Proprietarii de pensiuni de pe Transalpina cer despăgubiri de la Compania Națională de Drumuri (CNADNR), în contextul închiderii șoselei din cauza lucrărilor care nu au fost încheiate. Cabanierii și proprietarii pensiunilor declară că au încasat doar 15% din sumele câștigate în anii trecuți și vor să depună plângere.

Potrivit președintelui Asociației Cabanierilor, CNADNR a închis abuziv drumul, deși nu îl are în administrare. „Amplasamentul drumului se afla la constructor, in speta Romstrade, circulatia desfasurandu-se in regim de santier, atunci intrebarea noastra este de ce ni s-a inchis drumul?”, a declarat un cabanier pentru Digi24.

Compania care trebuia să se ocupe de reabilitarea drumului a intrat în insolvență. Lucrările au fost stopate, iar drumul a fost închis. În consecință, turiștii care aleg să circule pe traseul dintre Rânca și Obârșia Lotrului pot fi amendați, iar, în cazul unui accident, compania de asigurări nu plătește despăgubirile, conform ziare.com.

În prezent, numărul turiștilor nu depășește 300 în weekend, în comparație cu aproximativ 10.000, câți erau în anii trecuți.

Cabanierul Liviu Grecioiu spune că vor fi cerute despăgubiri. „Încă nu s-a hotărât cât, dar destul de mult. Încasările scăzând la 15% față de anul trecut, sunt pierderi mari, oameni cu salarii neplătite, curent, impozite”, a declarat cabanierul.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că proprietarii pensiunilor nu au nici un motiv pentru a depune plângere„L-am inchis noi? Când? Spun că au avut pierderi? Și cer daune, a fost cumva blocată stațiunea Rânca?”, a declarat Ion Tudor, directorul Direcției Pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj, conform sursei citate.

eMunte.ro a scris și în luna iulie despre situația incertă și controversată a drumului Transalpina. În perioada respectivă, prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a anunțat că șoseaua Transalpina a fost deschisă pentru circulație, deși șeful CNADNR, Narcis Neaga, spunea că drumul este în continuare închis. Dumitru Cornoiu susținea că șoferii care vor intra pe Transalpina, care este circulabilă, nu vor fi amendați. Totodată, acesta a precizat, într-un comunicat de presă, că a discutat cu șeful CNADNR și că punctele periculoase pentru șoferi vor fi semnalizate corespunzător.

Cu toate acestea, CNADNR susținea că drumul este periculos pentru șoferi și că nu își asumă responsabilitatea deschiderii șoselei. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la Alba Iulia, că Transalpina este în situaţia de “copil orfan”, deoarece nu a fost preluat de către CNADNR de la constructor. Ioan Rus a completat că şoseaua este deschisă, dar cu “statut de drum în lucru”.

 

   Citește și: Harta stării drumurilor din România, actualizată lunar

 

   Citește și: O nouă șosea montană, inaugurată în România

 

   Citește și: Primul tren electric fabricat în România va circula spre Valea Prahovei

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*