Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, este un drum printre nori cu peisaje mirifice și cu povești datând din vremea dacilor. Iar frumusețea șoselei i-a atras și pe britanici, care în 1967 realizau „o pledoarie în imagini”.

Intitulat „Un traseu turistic pe săptămână, Novaci-Șugag”, scurtmetrajul prezintă „mai multe cadre din și cu o mașină care merge pe cel mai înalt drum din România”, după cum descriu realizatorii de la British Pathe.

„Drumul urmează crestele munților prin locuri de splendidă frumusețe. Notați că toate acestea sunt filmate în iulie, când dumneavoastră vă topeați de căldură în București”, povestește voiceover-ul, în timp ce cadrele surprind munții cu zăpadă.

Scurtmetrajul se încheie cu un îndemn: „Posesori de autoturisme, nu scăpați ocazia de a escalada Carpații pe patru roți!”.

 

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”, trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m). Istoricul acestui drum alpin în puteți citi AICI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*