Te dor picioarele pe munte? Știm, cu toții am trecut prin asta și cu toții vom mai trece, însă asta nu înseamnă că nu putem face ceva pentru a încerca să evităm durerile sau pentru a le evita cu totul.

Indiferent cât de obișnuit ești cu drumețiile montane, într-o drumeție de câteva zile, picioarele tale tot vor avea de suferit, iar gleznele, tălpile și genunchii tăi vor da semne de oboseală.

Așa că am adunat câteva sfaturi pe care le-am primit și noi de la prieteni mai experimentați, „am dat o tură” și pe net pentru a afla ce scriu alții și am alcătuit o listă scurtă cu cele mai utile povețe care te pot ajuta să eviți durerile de picioare.

1. Atenție la bocanci!

Pe munte nu mergi cu orice fel de încălțăminte ai în debara. Pe munte ai nevoie de ghete de munte sau de bocanci pentru drumeție. Spre exemplu, cele mai importante calități ale acestor bocanci de munte sunt aderența și respirabilitatea. Aceasta din urmă este deosebit de importantă, deoarece permite „evacuarea” umezelii din interior și păstrează pielea relativ uscată, factor decisiv în evitarea bășicilor. În plus, bocancii de munte îți fixează foarte bine și glezna, astfel încât riscul de a suferi o entorsă este minim.

În plus, după cum am scris în repetate rânduri, alege bocanci cu un număr mai mari decât cei pe care îi porți de obicei și poartă-i, în prealabil, două sau trei zile prin oraș, înainte de a-i folosi efectiv pe un traseu montan. În acest fel nu vei avea surprize neplăcute pe munte, materialele din care sutn confecționate devin mai amelabile, vor tine să se adapteze formei piciorului tău, iar tu vei ști la ce să te aștepți.

2. Atenție la șosete!

Multă lume acordă o atenție sporită bocancilor atunci când merg în drumeție, dar uită cu desăvârșire de șosete, așa că pun în rucsac câteva perechi de „ciorapi” și pe-aici ți-e drumul! Noi îți recomandăm, însă, șoseteșe pentru drumeții și alte activități montane, concepute pentru a oferi senzația de amortizare la presiune și care oferă o excelentă respirabilitate a piciorului, precum sunt șosete groase de iarnă.

3. Nu uita de branturi

Bocancii buni vin la pachet cu branturi bune. Bocancii ieftin au înăuntru branturi ieftine. Bocancii buni și vechi pot avea înăuntru branturi bune, dar deteriorate. Tu ai nevoie de niște branturi bune în bocancii tăi, așa că renunță la cele vechi sau la cele de slabă calitate, care nu vor absorbi suficient de mult șocul exercitat în timpul mersului, și cumpără altele de calitate. Vei simți diferența.

4. Nu căra cât nu poți duce

Toată greutatea ta și a bagajului tău apasă pe picioarele tale și-ți supun genunchii, glezna și tălpile la grea încercare. Cu cât rucsacul tău este mai greu, cu atât este mai mare presiunea pe picioarele tale. Cară cât mai puține lucruri în spinare și învață ce înseamnă, cua devărat, strictul necesar.

5. Pauzele sunt importante. Iar în pauze…

…te descalți. Când vrei să te odihnești pe traseu, descalță-te atât de bocanci, cât și de șosete. Lasă-ți picioarele să se bucure de aerul curat și să se revigoreze. Asta, dacă nu plouă sau nu ninge în locul în care te-ai oprit. În plus, o cauză pentru care picioarele te dor ține de transpirația și de pietrișul care a pătruns în încălțăminte și care fac pielea să se inflameze. De aceea, îți recomandăm să speli mereu picioarele în apă rece, de fiecare dată când întâlneși un pârâu pe traseu. Nu recomandăm acest lucru, însă, în sezonul rece. Să fim serioși, hipotermia poate ucide, bășicile nu.

6. Evită bășicile sau tratează-le înainte să devină o mare problemă

Respectarea sfaturilor de mai sus te va ajuta să eviți principalele cauze ale apariției bășicilor. Uneori, însă, pare că orice ai face, ele tot apar, în special în cazul persoanelor cu o piele sensibilă. Dacă simți că pielea începe să se irite și să te doară în anumite zone, pune un leucoplast pe zona respectivă, înainte ca bășica să-și facă și-mai-dureroasa apariție. Poți folosi și bandă adezivă în loc de leucoplast. Aceasta este nelipicoasă la exterior, însă foarte lipicioasă pe interior, fapt ce va împiedica alunecarea ei în timpul mersului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*