Atunci când mergi în drumetii montane, hrana este la fel de importantă ca echipamentul de drumeție.

Mulți drumeți, în special cei fără experiență, fac o serie de greșeli atunci când planifică hrana pentru perioada pe care o vor petrece la altitudine. Nici multe dintre persoanele care merg într-un camping amenajat nu sunt o excepție.

Există o diferență clară între alimentele pe care le consumă alpiniștii în timpul expedițiilor organizate în condiții extreme, pe care le vom trata într-un articol separat, și cele pe care ar trebui să le consumi în drumetii montane obișnuite.

Ne-am gândit să scriem, însă, câteva lucruri despre cele din urmă. Iată câteva aspecte care te-ar putea interesa:

Fă-ți un plan

Nevoile tale de apă și de hrană sunt mai mari în timpul unei drumetii montane decât într-o zi obișnuită. Motivul este simplu: faci mai mult efort, iar nevoile de „combustibil” ale organismului tău sunt mult mai ridicate. Atunci când planifici hrana pentru drumeție, ține cont de:

  • Lungimea traseului și durata drumeției;
  • Ce vrei să mănânci;
  • Cum vei mânca (s-ar putea să ai mare nevoie de astfel de obiecte);

Este esențial să fii hidratat

Studiază cu atenție traseul înainte de a pleca în drumeție. Apoi, înainte de a porni efectiv la drum, bea cel puțin o jumătate de litru de apă. Regula de bază în timpul drumeției este să consumi cel puțin 0,5 litri de apă pe oră.

Citește și: 4 motive pentru care montaniarzii sunt cei mai interesanți oameni pe care i-ai putea cunoaște

Pentru o drumeție de o zi

Dacă pleci pe munte pentru o drumeție de o singură zi, poți lua cu tine și alimente perisabile, precum sandviciuri, însă păstrează-le într-o folie de aluminiu pentru a preveni încălzirea lor. Însă, cu cât cari mai multe lucruri și alimente, cu atât rucsacul tău va fi mai greu, iar tu te vei mișca pe traseu cu mai multă dificultate. Ai putea înlocui, astfel, o parte dintre sandviciuri cu miez de nucă, semințe, batoane pe bază de nuci, batoane proteice și/sau energizante, tortilla din cereale integrale și altele asemenea.

Citește și: TOP 10. Care sunt cei mai periculoși optmiari din lume și pe ce loc se află Everestul

Pentru o drumeție de mai multe zile

Pentru o astfel de drumeție, alegerea alimentelor vine la pachet cu mai multe provocări. În prima zi vei putea mânca produse perisabile. Pentru următoarele zile, îți recomandăm batoane proteice și batoane energizante, carne uscată (ambalată ermetic, pentru a nu se altera și pentru a nu atrage urșii prin mirosul ei), dar și alimentele enumerate în paragraful anterior.

Poți lua cu tine pâine integrală, unt, telemea de vită sau oaie, miez de nucă, alune, arahide (însă nu foarte sărate, pentru a nu suferi de sete, în special când rezervele de apă sunt mici). Poți lua cu tine și curmale, fructe confiate, dar și conserve cu carne sau pește.

Citește și: Mergi pentru prima dată pe munte? Ce trebuie să știi neapărat înainte de a porni în drumeție

Ce nu ar trebui să iei pe munte

Nu îți recomandăm să iei cu tine cârnați, tobă, mezeluri și alte astfel de alimente bogate în usturoi. Mirosul puternic al acestor alimente poate atrage urșii. În plus, digestia este greoaie și generează un mare disconfort în timpul traseului. Evită și castraveții, deoarece sunt greu de digerat.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*