Ne place multele și mergem în drumeții cât mai des posibil. Unii dintre noi reușesc să ajungă pe munte în fiecare weekend, în timp ce alții abia pot să bifeze o drumeție la câteva săptămâni. Indiferent, însă, cât de des reușim să ne bucurăm de potecile montane, o simplă întrebare ne tot lovește pe trasee: ce cară oamenii ăia în rucsac?

Unele persoane par să ducă în spinare o greutate demnă de legendarul Atlas, „cel neobosit, cel foarte iertător”, care s-a revoltat împotriva lui Zeus, în timp ce alții se aventurează pe trasee de două sau de trei zile ducând în spate un mic rucsac în care susțin că au tot ce le trebuie.

Adevărul ar putea fi următorul: ambele categorii de persoane ar putea avea tot ce au nevoie în rucsacurile din spinare, însă unii nu știu să împacheteze lucrurile, în timp ce alții sunt mult mai eficienți atunci când își fac bagajele.

Care sunt dezavantajele împachetării ineficiente a lucrurilor

Dacă nu ai o strategie de aranjare a lucrurilor în rucsac, te-ai putea confrunta cu următoarele situații:

  1. Uiți acasă lucruri foarte importante. Haosul atrage după sine haos, iar tu te-ai putea trezi în creierul muntelui fără lanternă, fără „punga” de prim ajutor, fără șervețele umede sau fără lenjerie intimă de schimb. Ups!
  2. Rucsacul nu este bine centrat, greutatea atârnă într-o parte, iar spatele începe să te doară încă din prima jumătate de oră de drumeție. Apoi îți spui că lipsa antrenamentului este de vină sau rucsacul este de proastă calitate. Fals!
  3. Nu găsești niciodată ceea ce cauți. Dacă vrei o pereche nouă de șosete, vei fi nevoit să scoți din rucsac toate bagajele, pentru că habar nu ai unde le-ai pus. Nasol!

Acesta este și motivul pentru care ne-am gândit să facem puțină lumină în rucsacurile oamenilor eficienți și să aflăm cum reușesc să împacheteze totul ca la carte. Iată ce ar trebui să faci:

  1. Alege rucsacul potrivit

Totul pornește de la rucsacul pe care l-ai ales. Ne pare rău, dar uneori mărimea contează. Degeaba vrei să împachetezi eficient o mulțime de lucruri în rucsac, dacă toate obiectele ocupă un volum mult prea mare pentru „rucsăcelul” tău de 30 de litri.

Dacă știi că vei pleca într-o expediție montană de durată, ai nevoie de un astfel de rucsac de expeditie, ideal pentru turele de cel puțin cinci zile și confecționat în totalitate din materiale rezistente la uzură și greutate.

Dacă știi că vei pleca în drumeție pentru câteva zile, vei avea nevoie de un astfel de rucsac de munte de 50-70 L, care este confecționat din materiale rezistente și care vine la pachet cu o compartimentare inteligentă, dar și cu un compartiment de hidratare.

Dacă pleci într-o expediție de weekend, primăvara, vara sau toamna, și nu dorești să cari foarte multe lucruri cu tine, un rucsac de cel mult 50 de litri este suficient. Un astfel de rucsac de munte te scoate la „liman” fără probleme, iar pentru drumețiile de-o zi, poți alege și un rucsac mai mic de 30 de litri, pentru a nu căra în spate o greutate inutil de mare.

      2. Sortează echipamentul în categorii, înainte de a-l băga în rucsac

Pune deoparte lucrurile de care ai putea avea nevoie frecvent, precum batoanele de ciocolată și cele energizante, apa și lanterna, dar și telefonul mobil, busola sau harta. Aceste lucruri nu trebuie așezate la fundul rucsacului, ci la suprafață și în buzunarele laterale. Sortează, în plus, și obiectele grele de cele ușoare.

      3. Așază sacul de dormit la fundul rucsacului

Pune sacul de dormit la fundul rucsacului, precum și un strat de haine mai groase peste acesta.

      4. Așază lucrurile grele și rigide la mijloc

Lucrurile grele și rigide trebuie așezate peste sacul de dormit și stratul de haine pe care le-ai pus, deja, la fundul rucsacului. Mâncarea, butelia, elementele de cort și alte obiecte grele vor fi plasate cât mai aproape de centrul de greutate al rucsacului,pentru a crește considerabil confortul în timpul drumeției.

      5. Lucrurile ușoare stau deasupra și în părțile laterale ale rucsacului

Așază lucrurile ușoare, precum și pe cele care își pot schimba forma, cât mai sus în rucsac, dar și în buzunarele laterale.

       6. Balansul este foarte important

Nu așeza prea multe lucruri într-o singură parte și echilibrează mereu rucsacul. Atunci când consumi apa din sticlele așezate în partea laterală, bea alternativ din sticle, pentru a nu goli doar una dintre ele, în timp ce cealaltă îngreunează una dintre părțile laterale ale rucsacului.

       7. Nu lăsa locuri goale în rucsac

Locurile goale te împiedică să centrezi în mod eficient rucsacul de drumeție. Încearcă să umpli golurile, în special în partea de mijloc, unde ai așezat obiectele grele și rigide, pentru a nu ajunge să cari un munte de bagaje care ar fi putut să încapă și într-un rucsac de 40 de litri.

       8. Renunță la lucrurile inutile

Nu lua niciodată o umbrelă pe traseu. Pentru a te feri de ploaie s-au inventat jachetele impermeabile. Nu căra nici peturi cu bere, oale și olițe, o tabletă sau cine știe ce pantofi de schimb. Echipamentul de munte este suficient.

      9. Echipamentul pentru cățărare trebuie agățat la exterior

Crampoanele, pioleții și casca trebuie agățate la exteriorul rucsacului, unde se află și locul dedicat corzilor. Dacă nu ai de ce să agăți coarda, poți să o înfășori în jurul părții de sus a rucsacului. Casca poate fi pusă, însă, și în interior. O poți folosi ca „recipient” pentru alte obiecte de mici dimensiuni, pentru a economisi cât mai mult spațiu.

       10. Și acum, interoghează-ți prietenii!

Nu trebuie să te transformi într-un inchizitor feroce, însă ar fi bine să-ți întrebi tovarășii de drumeție, în special pe cei fără experiență, dacă au luat cu ei toate lucrurile esențiale și ce anume au mai pus în rucsac. Dacă au luat cu ei un casetofon, suntem siguri că nu au experiența necesară drumețiilor pe munte, vor obosi pe traseu în cel mai scurt timp, iar casetofonul va ajunge în rucsacul tău. Nu uita că bagajul pe care un începător îl face acasă la el ți-ar putea fi detinat ție, fără să vrei. Dacă ții la confortul din timpul drumeției, asigură-te că și ei respectă toate cele 9 sfaturi de mai sus.

Comments

comments

One Response

  1. rucsac_incarcat

    cum se face cu sacii de dormit?
    Multi dintre noi cred ca avem saci de dormit cu temperatura de confort -8, -3 grade sau 0 de tip cocon. Genul asta de sac ocupa jumate din rucsac. Multa lume il agata de rucsac cu chingi sau atze mai groase.
    Unde ar trebui sa stea prinsa/agatat: deasupra pe rucsac sau jos sub rucsac?
    (am discutat cu mai multa lume si majoritatea ziceau ca jos…ceea ce am si vazut la mai multi pe traseele montane), da acu sa aud si alte parereri

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*