Deși mulți nu le consideră astfel, drumețiile montane sunt și ele un sport. Evident, un sport pentru amatori, de o dificultate mult mai redusă decât alpinismul, fără o federație în spate și doar cu reguli de bun simț. Însă rămân, în opinia noastră, unele dintre cele mai frumoase și relaxante (pentru psihic!) activități sportive pe care le poți practica.

Pornind de la această premisă, ne-am putea întreba: bine-bine, dar cum ne antrenăm pentru drumețiile montane? Mai ales că vine primăvara și mulți montaniarzi au evitat să meargă pe trasee în timpul iernii.

Ca în orice alt sport, poți deveni din ce în ce mai bun practicând exclusiv doar sportul respectiv. Până la un punct! Spre exemplu, dacă vrei să fii un bun alergător, poți evolua, mai mult sau mai puțin rapid, alergând tot mai mult și tot mai repede. Dacă vrei să fii, însă, un alergător și mai bun, ai nevoie de un anumit stil de viață, de o pregătire fizică mult mai amplă și de exerciții mult mai complexe, nu doar pe pista de alergare sau pe potecile montane, ci și acasă, în sala de fitness sau în sala de forță. Am dat doar un exemplu.

Situația este similară și în cazul drumețiilor montane. Iar dacă te întrebi „cum te pregătești pentru drumeții montane”, înseamnă c-ai simțit aerul primăvăratic din aceste zile și ai planuri mari pentru sezonul cald. Așa că noi îți vom spune câteva lucruri despre mușchi și anduranță.

Ai nevoie de niște… mușchi

Nici o activitate fizică (și cu atât mai mult o activitate sportivă) nu poate fi realizată fără mușchi. Dacă vrei să mergi pe munte pe propriile picioare, ai nevoie de mușchi. În plus, drumețiile montane sunt un sport destul de complex. Prin urmare, nu ai nevoie doar de „mușchi la picioare” pentru a parcurge 20 de kilometri pe zi, timp de patru zile, prin munții patriei, ci de un corp dezvoltat armonios.

… „dar la ce-mi folosesc mie, spre exemplu, mușchii spatelui?”

Să vedem.

În partea superioară a corpului se află greutatea rucsacului. Mușchii spatelui și abdomenului sunt necesari nu numai pentru a susține bagajul, dar și pentru a menține echilibrul. Brațele sunt esențiale la urcușurile în care folosești bețele pentru drumeție. În plus, abdomenele și ridicarea greutăților sunt recomandate, mai ales pentru începătorii care doresc să-și crească masa musculară.

De asemenea, nici partea inferioară a corpului nu trebuie omisă. Pentru antrenamentul șoldurilor și picioarelor, poți face fandări și genuflexiuni sau poți apela la bicicletă ca la cel mai bun prieten al tău.

… „deci exerciții și-atât?”

Exercițiile fără o alimentație adecvată sunt (aproape) inutile. Mai mult decât atât, pot deveni chiar dăunătoare, dacă organismul tău nu este pregătit să evolueze ci, dimpotrivă, este predispus la accidentări din cauza alimentației precare.

Pentru ca exercițiile tale fizice să dea rezultatele pe care le aștepți, ai nevoie de o alimentație adecvată. Despre asta, am putea scrie un întreg articol. Au făcut-o, însă, cei de la Coolosophy, unde am găsit cel mai coerent, bine documentat și simplu de parcurs material despre creștere masă musculară. „Fitness și nutriție. Ce să mănânci ca să-ți crești masa musculară”, scrie Coolosophy, iar tu vei afla totul despre alimentația de care ai nevoie ca să devii un foarte bun sportiv, plus 8 super-alimente pe care orice nutriționist/sportiv ți le-ar recomanda.

„Nu e mai simplu să luăm steroizi?”

Ăăăă, nu. Dacă iei steroizi, viața ta va deveni foarte complicată. Și despre steroizi am putea scrie un întreg articol. Din fericire, și aici ne-au luat-o alții înainte, așa că află de aici ce sunt steroizii, de ce sunt periculoși și care sunt efectele secundare ale unui corp sculptat artificial. Și sigur ai cel puțin un prieten care ar trebui să citească asta până nu-și distruge organismul cu totul.

„Doar mușchi? Cu anduranța cum rămâne?”

Păi, cum să rămână: îți crești rezistența! Ce să faci cu mușchii dacă gâfâi pe traseu după doi kilometri de rampă ușoară?

Există multe exerciții cardio care imită foarte bine efortul depus de organism în timpul unei drumeții.

  • Joggingul sau alergarea
  • Mersul pe o bandă de alergat, cu rucsacul (pregătit de drumeție) în spate. Plus: mersul pe banda de alergare în plan înclinat!
  • Urcatul și coborâtul scărilor
  • Înotul
  • Ciclismul

Cu cât diversifici mai mult exercițiile, cu atât îți îmbunătățești condiția fizică. În plus, scapi de monotonia cu care se confruntă cei care practică același sport în fiecare zi. Dacă te lovește, totuși, plictiseala, înseamnă că ceea ce faci nu ți se potrivește și ar fi cazul să încerci orice alt sport care te binedispune.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*