Ministerul de Interne al Sloveniei este foarte implicat în prevenirea accidentelor montane și în salvarea turiștilor aflați la ananghie în timpul unor drumetii montane, așa că a publicat pe site-ul instituției o serie de sfaturi de la care avem și noi, românii, multe de învățat.

Scopul acestui articol nu este cel de a face o comparație între activitatea MAI-ului nostru cu ce fac polițiștii sloveni. În fond, noi suntem mândri de activitatea Serviciului Public Salvamont, mai ales dacă ținem cont de salariile foarte mici și de numărul mare de voluntari care salvează, într-un fel sau altul, mii de turiști în fiecare an în Carpații românești.

Putem învăța, însă, câteva lucruri din sfaturile pe care polițiștii sloveni le-au publicat pe site-ul Ministerului de Interne și care ne învață cum să ne pregătim pentru o drumeție pe munte și cum ar trebui să ne comportăm pe un traseu montan:

„În fiecare an, aproape un milion de oameni vizitează munții Sloveniei, iar oamenii iau acest fapt ca o garanție suficientă a siguranței. Acesta este, însă, un sentiment înșelător și, prin urmare, numărul accidentelor este în creștere. Cele mai solicitante operațiuni de salvare pentru ambele tabere, atât salvatorii, cât și cei salvați, sunt cele care implică alpiniști sau cățărători”, se arată pe site-ul oficial al Ministerului de Interne sloven, policija.si.

Cauzele accidentelor sunt pregătirea fizică și psihică inadecvată, echipamentul insuficient sau inadecvat, lipsa de experiență și de know-how în legătură cu utilizarea corespunzătoare a echipamentelor, dar și ignorarea sau subestimarea condițiilor meteorologice din zonele montane.

Conform statisticilor, alunecările și căderile de pietre sunt principalele cauze ale accidentelor montane. Prin urmare, pe traseele de dificultate medie și mare, ai nevoie de bocanci de munte special creați pentru drumeții montane, care cresc aderența pe toate tipurile de teren și reduc drastic riscul entorselor și alunecărilor, precum sunt acești bocanci de munte.

Iată ce-i îi sfătuiesc polițiștii sloveni pe turiști, iar sfaturile lor sunt valabile pentru orice drumeție montană, inclusiv în România:

Cum te pregătești pentru o drumeție

1.Echipamentul obligatoriu depinde întotdeauna de locul în care alegi să faci drumeții. Echipamentul trebuie să includă, însă, bocancii de munte, deoarece încălțămintea „soft” este nesigură. Pe lângă haine, mâncare, apă și actele personale, trebuie să pui în rucsac mănuși (pentru drumețiile de iarnă), un rând de haine, cremă cu protecție solară, ochelari de soare, busolă, hărți cu detalii suficiente, o trusă de prim ajutor și un fluier.

Dacă vrei să campezi, trebuie să deții un cort special conceput pentru drumeții montane, care să fie impermeabil, ușor și foarte rezistent în caz de furtună, precum aceste corturi de drumetie. Dacă traseul de munte este foarte dificil, ai putea avea nevoie de frânghie, pioleți, crampoane și cască.

2. Începe drumeția îndeajuns de devreme pentru a evita furtunile de amiază și căldura excesivă din timpul verii, precum și întunericul, care-i determină pe turiști să coboare mult prea repede și prea neatent.

3. Informează-te cu privire la prognoza meteo și la dificultatea traseului. În acest fel vei ști cu mai multă claritate care sunt echipamentele de care ai nevoie.

4. Scopul drumeției tale nu este doar cucerirea unui vârf montan, ci și întoarcerea acasă în siguranță. Atunci când te afli în vârful muntelui, gândește-te că ești abia la jumătatea drumeției. Dacă este posibil, alege un traseu mai greu pentru ascensiune și unul mai ușor pentru coborâre și, foarte important, nu te grăbi!

5. Ascensiunea trebuie ajustată condiției tale fizice. Vremea capricioasă și căldura excesivă pot fi fatale unor persoane cu probleme de sănătate. Sfătuiește-te cu un medic dacă ai anumite probleme fizice și crezi că ți s-ar putea întâmpla ceva.

6. Nu pleca în drumeție singur, deoarece chiar și o accidentare minoră ar putea fi fatală. Alege, în schimb, pe cineva care poate fi o companie plăcută și competentă.

7. Rudele tale trebuie informate despre destinația ta și durata drumeției, deoarece sunt primele persoane care vor reacționa cu promptitudine dacă nu te întorci acasă din cauza unei accidentări.

8. Dacă vrei să campezi pe munte, asigură-te că ai voie să desfășori cortul acolo unde ți-ai propus, iar dacă vrei să stai la cabană, rezervă locul din timp. În plus, un astfel de sac de dormit de 2-3 sezoane este foarte util și îți va asigura o temperatură confortabilă pentru somn.

9. Nu te abate de la traseu, deoarece operațiunile de salvare în zonele nemarcate sunt dificile.

Ce trebuie să faci în timpul drumeției

1. Pornește în ritm mai lent, pentru a-ți face încălzirea și pentru a-ți obișnui mușchii cu efortul susținut. Ulterior, găsește-ți ritmul și menține-l constant.

2. Drumețiile trebuie să fie sigure și confortabile. Hikingul în siguranță cere timp. Trebuie să fii atent tot timpul, în special la căderile de pietre și la terenul alunecos.

3. Ritmul de bază, numărul pauzelor și durata drumeției sunt stabilite în funcție de cel mai slab membru al echipei.

4. Dacă mergi în drumeție cu copiii, fii atent la ei și ajustează ritmul și durata la capacitatea și nevoile lor.

5. Uneori, muntele nu are milă de drumeții confuzi și haotici. O potecă bine marcată nu te asigură întotdeauna că vei ajunge la destinație nevătămat. Fiecare drumeț trebuie să aibă măcar cunoștințe de bază în orientare.

6. Urmărește constant condițiile meteorologice. Dacă apar nori de furtună, părăsește cât mai repede zonele deschise, deoarece riști să fii lovit de fulgere.

7. Fă pauze mai lungi la cabane și refugii. Gustările rapide (carne uscată, batoane energizante) și consumul de apă împiedică instalarea senzației de epuizare și a deshidratării.

8. Nu lăsa gunoi în urma ta și strânge într-o pungă ambalajele alimentelor pe care le-ai consumat (și ia punga cu tine!).

9. Atunci când apar simptome de oboseală sau chiar de epuizare, fă o pauză lungă.

Nu uitați de aplicația Salvamont!

Pe lângă sfaturile polițiștilor sloveni, avem și noi unul: instalează pe mobil aplicația Salvamont.

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor.

Citește și: 7 sfaturi utile. Cum eviți durerile de picioare atunci când mergi în drumeție

Citește și: Bețele de trekking. 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să le folosești

Citește și: 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*