mai tehnic, în special în pantă, te ridici și stai doar în pedale, cu genunchii flexați, pentru a amortiza șocurile generate de traseul accidentat. Ai nevoie de forță și de flexibilitate în același timp, așa că n-ar strica să te antrenezi în acest sens și în afara orelor petrecute pe bicicletă.

2. Dezvoltă-ți echilibrul față-spate și lateral

Atunci când pedalezi în rampă, te vei ridica în pedale și-ți vei muta greutatea către partea din față a bicicletei. Când pedalezi în pantă, îți muți greutatea către partea din spate. De asemenea, în curbele strânse, va trebui să te înclini spre dreapta sau spre stânga, de aceea echilibrul este foarte important la aceste mișcări ale centrului de greutate. Atenție! Nu pleca în drumeție cu orice ghiozdan care îți atârnă de spate și își afectează echilibrul și confortul. Pentru MTB s-au inventat rucsacurile pentru biciclete. Sunf foarte confortabile, sunt dotate cu rezervor pentru hidratare, te ajută să-ți menții echilibrul pe bicicletă și arată ca un astfel de rucsac de bicicletă.

3. Învață să te joci cu greutatea bicicletei tale

Pentru a te deplasa cât mai fluid și rapid, vei fi nevoit să înveți când să pui mai multă greutate pe roata din spate a bicicletei și când să eliberei acea greutate.

4. Folosește ambele frâne

Nu brusca frânele, ci învață să frânezi cu finețe și, foarte important, cu ambele frâne deodată. Frânarea va fi mult mai eficientă, iar riscul de a fi catapultat din șa scade considerabil.

5. Pedalează pe bicicleta potrivită pentru tine

Nu cumpăra orice bicicletă, ci alege mărimea și greutatea care ți se potrivesc. Dacă ai 1,70 înălțime, nu împrumuta bicicleta prietenului tău de 1,90 pentru un traseu dificil la munte. Ai putea constata că nu o stăpânești așa cum ți-ai dori, iar riscurile pot deveni greu de manageriat.

6. Progresează!

Nu te aventura pe trasee dificile dacă nu ai suficientă experiență. Abordează trasee ușoare și încearcă, de la lună la lună, ceva tot mai dificil și mai provocator. Nu uita că, pentru a pedala „cot la cot” cu bikerii experimentați, ai putea avea nevoie și de câțiva ani de experiență în mountain biking.

7. Gândește pozitiv

Nu prea suntem noi amatorii unor astfel de sfaturi, însă Candace Shadley spune că, dacă ești convins că o să cazi pe o anumită porțiune de traseu, există mari șanse de a cădea. Noi credem, însă, că, dacă ești convins că o să cazi, o să ai tendința de a deveni mai precaut, iar asta nu strică niciodată. precauția este întotdeauna de preferat în comparație cu așa-numita „overconfidence”.

8. Privește înainte!

Nu ai prea multe motive să pedalezi uitându-te la roata din față. Privește înainte, pentru a observa obstacolele în timp util.

9. Amintește-ți întotdeauna de clipele tale de succes

Conștientizează întotdeauna distanța parcursă, obstacolele depășite și progresul pe care l-ai făcut. Conștientizează și greșelile și află ce poți învăța din ele și ce poți îmbunătăți. Vei câștiga mai multă încredere în tine și vei evolua. Iar Candace chiar pare să știe ce spune.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*