Horia Colibășanu a început pregătirile pentru ziua de vârf. Alpinistul român a ajuns în expediţia pe Everest până la 7700 m, unde a instalat cortul pentru a doua tabără superioară. După ce a înoptat la această altitudine, a coborât miercuri în tabăra de bază avansată ca să se pregătească pentru ziua de vârf, programată în cursul săptămânii viitoare, conform horiacolibasanu.com.

“Am avut un parcurs foarte bun până acum. Mă simt foarte bine, puţin obosit, dar mă voi reface în tabăra de bază avansată. Am reuşit să instalez corturile pentru taberele superioare 1 şi 2, unde mă voi opri pentru odihnă în ziua de vârf. Voi mai avea o a treia tabără superioară, la 8.300 de metri, unde voi lăsa echipamentul de care nu am nevoie pe vârf şi pe care îl voi lua la coborâre. Acela va fi şi punctul din care voi continua ascensiunea cu Ralf Dujmovits, cu care am stabilit să urcăm împreună”, a spus Horia Colibăşanu, conform site-ului său oficial.

Horia Colibășanu nu va mai urca spre taberele superioare săptămâna viitoare, ci va sta în tabăra de bază avansată ca să se odihnească, să se alimenteze corespunzător și să fie pregătit pentru ziua în care va ataca vârful.

Colibășanu se va întâlni, până în ziua vârfului, cu echipele de alpinişti pentru a discuta despre plecările tuturor. El intenționează să plece printre primii, deoarece nu va avea şerpaşi şi nici butelii de oxigen, ceea ce înseamnă că ascensiunea lui trebuie să fie rapidă.

Uneori, pentru că numărul expediţiilor este mult prea mare, alpiniştii se aşteaptă unii pe alţii să treacă prin pasurile care nu le oferă posibilitatea de a se depăşi între ei. Dacă ar trebui să aştepte în rând, expunerea la mare altitudine ar îngreuna ascensiunea lui Horia Colibăşanu, mai arată sursa citată.

“Fiecare are un ritm alt său şi cel mai bine ar fi ca cei rapizi să fie primii la urcare, precum şi cei care nu avem oxigen şi ajutor de echipă pentru echipamentul pe care-l cărăm. Echipamentul este foarte puţin, sub 8 kg/persoană, dar efortul la această altitudine este foarte mare. Am încredere că voi putea pleca printre primii având în vedere că nu sunt într-o echipă în care să depindem unii de alţii, am făcut planul de ascensiune cu Ralf, taberele superioare sunt instalate. Mi-am propus o urcare rapidă. Coborârea va fi punctul critic pentru mine, deoarece după oboseala de la urcare trebuie să fiu foarte atent la fiecare pas”, a mai adăugat Colibăşanu.

Ziua de vârf va avea loc în intervalul 18 – 22 mai, în a şasea săptămână de expediţie.

Horia Colibășanu a plecat în cea de-a 19-a expediție internațională, iar Everest este al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care alpinistul dorește să urce.

Citește și: Horia Colibăşanu pleacă în expediţie pe Everest, fără oxigen suplimentar și fără șerpași

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*