Cu siguranță ați trecut, în drumețiile voastre, pe lângă ”Vila Căprioara” din Predeal. Ridicată în perioada interbelică, fosta casă de vacanță a mareșalului Antonescu ascunde povești dintre cele mai fascinante.

Despre mareșalul Antonescu ne-au rămas stenograme, fotografii și istorii controversate. Ion Victor Antonescu a fost ofițer de carieră, șeful secției de operațiuni a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944, prim-ministru al României și Conducător al Statului. Însă Antonescu avea și-o mare pasiune sportivă – schiatul alpin – pe care și-a întreținut-o la ”Vila Căprioara”.

Antonescu și schiatul

Predealul a fost locul preferat al lui Antonescu pentru schiat, iar localnicii l-au văzut de multe ori cu schiurile prin acest oraș, dar și pe pârtiile din împrejurimi, potrivit volumului ”Trecutul la judecata istoriei: Mareșalul Antonescu pro și contra”, coordonat de Gheorghe Buzatu. Mai mult, localnicii spun că era cât se poate de amabil cu turiștii alături de care schia.

Mareșalul a fost atât de îndrăgostit de Predeal și de crestele înzăpezite ale Carpaților, încât a decis să-și faci aici o casă de vacanță, ca să poată sta mai mult timp. Unii istorici vorbesc despre această decizie ca fiind o frondă politică, de vreme ce ”lumea bună” a acelor vremuri prefera Sinaia.

În ”Stenogramele ședințelor Consiliului de miniștri – Guvernarea Ion Antonescu: vol. VI (febr-mai 1942)”, există un pasaj care relevă că Antonescu petrecea destul de mult timp la vila sa din Carpați.

”Înainte, dvs. (către Alexandru Marcu, subsecretar de Stat în Ministerul Propagandei – n.r.) aveați acolo, la Propagandă, pe un domn Suchianu. D-sa venea în fiecare sâmbătă la Predeal, cu această camionetă, cu toți prietenii, cu schiuri, făceau schi pe dealul din fața vilei mele, apoi plecau la Brașov, petreceau și acolo și, după aceea, se întorceau”.

Vila cu pârtie

Situată în zona Cioplea din Predeal, ”Vila Căprioara” a fost construită în 1933, după planurile arhitectul de origine evreiască Horia Clejan. În spatele casei a fost amenajată și o pârtie, pentru ca generalul să poata schia oricând poftea.

De-a lungul conflictelor cu regele Carol al II-lea, Antonescu fie s-a refugiat la Predeal, fie a primit domiciliu obligatoriu în casa sa de vacanță. Sub acoperișul ”Vilei Căprioara”, generalul și-a dat întâlnire cu o mulțime de personalități politice ale acelei perioade. De exemplu, în 1937, Antonescu s-a întâlnit aici cu liderul Mișcării Legionere, Corneliu Zelea Codreanu, alături de care generalul schia uneori.

De menționat este și faptul că Antonescu se afla la ”Vila Căprioara” pe 6 aprilie 1941, atunci când Iugoslavia a fost atacată de coaliția Germaniei naziste.

După lovitura de stat din 23 august 1944, condamnarea la moarte din 17 mai 1946 și executarea de pe 1 iunie, același an, averea lui Antonescu, inclusiv vila din Predeal, a intrat în proprietatea statului. După 1989, urmașii indirecți ai mareșalului au depus cerere de retrocedare a mobilului, dar aceasta a fost respinsă, pe motiv că ”a trecut în proprietatea statului prin confiscarea averii, ca urmare a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru dezastrul țării, prin săvârșirea unor crime de război”.

Astfel, ”Căprioara” a fost exploatată turistic până în 2013, după care a fost scoasă la vânzare, cu terenul aferent de 6.500 de metri pătrați, pentru 2,5 milioane de lei. Să mai spunem oare că pe terenul din spatele casei se află, încă, o pădure seculară de brazi?

”Iar ție, popor ingrat, nu-ți va rămâne nici măcar cenușa mea” (Antonescu în ziua execuției).

 

   Citește și: Cabana Babele: de la concerte la Sala Dalles, la crimele lui Ceaușescu

 

   Citește și: ”Cantonul Jepi”: Între dezvoltarea industrială a fraților Schiel și nepăsarea Primăriei Bușteni

 

   Citește și: Pietrele lui Solomon. Legătura dintre o cetate dacică și un rege maghiar

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*