Orice montaniard îți va spune că un bocanc bun rezistă mai bine decât orice altă pereche de pantofi pe care îi poți avea. Desigur, și bocancii ies la pensie, dar că să-i ținem cât mai mult în „câmpul muncii”, e nevoie să le oferim o îngrijire specială. Pentru că merită, cum ar zice un slogan faimos.

În primul rând, pentru a avea ce îngriji, trebuie să te asiguri că achiziționezi o pereche de bocanci de calitate. Aceștia trebuie să fie impermeabili, cât mai ușori cu putință (mai ales dacă sunt pentru trei sezoane) și foarte stabili, cum sunt oricare dintre acești bocanci de munte. Situația este similară și în cazul ghetelor de drumeție, chiar dacă multe produse sunt vândute cu reduceri de prețuri, cum sunt aceste ghete de munte.

  1. Un purtător conștiincios

De obicei, fiecare pereche de bocanci vine la pachet cu un manual de instrucțiuni și sfaturi în ceea ce privește îngrijirea bocancilor. Citește-o înainte de folosire, atunci când întâmpini o problemă sau când ți se pare că ceva nu este în regulă cu bocancii tăi.

2. Primii pași

Ca să fie eficientă, îngrijirea bocancilor începe din frageda lor pruncie. Astfel că, atunci când îți cumperi o pereche nouă de bocanci, trebuie să îi porți întâi prin oraș sau la munte, dar pe trasee foarte scurte, pentru a te acomoda cu ei și pentru a evita bătăturile. Recomandăm purtarea bocancilor „la rodaj” cu șosete grose și prin condiții asemănătoare celor de pe munte. Cei mai mulți producători oferă caracteristicile pe care le promit, dar nu strică să le verifici și tu înainte să te prindă vremea capricioasă pe munte și să n-ai încălțăminte de schimb. Ca idee, poartă-i prin oraș și nu te feri de bălți și noroaie, ca să te asiguri că bocancii tăi sunt cu adevărat impermeabli. E mai confortabil să știi exact ce ai în picioare înainte de te prinde ploaia pe coclauri.

3. Periatul dinainte de culcare

În timpul drumețiilor, la fiecare final de zi, curăță bocancii cât poți de bine. Încearcă să scoți noroiul și pietricelele care ar putea fi în talpă și să scuturi interiorul. Poți să îi lovești unul de altul pentru a ajuta eliminarea murdăriei. Deși toaletarea de pe munte nu se compară cu cea de acasă, e utilă pentru a împiedica ca diverse lucruri să se impregneze/să rămână pe bocanci și să afecteze talpa sau materialele din care sunt confecționați.

Apoi, în timpul nopții, ține bocancii în afara cortului și departe de umezeală, iar dacă afară este iarnă, învelește-i într-o pungă groasă pentru a-i feri de umezeala zăpezii și apoi de îngheț.

4. Dușul de acasă

Cum dușul de acasă este unul dintre primele lucruri pe care le faci atunci când te întorci din drumeții, nu uita că partenerii tăi din picioare au și ei nevoie de apă caldă/produse speciale pentru curățare (săpunul nu este recomandat). Poți începe cu murdăria din exterior prin îndepărtarea noroiului, folosind o perie pentru încălțăminte sau chiar o periuță de dinți.

Pentru curățarea interiorului, poți folosi o lavetă pentru a șterge urmele de sare lăsate de transpirația picioarelor. Totodată, poți scoate branturile pentru a permite uscarea completă a bocancilor. Pentru a-i curăța și mai bine, poți scoate șireturile. Ca regulă universală, nu pune bocancii în mașina de spălat – impactul, temperatura apei și detergentul dăunează. Dacă vrei, totuși, să-i speli la mașina de spălat, spală-i cu apă călduță, fără detergent, și pune în mașină, pe lângă bocanci, o pătură mai groasă.

După aceea, lasă bocancii să se usuce la temperatura camerei, evitând sursele de căldură. Dacă ai nevoie de uscare rapidă, poți încerca o sursă de aer rece (aer condiționat) sau poți pune bucăți de hârtie în interiorul bocancilor, schimbându-le din oră în oră.

5. Un tratament „facial”

După dușul bine meritat, bocancii pot fi răsfățați cu soluții speciale pentru impermeabilitate, pe bază de uleiuri, ceară sau silicon. Înainte de a cumpăra orice fel de produse din această gamă, consultați-vă cu producătorul sau retailerul de la care ați achiziționat perechea de încălțăminte, fiindcă ei sunt acreditați să recomande cele mai bune produse pentru bocancii tăi. Iar atunci când utilizezi aceste soluții, citește cu atenție instrucțiunile, întrucât excesul cu astfel de tratamente poate dăuna pielii din care este făcut bocancul.

6. Pe raft până data viitoare

După ce ți-ai curățat bocancii, îi poți pune în dulap până la tura viitoare. Însă acest loc nu poate fi unul ales la întâmplare – trebuie să fie ferit de umezeală și trebuie să fie aerisit. O soluție potrivită poate fi într-un dulap pentru pantofi. Ca sfat, nu pune bocancii într-o pungă din plastic.

Citește și: Bocanci de munte pentru femei vs. bocanci de munte pentru bărbați. Care sunt diferențele și cum îi alegi

Citește și: Împarți cortul cu altcineva? Care sunt cele 7 reguli „de acasă” de care trebuie să ții cont

Citește și: 3 aplicații revoluționare. Cum poți proba pantofii de alergare fără să pășești într-un magazin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*