Uniunea Europeană a oferit 250.000 de euro pentru refacerea a două rezervaţii naturale din Cluj: Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. Lăsate în paragină în ultimii 20 de ani, rezervațiile vor fi administrate după modelul parcurilor naţionale din Statele Unite ale Americii.

Cheile Turzii şi Cheile Turenilor vor fi refăcute cu bani europeni. În planul Consiliului Judeţean Cluj , cele două rezervații vor avea administratori de parc, ca cele din SUA, turiştii nu vor mai putea intra în voie pe domeniu, iar accesul maşinilor va fi interzis.

“Au fost realizate, de asemenea, o serie de planuri de monitorizare a habitatelor şi speciilor protejate, dar şi două planuri de acţiune cu măsuri de management. Toate acestea au fost integrate într-un sistem informatic menit să întărească capacitatea instituţională a Consiliului Judeţean Cluj , în calitatea sa de custode al celor două arii naturale protejate”, a declarat managerul proiectului, Diana Coman.

De asemenea, au fost realizate baze de date şi de hărţi specifice pentru cele 14 habitate şi 41 de specii aflate în cele două arii naturale protejate, potrivit Gazetei de Cluj. Mai mult, managerul de proiect spune că s-a făcut chiar şi un sistem informatic care arată, prin hărţi de impact, cum se distruge rezervaţia dacă sporturile extreme şi turismul vor continua.

”Avem opt specii care au dispărut. Nu au mai fost găsite în Cheile Turzii şi Cheile Turenilor, iar asta este o consecinţă clară a problemelor identificate. Turism necontrolat, păşunat excesiv şi inclusiv sporturile extreme. Sunt trei specii de plante şi avem o specie de reptile, nici vidra nu a mai fost găsită”, a mai spus managerul de proiect.

Proiectul este ambițios, însă ar înlătura aproximativ 55.000 de turişti care fac drumeții în cele două rezervații cu pricina, conform statisticilor.

De ce mergeau turiștii în cele două rezervații

Cele două rezervații naturale adună mulți iubitori de natură pe de o parte, datorită peisajului pe care-l oferă: pereți cu forme interesante, acoperiți de iederă și mușchi sau netezăți de vânt și ploi. Pe de altă parte, turiștii pot vedea aici specii rare de plante, precum Barba Ungurului, dar și fluturi și specii emblematice de acvile.

Cheile Turzii se întind de-a lungul pârâului Haşdate pe o lungime de 3,5 km, cu pereţi înalţi si abrupţi, turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri. Versanții sunt îndrăgiți de pasionații de escaladă, iar Peretele Uriaş, înalt de peste 200 m, este unul dintre cele mai importante trasee din zonă.

Cheile Turenilor, cunoscute și sub denumirea de Cheile Turului, sunt mai puțin cunoscute decât Cheile Turzii, deși sunt la fel de spectaculoase. Cheile Turenilor au o lungime de 1,8 km, cu pereți de peste 100 de metri.

Citește și: Site rusesc: România, o țară pitorească care sigur v-ar plăcea

Citește și: Escalada: Un sport extrem sau provocarea de a-ți depăși limitele?

Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*