Lacul Bolboci, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din țară, a suferit o scădere masivă a nivelului apei, iar golirea lacului a scos la iveală fundații aflate pe fundul apei.

Lacul Bolboci din Munții Bucegi, care în mod normal are între 35 și 55 de metri adâncime, a scăzut atât de mult încât, în anumite porțiuni, se poate observa fundul apei. Turiștii au surprins la suprafața lacului fundația unei foste cabane și a unei făbricuțe de cașcaval . Iubitorii muntelui au sesizat imediat situația, iar autoritățile au oferit un răspuns.

„Nu l-am văzut niciodată aşa. De altfel, este pentru prima dată când am văzut fundaţia unei foste cabane”, a mărturisit un internaut.

Foto: adevarul.ro/locale/targoviste/foto-imagini-rare-lacul-bolboci-golit-s-a-intamplat-putut-vedea-turistii-fundul-unuia-cele-mai-mari-lacuri-artificiale-tara-1_55530bd8cfbe376e35254f47/index.html

Foto: adevărul.ro

Directorul Sistemului de Gospodărie a Apelor Dâmbovița, Dănuț Bâzgu, susține că golirea lacului este o măsură luată de către autorități. Scopul acestei secări este verificarea barajului cu privire la existența unor eventuale fisuri sau deteriorări, acțiune ce trebuia făcută în mod normal o dată la 10 ani. Până în acest an, golirea lacului nu s-a realizat niciodată.

Foto: adevarul.ro/locale/targoviste/foto-imagini-rare-lacul-bolboci-golit-s-a-intamplat-putut-vedea-turistii-fundul-unuia-cele-mai-mari-lacuri-artificiale-tara-1_55530bd8cfbe376e35254f47/index.html

Foto: adevărul.ro

„Eu am solicitat Buzăului. Am anunţat pe toată lumea, de la ISU până cei de la Pescuit şi Acvacultură că se va proceda la golirea barajului, să fie atenţi la migraţia păstrăvului. Ieri am făcut adresă că procedăm la umplerea lui”, a declarat Dănuț Bâzgu. El susține că precipitațiile și topirea zăpezii vor contribui la reumplerea bazinului, potrivit Adevărul.

De asemenea, conform declarațiilor directorului Sistemului de Gospodărie, păstrăvii din lac nu au avut de suferit.

Despre Barajul Bolboci – Scropoasa

Construcția barajul Bolboci – Scropoasa a început în anul 1969 și a fost utilizat pentru prima data pe 11 octombrie 1988. Construcția este amplasată pe râul Ialomița, în amonte de Cheile Zănoagei, la altitudinea de 1.438 de metri, fiind  barajul situat la cea mai mare altitudine din țară.

Foto: http://pixabay.com/en/bolboci-lake-bucegi-landscape-482669/

Foto: pixabay.com

Citește și: Barajul Vidraru: Satul dintre munți, dispărut sub ape

Citește și: ”Mica Elveție” din Carpați, abandonată din cauza infrastructurii

Citește și: INTERVIU. Un francez promovează România pe Facebook: Prima lui dragoste, Bâlea-Lac

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*