E frumos să mergi iarna pe munte. Știm asta. Însă o drumeție pe timp de iarnă vine la pachet cu o serie de riscuri inexistente pe timp de vară.

E frumos să mergi iarna pe munte. Știm asta. Însă o drumeție pe timp de iarnă vine la pachet cu o serie de riscuri inexistente pe timp de vară.

Unul dintre ele este riscul de a suferi de degerături.

Nu trebuie să urci pe un optmiar ca să te confrunți cu o astfel de problemă. E suficient să prinzi temperaturi mult zero grade Celsius în munții noștri, iar tu să nu fii echipat corespunzător.

Avem încredere că nu vei ajunge niciodată în situația asta, însă ne facem datoria și scriem câteva lucruri despre degerături. Mai precis: ce sunt, cum le recunoști și cum le tratezi, înainte de a ajunge la spital.

Ce sunt degerăturile

Definiția degerăturilor sună așa: deteriorarea țesutului organismului prin expunerea la temperaturi extrem de scăzute.

Practic, atunci când pielea este expusă, pentru mai mult timp, la temperaturi foarte scăzute, sângele părăsește zona expusă, pentru a proteja organele vitale. Atunci apar, de altfel, și primele semne ale degerăturilor.

Citește și: De ce te accidentezi pe pârtie. 10 cauze posibile

Cum recunoști degerăturile

La început semnele sunt foarte subtile, iar persoana care va suferi de degerături nu își va da seama de asta. Ulterior, însă, lucrurile devin puțin mai clare.

1. Vei simți în zona afectată senzația de amorțeală, de ace înfipte în piele, dar și durere sau zvâcniri în zona respectivă.

2. Zona afectată se îngălbenește, fiind mai puțin vascularizată. De asemenea, poate prezenta bătături, precum și senzația de duritate la pipăire.

3. Dacă o expui la temperaturi mai ridicate, zona afectată se înroșește foarte tare și începe să doară.

În mod evident, cele mai expuse părți ale corpului la degerături sunt degetele de la mâini și de la picioare, dar și vârful nasului.

Cum previi degerăturile

Cea mai simplă metodă prin care poți preveni degerăturile este să te echipezi corespunzător. La altitudini precum cele din România, cu astfel de bocanci de munte și cu astfel de șosete de iarnă, riscurile sunt aproape inexistente.

Cum tratezi degerăturile

Atunci când realizezi că s-ar putea să suferi de degerături, trebuie să iei măsuri urgente. În caz contrar, ai putea suferi daune musculare și/sau vasculare permanente.

Caută un loc cald sau, dacă ești pe traseu, campează cât mai repede și fă un foc.

Urmărește semnele hipotermiei, care sunt deseori asociate cu degerăturile.

Dacă zona afectată este plină de bășici sau s-a înnegrit deja, învelește-o în tifon steril și solicită de urgență ajutorul salvamontiștilor, pentru a fi transportat la spital în cel mai scurt timp.

Dacă zona nu s-a înnegrit încă, încălzește-o cu apă caldă. Atenție apa NU trebuie să fie fierbinte! Poți să învelești zona și cu haine încălzite la foc sau la un calorifer, după care așteaptă până când începi să te simți mai bine, iar confortul termic revine la normal.

Citește și: Cum eviți hipotermia. Cele patru reguli simple, dar esențiale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*