Drumețiile pe munte sunt metoda cea mai bună de a ne bucura de vremea frumoasă și de aerul curat. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de eventuale probleme de sănătate care pot apărea în timpul acestor plimbări pe munte și să fim pregătiți pentru evitarea sau tratarea lor.

Iată doar câteva probleme cu care ne putem confrunta în timpul drumețiilor pe munte:

  1. Arsurile

Arsurile provocate de soare apar în momentul în care pielea este expusă prea mult la razele ultraviolete. Este o problemă ușor de prevenit, prin aplicarea pe corp a unei creme cu factor de protecție (SPF) mai mare de 30. Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea cremei de protecție la fiecare două ore, chiar și în zilele noroase. Pentru a evita posibile arsuri trebuie:sun-protection-148363_640

  • Să vă expuneți mai puțin la soare în intervalul orar 10-16. Expunerea la ora 13 este cea mai periculoasă pentru piele.
  • Să vă acoperiți bine anumite părți ale corpului (cap, gât, urechi, ochi). Există haine realizate din materiale speciale care protejează pielea de soarele puternic.
  • Consultați medicul înainte de a pleca în drumeții cu privire la ce medicamente luați în acel moment deoarece unele dintre ele cresc sensibilitatea la arsuri solare.

Dacă arsurile apar totuși și nu vă provoacă stări de greață, frisoane sau febră, puteți rezolva problema singuri prin aplicarea unei creme cu aloe-vera pe zonele afectate. În caz contrar, dacă arsurile sunt mai grave, consultați neapărat un medic.

  1. Bășicile

Apariția bășicilor este extrem de neplăcută și poate strica buna dispoziție a oricui. Cum poate fi prevenită apariția lor? Puteți începe prin respectarea sfaturilor despre care scriam AICI. Apoi, când știți că urmează să parcurgeți un drum lung și anevoios, încălțați-vă cu o pereche de bocanci mai uzați și care să vi se potrivească perfect ca mărime. De asemenea, șosetele trebuie alese cu atenție, iar în unele situații puteți purta chiar și două perechi.

În cazul în care simțiți că a apărut deja o mică iritație, nu zăboviți prea mult. Aplicați imediat un plasture peste bășică, pentru a evita dezvoltarea rănii. Dacă știți că sunteți predispuși la apariția bășicilor, puneți în dreptul zonei sensibile o bucată de țesătură de bumbac, înainte de a porni la drum.

Bășicile pot fi eliminate prin scurgerea lichidului cu ajutorul unei lame curate. Înțepați puțin zona, iar după ce lichidul se scurge, aplicați un unguent antibacterian și un mic bandaj adeziv.

  1. Otrăvirea produsă de iederă, stejar și sumac

În multe zone montane puteți da peste una dintre aceste plante neprietenoase. plantePuteți preveni otrăvirea, în primul rând, prin recunoaștere lor. Frunzele otrăvitoare de iederă și de stejar cresc în grupuri de 3.

Dacă luați contact cu una dintre aceste plante, o să vă apară mâncărimi. Aceste iritații pot fi calmate prin aplicarea unei creme cu hidrocortizon sau a unei alte loțiuni calmante. Fiți atenți și curățați foarte bine rășina de pe haine, bocanci sau orice altă componentă a echipamentului, deoarece puteți infecta o altă persoană prin contact.

  1. Mușcăturile insectelor

Cu toate că mușcăturile țânțarilor, ale muștelor sau ale altor insecte nu afectează sănătatea de cele mai multe ori, sunt foarte enervante. Un prim pas pentru a încerca să evitați mușcăturile insectelor este purtarea unor bluze deschise la culoare, cu mâneci lungi, dar și a pantalonilor lungi. De asemenea, puteți folosi anumite spray-uri care au proprietatea de a respinge insectele. Citiți cu atenție instrucțiunile și ingredientele acestor spray-uri pentru a evita alte probleme.

În caz că sunteți mușcați de insecte și nu aveți creme de la farmacie pentru tratarea acestei probleme, aplicați deodorant sau pastă de dinți pe zona cu înțepături – reduce mâncărimile!

  1. Căpușele

15437-a-deer-tick-on-a-blade-of-grass-pvCăpușele sunt acele insecte care afectează sănătatea prin transmiterea bolii Lyme. Evitați pe cât posibil zonele pline de vegetație unde știți că locuiesc mamifere mici. De asemenea, nu lăsați la vedere pielea și controlați-o de două ori pe zi. Căpușele pot fi respinse prin aplicarea pe piele și pe haine a unor insecticide pe bază de permetrin, potrivit REI.

În cazul în care ați fost mușcat de o căpușă, încercați să o eliminați cât mai curând posibil. Cu ajutorul unei pensete, prindeți ușor capul căpușei și ridicați-l drept în sus. Spălați bine mușcătura cu apă și săpun, alcool sau iod.

  1. Mușcăturile de șarpe

Șerpii veninoși sunt extrem de periculoși și ar trebui evitate zonele locuite de aceștia. Numai că multe dintre ele sunt chiar în mijlocul unui traseu. Astfel că, pentru a evita posibile întâlniri cu șerpi veninoși, fiți foarte atenți pe unde călcați, iar dacă vedeți unul, nu încercați să îl stârniți.

Dacă cineva din grupul vostru e mușcat de un șarpe veninos, calmați victima, imobilizați membrul afectat și evitați compresia. Sunați la Salvamont și anunțați și nu încercați să folosiți tratamente nedemonstrate care pot afecta victima (gheață, electricitate, incizie sau aspirație).

  1. Infectarea cu hantavirus

Hantavirusul este un virus care este răspândit de excremente, urină și salivă de rozătoare contaminate, în special de șobolani. Oamenii se pot infecta cu acest virus prin inhalarea fumului sau prafului care poartă urme de excremente. Simptomele care pot anunța apariția în corp a acestui virus sunt febra, durerile musculare, durerile de cap, amețelile, durerile abdominale, tusea, greața, vărsăturile, dificultățile de respirație și chiar și sângerarea. Potrivit doctorului Paul Auerbach, 75% dintre victime pot muri.

Evitați zonele în care rozătoarele au o activitate mai mare, nu dormiți pe teren gol, păstrați alimentele acoperite, folosiți apă îmbuteliată. În cazul în care se dovedește că sunteți infectat cu hantavirus, căutați imediat ajutor medical de specialitate.

  1. Răul de altitudine

Răul de altitudine apare de cele mai multe ori în atingerea unor înălțime de peste 2.400 de metri, atunci când presiunea atmosferică scăzută se combină cu un nivel redus de oxigen. Simptomele sunt durerile de cap, amețelile, greața, ritmul cardiac ridicat și dificultățile de respirație.

Cum puteți preveni răul de altitudine? La noi în țară nu ar trebui să fie o problemă: urcați rar la Moldoveanu și Omu. Dacă, totuși, mergeți în străinătate să vă bucurați de înălțimi, atunci țineți minte, în primul rând, nu schimbați brusc altitudinea de la o zi la alta. Ideal ar fi să vă aclimatizați și să vă opriți pentru o zi sau două la fiecare 610 metri, la altitudini trecute de 2.400 de metri. Dacă vă apar simptomele emunerate mai sus, cel mai bun remediu este să coborâți.

Citește și: Cum să evităm bătăturile de la bocanci

Citește și: Sfaturi de igienă pe munte – a noastră și a mediului înconjurător

Citește și: 7 sfaturi utile pentru cei care aleargă pe caniculă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*