Parcul Național Buila-Vânturarița nu este la fel de cunoscut ca restul parcurilor din Carpații Românești, dar cu siguranță veți descoperi aici peisaje spectaculoase și specii rare de plante și animale.

Parcul Național Buila-Vânturarița este cel mai mic parc național din România și este situat în sudul Munților Căpățânii, între Vârful Buila (1.849 metri) şi Vârful Vânturariţa Mare (1.885 metri). Carpații Meridionali, formați în mare parte din șisturi cristaline, dețin doi masivi care ies în evidență: munții Buila-Vânturarița și Masivul Târnovu, care sunt formațiuni calcaroase.

Parcul Național Buila-Vânturarița este deosebit din mai multe puncte de vedere. Pe lângă relieful calcaros care se găsește aici și care oferă un caracter aparte regiunii, parcul național abundă în peisaje spectaculoase. Începând cu pădurile de fag, mesteacăn și molid și continuând cu pajiști și poienițe cu flori rare, totul pare a fi un mic colț de rai.

Flora, fauna și râurile întregesc peisajul de poveste

Înființat în anul 2004, Parcul Național Buila-Vânturarița adăpostește mai multe specii de plante rare. În primul rând, aici se găsește pădure de tisa, care este un conifer puțin prezent în sălbăticie în țara noastră. De asemenea, floarea-de-colț, bulbucul de munte, iedera albă, toporașul de munte completează tabloul speciilor rare sau pe cale de dispariție. Cadrul floral este completat de nu mai puțin de 28 de specii de orhidee.

Fauna este foarte diversificată și regăsim specii protejate prin convenţii internaţionale ratificate şi de România. Printre vertebratele care locuiesc în Parcul Buila-Vânturarița se numără: ursul, lupul, capra neagră, jderul de munte, râsul, bursucul, cerbul, dar și nouă specii de liliac.

Râurile au și ele un rol foarte important în creionarea peisajelor din Parcul Național Buila-Vânturarița. Râul principal care străbate parcul este Oltul, alături de afluenții săi direcți sau indirecți. Râurile au format de-a lungul timpului mici cascade uimitoare și au săpat chei spectaculoase. Din păcate, sectorul lacurilor nu este foarte bine dezvoltat, fiind prezente aici doar câteva mici iazuri, potrivit buila.ro.

Printre cele mai importante obiective turistice naturale din Parcul Național Buila-Vânturarița, care merită vizitate sunt: Cheile Bistriţei , Cheile Costeşti, Cheile Olăneşti, Peştera Liliecilor, Poiana cu ghiocei bogaţi, Arcada naturală Casa de Piatră de la Pătrunsa și multe altele.

Cum puteți ajunge la Parcul Național Buila-Vânturarița?

Parcul este situat în localitățile Băile Olănești, Costești și Bărbătești și poate fi accesat fie pe drumul naţional 67 Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu, fie pe drumul judeţean Râmnicu Vâlcea-Băile Olăneşti.

Parcul deține 19 trasee, iar pe unele dintre ele se poate practica și escalada. Cea mai cunoscută regiune de escaladă din Parcul Național Buila-Vânturarița este Zona Cheilor Cheii, porțiune ce urmează a fi reamenajată.

Citește și: National Geographic: Piatra Craiului și Cheile Bicazului, ”minuni sălbatice ale Europei”

Citește și: FOTO. Parcuri Naționale din România, în expoziția ”Ultimele grădini ale raiului din inima Europei”

Citește și: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului: 700 de hectare de pădure, în dinții drujbelor?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*