Cele 10 sfaturi despre echipamentul de drumeție de la directorul International Mountain Guides ar putea face diferența între o drumeție reușită și un coșmar. În iulie 2010, George Dunn, director al International Mountain Guides, a devenit prima persoană care a urcat de 500 de ori pe Muntele Rainier (4.392 m) din SUA și nu s-a oprit la acea cifră. A devenit ghid montan în 1975 și a lucrat ca ghid și în afara Statelor Unite, inclusiv în Alpi și la Machu Picchu.

De ce este important CV-ul lui George Dunn? Deoarece poate fi considerat o autoritate în domeniul expedițiilor montane non-extreme, așa cum pot fi și cele din România. În plus, Dun ne oferă o serie de sfaturi despre alegerea echipamentului potrivit pentru drumețiile montane, conform outsideonline.com:

1. Bocancii. Aceștia reprezintă, pentru Dunn, cea mai importantă piesă de echipament pe care ai putea s-o achiziționezi. Investește cu inteligență! Găsește perechea de bocanci care ți se potrivește.

Avantajele unei perechi de bocanci de munte:

Sunt foarte rigide și protejează glezna în cele mai dure condiții;
Protejează piciorul în timpul unei căderi;
Oferă stabilitate foarte ridicată;
Talpa oferă o tracțiune excelentă în noroi sau pe alte suprafețe alunecoase;
Protejează piciorul în fața temperaturilor extreme;
Au o tracțiune ideală pe terenul accidentat și alunecos.

Găsești aici câteva exemple de bocanci de munte ideali pentru drumeții montane și chiar pentru expediții la mare altitudine.

2. Șosetele. Pentru Dunn, șosetele din lână sunt cele mai bune, deoarece absorb transpirația și păstrează piciorul cald și uscat.

3. Parazăpezi. Dunn nu poartă parazăpezi impermeabile decât în miezul iernii sau primăvara, pe teren mocirlos. În restul timpului, el poartă parazăpezi scurte, pe sub pantaloni.

4. Pantalonii. Ușori, anti-vânt, elastici, rezistenți și potriviți pentru statura ta. Dunn te sfătuiește să cumperi perechea de pantaloni care ți se potrivește cel mai bine, indiferent de brand. În plus, el preferă pantalonii slim, care se mulează peste partea de sus a bocancilor.

5. Mănușile. Ghidul George Dunn preferă mănușile foarte subțiri, cu izolație subțire, cu zona din palme aderentă, care se usucă foarte repede.

6. Stratul exterior impermeabil. Dunn evită să poate astfel de articole vestimentare și nu le îmbracă decât este cu adevărat nevoie de ele, adică în momentul în care începe ploaia. Din acest motiv, el preferă jachetele impermeabile foarte ușoare, pentru a fi ușor de transportat.

7. Stratul de izolație. Dunn preferă ca toate articolele vestimentare cu rol izolator să fie dotate cu glugă, care ajută la păstrarea temperaturii optime la nivelul corpului și oferă un plus de căldură. Totodată, acesta a folosit mult timp douădouă jachete sintetice, una foarte ușoară, iar cealaltă mai călduroasă, cu un strat exterior impermeabil.

8. Stratul de bază. Dunn recomandă un strat de bază pe care să continue să-l poarte de la finalul drumeției până când ajunge acasă. Acesta recomandă, totodată, articole vestimentare pentru stratul de bază din lână moale, care se usucă foarte repede, care nu miroase nici măcar după câteva zile petrecute pe munte. Poți vedea AICI câteva exemple de articole vestimentare ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază.

9. Ochelari de soare. Dunn nu apreciază ochelarii „pentru ghețari” cu marginile lentilelor mult mai închise la culoare, pe care îi consideră ca fiind „ochelari de cal”. În schimb, recomandă ochelarii de calitate, cu o vizibilitate cât mai mare și ideali pentru protecția față de razele ultraviolete, foarte nocive pentru ochi.

10. Buff. Ia cu tine un buff sau două, deoarece sunt indispensabile. Poți purta unul dintre ele sub casca de protecție (în cazul în care porți o cască de protecție în zonele periculoase), iar pe celălalt îl poți purta în jurul gâtului. Un buff te va proteja atât de vânt, cât și de soare. Este ușor și versatil, fără să te „încingă” când temperaturile sunt generoase.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*