Corupția guvernanților, lăcomia firmelor de exploatare forestieră și lipsa de implicare a autorităților pentru respectarea reglementărilor existente cu privire la zonele protejate au dus la distrugerea ultimul peisaj forestier intact din Europa, aflat în România. Din 2006 și până în prezent, Munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vâlcan au fost defrișați sistematic, iar lemnul a fost trimis la fabricile de cherestea din Austria și China.

Agent Green a lansat, pe 10 noiembrie, un nou raport alarmant cu privire la exploatările forestiere petrecute în ultimii ani în munții României. Conform acestuia, ultimul peisaj forestier intact  (PFI) din Europa este pierdut, deși, în 2006, PFI Retezat avea 101.000 hectare de păduri ce trebuiau protejate, fiind nu numai tezaur național, ci european. Autoritățile au ignorat, însă, studiile și recomandările, defrișând nemilos masa lemnoasă din Munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vâlcan. Acum, situația e de-a dreptul dramatică, întrucât pădurile cu pricina nu mai îndeplineșsc criteriile științifice pentru a fi PFI: cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și lățimea de cel puțin 10 km.

Cine e de vină pentru dezastru

Agent Green a publicat un reportaj video cu investigații realizate în perioada 2009-2015, despre exploatările forestiere din PFI. În reportaj, Gabriel Păun, președintele Agent Green, susține că la distrugerea acestui peisaj au contribuit mai multe companii de exploatări forestiere. Cea mai sonoră este compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, despre care Păun spune că a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. Mai mult, la Câmpușel, firma austriacă deține teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag.

O alta zona din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a Munților Godeanu (Parcul Național Domogled) unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masa lemnoasă în ultimii ani. Cel putin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrata direct de Succes, iar alți 53.525 m3 au fost extrași de companiile Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor, care vând masă lemnoasă tot companiei Succes. De aici, cheresteaua trece pe la o fabrică din județul Argeș pentru uscare și pleacă mai departe către China.

În plus, un rol covârșitor l-ar fi avut și apropiații lui Traian Băsescu, plantați în funcții cheie în cadrul aparatului guvernamental, care au pus în operă construcția „Drumului lui Băsescu”, respectiv DN 66A. Conform unui comunicat Agent Green, asfaltul a fost proiectat să secționeze PFI în două bucăți.

„Conform criteriilor știintifice, un PFI măsoara cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamna ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și constructii de infrastructură”, a adăugat Păun.

Speranță pentru câteva păduri rămase

Chiar dacă PFI a fost pierdut mai exista încă în România în total 218.000 hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia dacă depășesc cu puțin suprafața de 5.000 de hectare și se află în munții Semenic, Godeanu și Vilcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare și procesare a lemnului au luat la cunoștintă harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology, publicat în anul 2005.

Astfel că, pentru a  proteja ce se mai poate, dar şi pentru a-i pedepsi pe vinovaţi, Agent Green cere Guvernului României tragerea la răspundere a funcţionarilor publici care se fac vinovaţi de dispariţia PFI; protejarea prin lege, cel târziu până la sfârşitul anului 2016, a tuturor pădurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic; adoptarea unui moratoriu în anul 2015 prin care să interzică exploatările forestiere în toate pădurile virgine aşa cum au fost ele identificate prin studiul Veen Ecology, iar moratoriul să rămână în vigoare până la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la pădurile virgine.

Ce fac autoritățile în acest caz

Potrivit raportului „Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România”, al Environmental Investigation Agency (EIA), aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale. Proasta administrare a pădurilor de la noi din țară a făcut ca, în acest moment, să ne confruntăm cu o situație halucinantă: trei hectare de pădure se pierd sau se distrug în fiecare oră, astfel că, în perioada 2000-2011, peste 280.000 de hectare de păduri au dispărut pe de harta României, dintre care o jumătate se afla în parcurile naționale și în alte zone protejate.

Una dintre cauzele principale al acestei situații care ne lasă fără „aurul verde” al țării este reprezentată, pe de o parte, de setea unor companii care vor să-și crească cifrele de afaceri prin metode nelegale, în cazul de față studiul EIA fiind axat pe compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, iar pe de altă parte, de slaba implicare a autorităților în stoparea tăierilor ilegale.

În acest sens, pe 21 octombrie, WWF a depus, prin filiala din Austria, o plângere la autoritățile competente din țara-mamă a Holzindustrie Schweighofer și așteaptă, inclusiv acum, lămuriricu privire la activitățile acesteia și la presupusa lor legalitate, deși autoritățile au promis să răspundă în decurs de 3 zile de la primirea plângerii. Mai multe informații puteți găsi AICI.

Pe de altă parte, nici ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de la sfârșitul lunii octombrie, Grațiela Gavrilescu, nu era străină de situație. Răspunsul ministrului de la acea vreme era că investigațiile făcute de minister au descoperit aceeași situație și că se așteptă rezultatul Parchetului.

Apoi, pe 16 noiembrie (la 6 zile de la publicarea raportului Agent Green), pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, apare o listă cu operatori economici atestați pentru exploatări forestiere. Printre aceștia se numără și companiile responsabile de defrișările din PFI Retezat: compania Succes NIC com, cu poziția de indentificare 0032, cu o cantitate aprobată de 60.000 m3 de lemn; compania Trans Fag, cu poziția 15382, cu o cantitate aprobată de 30.000 m3; compania Fag Internațional, cu poziția 13401, cu o cantitate aprobată de 50.000 m3; compania Trans Exfor, cu poziția 15607, cu o cantitate aprobată de 20.000 m3; compania Susai Servcom (parteneră a Holzindustrie Schweighofer), cu poziția 13925, cu o cantitate aprobată de 40.000 m3. Întreaga listă se găsește AICI. Ceea ce ne face să ne întrebăm de ce continuă Ministerul să aprobe cererile de atestare/reatestare a unor astfel de firme de exploatare, deși ele încalcă reglementările stabilite. Și, în plus, de ce continuă să facă acest lucru, când susține că știe ilegalitățile.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*