Suntem, cu toții, îndrăgostiți de munte și am plănuit, deja, câteva drumeții pe traseele pe care le îndrăgim sau pe care am vrea să le cunoaștem.

Cu toate acestea, indiferent cât de obișnuiți suntem cu drumețiile montane, de multe ori ne dor picioarele după un traseu mai lung. Fie ne sâcâie gleznele, fie ne dor tălpile, fie genunchii noștri dau semne de oboseală.

De durerile de picioare nu scapă, uneori, nici cei mai experimentați montaniarzi, așa că ne-am gândit să ne întrebăm prietenii înnebuniți după trasee de 10-12 ore pe munte, să cercetăm puțin site-urile de specialitate și să adunăm pentru tine câteva sfaturi foarte utile.

Iată cum eviți durerile de picioare atunci când mergi pe munte:

  1. Cară cât mai puține lucruri în spinare

Acesta este cel mai evident sfat pe care ți-l putem da și știm sigur că și tu te-ai gândit la asta. Cu toate acestea, mulți dintre noi tindem să ignorăm un astfel de sfat și să luam cu noi mai multe lucruri decât am avea nevoie cu adevărat într-o drumeție. În fond, suntem precauți și am militat întotdeauna pentru precauție, nu-i așa?

Fiecare pas pe care îl faci pune presiune pe picioarele tale, de la tălpi și până la genunchi, care este cu atât mai mare, cu cât rucsacul tău este mai greu.

2. Încalță-te cu bocanci sau ghete cu o respirabilitate excelentă

Bocancii sau ghetele de munte sunt cel mai frumos cadou pe care îl poți face picioarelor tale. Alege o pereche de bocanci care permit piciorului să respire și care sunt special concepuți pentru traseele montane, precum acești bocanci de munte. Alege, în plus, bocancii cu un număr mai mari decât cei pe care îi porți de obicei, pentru a nu suferi bătături. Nu în ultimul rând, poartă-i, în prealabil, două sau trei zile prin oraș, înainte de a-i folosi efectiv pe un traseu montan. În acest fel nu vei avea surprize neplăcute pe munte.

3. Folosește șosete special concepute pentru drumețiile montane

Pe piață există șosete obișnuite și șosete pentru drumeții și alte activități montane. Cele din urmă sunt concepute pentru a oferi senzația de amortizare la presiune. În plus, ai nevoie de șosete care oferă o excelentă respirabilitate a piciorului, precum sunt aceste sosete. Un picior transpirat este foarte predispus la apariția bășicilor și a bătăturilor foarte dureroase.

4. Înlocuiește branturile ieftine cu altele mai bune

Dacă ai cumpărat bocanci ieftini, branturile din interior vor fi la fel de ieftine, nu vor absorbi suficient de mult șocul exercitat în timpul mersului și se vor deteriora după câteva trasee pe munte. Cumpără alte branturi de calitate. Dacă ai cumpărat, deja, niște bocanci foarte buni pentru drumeție, poți lăsa branturile acolo unde sunt și le vei schimba doar dacă simți că ceva nu este în regulă cu ele.

5. Descalță-te atunci când faci pauze mai lungi

Când vrei să te odihnești 20 sau 30 de minute pe traseu, nu sta încălțat, ci descalță-te atât de bocanci, cât și de șosete. Lasă-ți picioarele să se bucure și ele de aerul curat și să se revigoreze.

6. Spală-te pe picioare cât mai des

O cauză pentru care picioarele te dor este transpirația și nisipul sau pietrișul care a pătruns în bocanci sau în ghete. Cei doi factori inflamează pielea, de aceea este indicat să speli mereu picioarele în apă rece, de fiecare dată când întâlneși un pârâu pe traseu. O astfel de pauză scurtă îți va revigora, de altfel, întregul organism.

7. Tratează „din fașă” bășicile

Dacă respecți cele șase sfaturi de mai sus, ai eliminat principalele cauze ale apariției bășicilor în timpul drumețiilor montane. Cu toate acestea, ele apar, uneori, orice ai face, devin foarte deranjante și apoi dureroase. Dacă simți că pielea începe să se irite și să te doară în anumite puncte, nu aștepta ca bășica să se umfle, ci pune un leucoplast pe zona respectivă. Însă, deși leucoplastul farmaceutic te poate ajuta foarte mult, noi am recomanda banda adezivă. Exact, acea bandă inestetică pe care o folosesc electricienii pentru a izola firele de curent. Banda adezivă este nelipicoasă pe exterior, însă foarte lipicioasă pe interior, fapt ce va împiedica alunecarea ei în timpul mersului și va rămâne lipită acolo unde ai lipit-o: pe o zonă dureroasă.

Citește și: Bețele de trekking. 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să le folosești

Citește și: 10 reguli simple care te scapă de bătăi de cap. Cum împachetezi lucrurile în rucsac

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*