5 gadgeturi de care ai nevoie pe munte. Trăim în secolul XXI și suntem niște iubitori de munte în pas cu vremurile pe care le trăim. Mergem în drumeții montane și ne bucurăm de progresele tehnologice ale ultimelor decenii. Avem bocanci potriviți traseului pe care îl vom parcurge, haine ușoare și impermeabile, rucsacuri potrivite înălțimii noastre și câteva gadgeturi foarte utile. Suntem la fel de boemi, dar ne bucurăm și de avantajele tehnologiei.

Totuși, care sunt gadgeturile de care ai putea avea nevoie la munte?

Un smartphone

Nimic surprinzător. Însă nu pentru Facebook și selfie-uri recomandăm un smartphone în timpul drumețiilor montane, ci pentru aplicațiile pe care le poți instala și care te pot ajuta în caz de pericol. Una dintre ele este aplicația Salvamont. Aceasta este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol. Aplicația a fost instalată, până în acest moment, de câteva sute de mii de oameni.

Smart Compass, Weather & Clock Widget Android, High-Powered Flashlight și Army Survival Guide sunt tot atâtea plicații foarte utile pentru un iubitor d emunte.

Nu ai nevoie de un telefon foarte scump pentru a rula astfel de aplicații, ci de unul ideal la capitolul calitate/preț, așa cum este acest smartphone care a făcut furori de la lansare și până în acest moment. În plus, faptul că este Dual Sim te poate ajuta în zonele în care acoperirea rețelelor de telefonie mobilă pare să alterneze spre disperarea celorlalți drumeți.

Dacă vrei să-l și protejezi corespunzător, aruncă un ochi aici. O să-ți vină câteva idei mai mult decât prețioase.

Un ceas de mână

Pentru că un smartphone funcționează, totuși, pe baterie, care nu ține întotdeauna așa cum ne-am dori, un ceas de mână reprezintă o variantă mult mai sigură pentru a afla constant cât este ora. Îți recomandăm un ceas special conceput pentru activități outdoor, cu GPS, altimetru, barometru și compas. Ți-ar putea fi de mare folos în anumite situații.

Un filtru de apă

Filtrul personal de apă LifeStraw arată ca un fel de marker și îți permite să bei apă chiar și din bălțile de pe marginea drumului, pentru că apa este filtrată instantaneu.

Filtrul LifeStraw a fost desemnat „invenția anului” de către revista TIME și folosește un filtru de purificare microbiologic. În plus, o simplă căutare pe Amazon.com ne arată că prețul filtrului este derizoriu: aproape 15 dolari.

O lanternă frontală

Dacă te prinde noaptea în pădure sau pe creste și nu au reușit să ajungi la cabană sau să instalezi cortul, cel mai util lucru pentru tine în acel moment este o lanternă frontală. Lanterna frontală este obligatorie pe munte, indiferent de cât de experimentat ești.

Swedish Army Firesteel

Cam tot ce fac cei de la Swedish Army are marele dar de a părea util în condiții extreme. Și Swedish Army Firesteel are darul de a ne încânta, deoarece creează o scânteie cu o temperatură de 3.000 de grade Celsius și face mult mai ușoară apinderea oricărui foc. Prețul său este de doar 12 dolari pe Amazon, iar funcționalitatea sa este garantată până la 12.000 de aprinderi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*