Horia Colibășanu și Peter Hamor vor încerca să deschidă o rută nouă pe fața nordică a Muntelui Everest, fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

Colibășanu devine, astfel, primul alpinist român care își propune o premieră mondială pe cel mai înalt munte din lume.

Horia Colibășanu face echipă cu slovacul Peter Hamor, care are un palmares impresionant: 11 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine și deschiderea unor noi rute pe optmiari. În prezent, cei doi alpiniști se află la 5.200 de metri altitudine, în tabăra de bază a Muntelui Everest.

„Tatonăm ideea de a deschide o rută nouă pe fața nordică a Muntelui Everest înca din octombrie 2013, când am pus pe hârtie proiectul expediției. Acum suntem hotărâți să o facem”, a declarat Colibășanu, care are șapte optmiari în palmares, atinși fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

„Plecăm cu șanse mici de reușită, știm asta. Dar mai știm, în același timp, că acum e momentul nostru. Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem rodați ca echipă, suntem determinați”, a mai spus Colibășanu pe site-ul său oficial.

Colibășanu a reușit, pe 30 aprilie 2014, prima ascensiune românească a muntelui Shisha Pangma (8.027m), fără ajutorul șerpașilor. Totodată, el este singurul român care a urcat pe Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 vârfuri mortale din lume, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Citește și: Prima expediție 100% românească pe Annapurna, pe punctul de a se încheia

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*