La jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2.000, la o altitudine de 1.950 de metri, o cabană construită în perioada interbelică pentru vânătorii de munte a păzit, până la începutul acestei veri, împrejurimile spectaculoase ale Bucegilor.

Din cabana Piatra Arsă, construită în 1933-1934 și inaugurată în 1935, au rămas doar amintirile. Încercând să aflu motivele pentru care adăpostul istoric a fost demolat, m-am izbit de agresivitatea angajaților complexului sportiv și de răspunsuri contradictorii.

De ce a fost demolată vechea cabană?

”Cădea singură, de aia am demolat-o. Și așa se ducea”, a fost primul răspuns, pe care l-am primit de la un domn care se recomanda ca fiind bucătarul complexului de la Piatra Arsă.

Directorul complexului sportiv, Constantin Miclea, a fost, însă, mai specific cu răspunsurile. Acesta a declarat pentru eMunte.ro că a vrut să restaureze cabana, dar nu s-a putut.

”90-95% era putredă, totul era putred înăuntru, nu aveam ce restaura. Și era un pericol. Și costurile erau mult mai mari, decât dacă am ridica o nouă construcție”, a spus Miclea, adăugând că a încercat să obțină fonduri pentru refacerea cabanei încă din 2001, dar abia anul acesta a primit banii necesari.

”Reveniți mai târziu”

Inițial, eram curioasă cu privire la istoricul cabanei și am încercat să obțin informații pertinente de la cei care dețin construcția. Din nefericire, răspunsul a fost dezamăgitor.

”Nu avem informații despre istoricul cabanei, nici nu știu unde să vă trimit, încercați la Ministrul Turismului și Sportului. Nu știu…”, mi-a spus domnul ce se recomanda bucătarul complexului.

Văzând că întrebările despre istorie nu-și au locul, am încercat să aflu care sunt fondurile alocate de către stat pentru refacerea cabanei de la Piatra Arsă, iar angajații complexului m-au redirecționat, rând pe rând, către Minister, cu același ”nu știu” la purtător.

La Ministerul Turismului și Sportului, veșnica plimbare de la un birou la altul și numeroase amânări ”nu știu dacă pot să vă fac legătura”, ”nu știu despre ce e vorba”, ”mai încercați la biroul de presă”, ”reveniți mai târziu”, ”trimiteți o adresă publică prin fax”.

Cum va arăta noua cabană și când va fi gata?

Interesul meu pentru cabana Piatra Arsă a generat un val de agresivitate din partea angajaților complexului sportiv. Întrebând când va fi gata noua cabană, doamna de la recepție s-a inflamat și a izbucnit:

”Ce vă interesează? Ce? Când vor fi bani!”, mi-a răspuns, pe un ton strident.

Directorul complexului a fost, la început, la fel de siderat de întrebare, însă mi-a explicat că noua cabană va fi gata în luna octombrie, 2014. Miclea a mai spus pentru eMunte.ro că, în momentul de față, lemnul este la uscat și că în maximum 10 zile se va începe construcția, temelia fiind deja turnată.

”Am făcut un studiu de fezabilitate, noua cabană va respecta arhitectura originală și vor fi folosite aceleași materiale. Noua cabană va fi cu 2,6 metri mai departe de hotel, față de cum era, ca să fie separată de complexul sportiv, și va fi identică cu prima construcție, va avea intrare din față, aceleași ferestre, totul va fi la fel ca în 1935. Nu vom folosi beton, totul va fi din lemn”, a menționat Miclea.

Pentru reconstruirea cabanei, directorului bazei sportive susține că a vorbit cu ”soția primului cabanier, care ar fi urcat, pe la 1958, în Piatra Arsă, să ne ofere fotografii cu cabana”. De asemenea, internetul a fost o altă sursă de documentare pentru stabilirea planului de construcție a noului amplasament.

O istorie bogată, demolată de oameni care ”nu știu”

Cabana de la Piatra Arsă a fost construită în perioada 1933-1934, cu destinația de cabană militară pentru vânătorii de munte. Adăpostul aparținea Gărzii Regale și inițial s-a numit cabana Regele Carol al II-lea. După ce acesta a abdicat, cabana a primit numele de Marele Voievod Mihai.

Potrivit documentelor monografice, materialele de construcție au fost, pe de o parte, transportate cu funicularul din Bușteni, iar celelalte au fost cărate cu rucsacul, de către soldații Gărzii Regale. După 1989, cabanei i s-a alăturat un hotel – complex sportiv, cotat cu 3 stele.

 

Citește și: FOTO. Cabana Caraiman: De la serate dansante pentru adunarea fondurilor, la casa de vacanță a unui britanic

 

Citește și: Istoria de 100 de ani a Cabanei Dochia. Adăpost pentru soldați și campionat de șah

 

Citește și: Istoria Crucii Caraiman, de la steaua comunistă, la vandalism și instalație laser

 

Comments

comments

4 Responses

 1. Andrei

  Se alege praful usor usor de toate splendidele cabane din muntii nostri dragi. Acum am aflat de Piatra Arsa ca nu mai este-nu am mai ajuns de multi ani acolo. Insa anul acesta am ajuns in Fagaras la Cabana Urlea sau ce a mai ramas din ea. Si cabana si priciurile sunt intr-o stare jalnica, de 5 ani nu s-a mai ocupat nimeni si e pe cale sa cada. Rusine, vin straini care nu si-au vizitat muntii lor sa ii vada pe ai nostri si ce gasesc? Mizerie si ruine.

  Răspunde
 2. Geo

  de mai toate cabanele istorice din muntii nostri s-a ales praful si pulberea. ai zice ca e vorba de un plan malefic de aneantizare si tind sa cred ca asa e..

  Răspunde
 3. lelcu -anton

  nu se poate rezolza problema nu numai aici ci peste tot. oevaluare corecta a terenului si a exintentei actuale a cladiri si evaluarea a ceia ce se face,ce se vrea.dupa care sa se faca subscriptie publica. numai asa poti sa ajungi patron unic. vezi si cei care vand spati pentru un sejur sau mai multe.

  Răspunde
 4. MarianD

  Ciucas – acum este un ditamai hotelul ceva mai departe, cea veche arsa
  Malaiesti – noroc cu cei din Rasnov si Cabanierul – au refacut-o
  Clabucet plecare – se mai vede doar betonul din structura de rezistenta
  Piatra Mare, desi acum este ridicata o alta cabana mai mica din lemn undeva mai departe de locul primei
  MunteleRosu – au refacut drumul dar cabana este inchisa fiind in litigiu… posibil sa ia foc si asta ca sa se rezolve litigiul?
  intr-adevar este un plan de distrugere

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*