Este evident pentru toată lumea că o plimbare în mijlocul naturii, prin pădure sau pe crestele munților îți va oferi o stare de bine și te va ajuta să te relaxezi. Nu știai, însă, că oamenii de știință au descoperit că drumețiile montane îți pot modifica activitatea cerebrală.

Drumețiile în natură alungă gândurile negative

Mulți dintre noi ne lăsăm cuprinși deseori de gândurile negative, care fie nu ne lasă să ne bucurăm de clipele frumoase, fie generează adevărate stări depresive și de anxietate.

Cu toate acestea, un studiu recent, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a descoperit că petrecerea timpului în natură duce la dimiunuarea semnificativă a gândurilor negative.

Cercetătorii au comparat stările emoționale ale membrilor a două grupuri de persoane: unii s-au plimbat timp de 90 de minute prin oraș, în timp ce alții au petrecut o oră și jumătate în mijlocul naturii.

Persoanele care au fost angrenate într-o drumeție în natură au înregistrat, spre deosebire ce ceilalți participanți, o activitate neuronală mai scăzută în zona cortexului subgenual prefrontal, o parte a creierului aflată în strânsă legătură cu bolile psihice.

Cercetătorii au notat, totodată, că urbanizarea ridicată corelează cu numărul cazurilor de depresie și a altor afecțiuni mentale. Prin urmare, cu cât petrecem mai mult timp în natură, cu atât cortexul nostru subgenual prefrontal este mai puțin activ, iar noi avem șansa de a îmbătrâni sănătoși la trup și la minte.

Însă cu o singură condiție: să ne asigurăm că avem la dispoziție echipamentul necesar și adecvat drumețiilor montane. Noi am militat întotdeauna pentru responsabilitate, astfel că nu recomandăm plecarea într-o drumeție montană fără încălțăminte special concepută pentru o astfel de activitate, care să fie impermeabilă, foarte rezistentă, confortabilă și care lasă piciorul să respire în voie, precum acești bocanci de munte.

În plus, fiecare drumeț ar trebui să dețină astfel de haine de munte, adaptate în funcție de durata traseului și de condițiile meteorologice.

Drumețiile pe care le facă când ești deconectat de la tehnologie stimulează rezolvarea creativă a problemelor

Un studiu publicat pe journals.plos.org și intitulat „Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings” a arătat că rezolvarea creativă a problemelor poate fi îmbunătățită prin deconectarea de la tehnologie și reconectarea cu natura.

Un grup de participanți la studiu a plecat într-o drumeție timp de patru zile. În acest timp, participanților nu li s-a permis să folosească nici o formă de tehnologie. Ei au fost rugați să rezolve o serie de sarcini care implicau gândirea creativă și rezolvarea complexă a problemelor. Cercetătorii au descoperit că performanțele în rezolvarea problemelor au fost cu 50% mai mari în cazul celor care au plecat în drumeție, prin comparație cu grupul de control (cei care nu au plecat în drumeție în mijlocul naturii).

Cercetătorii notează că atât tehnologia, cât și zgomotul urban sunt foarte nocive, deoarece solicită constant atenția noastră și ne împiedică să ne concentrăm, fapt care afectează în mod concret funcționarea noastră cognitivă. O drumeție lungă, fără tehnologie, reduce oboseala mentală, clarifică mintea și îmbunătățește gândirea creativă.

Citește și: 9+9 sfaturi de la polițiștii sloveni. Ce le recomandă drumeților și ce putem învăța de la ei

Citește și: 7 sfaturi utile. Cum eviți durerile de picioare atunci când mergi în drumeție

Drumețiile în natură ameliorează simptomele sindromului ADHD în cazul copiilor

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) devine tot mai comună în rândul copiilor. Copiii care suferă de ADHD resimt mari dificultăți în a se stăpâni și a rămâne atenți la diferite sarcini, sunt foarte ușor de distras și manifestă un comportament hiperactiv.

Soluția cea mai des întâlnită (cea medicamentoasă) poate avea și efecte negative asupra celor mici. Avem, însă, și o veste bună: un studiu publicat de ncbi.nlm.nih.gov („A Potential Natural Treatment for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Evidence From a National Study”) a arătat că expunerea copiilor cu ADHD la activități în mijlocul naturii reduce simptomene sindromului în mod semnificativ.

Drumețiile montane sunt un bun exercițiu fizic și cresc, astfel, capacitatea cerebrală

Hikingul reprezintă o modalitate excelentă de a arde între 400 și 700 de calorii pe oră, în funcție de greutatea ta, de greutatea din spinare și de dificultatea traseului.

În plus, a fost dovedit că hikingul îi ajută pe oameni să respecte un program de lucru și un mod de viață sănătos în zilele obișnuite.

Cercetătorii de la University of British Columbia au descoperit că exercițiile aerobice cresc volumul hipocampului, o parte a creierului asociatăcu memoria spațială și episodică, în cazul femeilor de peste 70 de ani (studiul se numește „Aerobic exercise increases hippocampal volume in older women with probable mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial”)

Cercetătorii au descoperit, totodată, că exercițiile aerobice reduc stresul și anxietatea, îmbunătățesc stima de sine și duc la eliberarea endorfinelor în organism. Multe persoane iau medicamente zilnic pentru a rezolva o astfel de problemă, fără să ia în considerare și o soluție mult mai sănătoasă: exercițiile aerobice, plimbarea în aer liber și drumețiile montane.

Citește și: Bețele de trekking. 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să le folosești

Citește și: 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*