Mamelor de aici, taților de pretutindeni,

Dacă aveți copii, dați-le voie să aibă o viață sănătoasă. Dați-le voie să nu se uite cu jenă în oglindă la vârsta maturității. Dați-le voie să-și găsească pasiuni de toate felurile. Dați-le voie să se murdărească, să alerge, să se bucure de natură. Dați-le voie să nu vă deteste când vor crește.

Aperitiv

Eram în autobuz zilele trecute. La ușa din mijloc stăteau trei copii de maximum 12 ani, care se întorceau de la școală. Două fete și-un băiat. Vorbeau de mâncarea pe care o fac bunicile, de temele pe care le au de scris și de faptul că mamele nu-i lasă să meargă la fotbal, pentru că trebuie să învețe. Mă întrebam dacă mamele lor știu că ei sunt supraponderali. Dacă taților lor știu că sunt între cei 14% tineri din România, sub 15 ani, care suferă de obezitate. Dacă bunicii lor știu că fac parte din cei 30% din populația globului care are probleme cu greutatea. Probabil că nu, probabil că da. Dar dacă da, de ce nu fac nimic? Sau mai bine zis, de ce nu-i lasă să facă nimic?

Felul întâi

Lăsați-vă copiii să nu mai fie grași. Lăsați-vă copiii să se poată bucura de viață și la 40 de ani, când vor urca pe scări, pentru că liftul nu funcționează. Dacă vreți să petreceți timp împreună, statul degeaba nu e cea mai bună soluție. Plecatul într-o drumeție montană e însă o cale de distracție și de relaxare, dar și un mod de a trata această problemă de sănătate.

O oră de drumeție la munte, pe un traseu destul de lejer, poate determina organismul să ardă până la 500 de calorii. Tot drumețiile ajută la scăderea presiunii arteriale și a colesterolului, ceea ce duce la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a atacurilor cerebrale. În plus, mersul ”la vale” este de două ori mai eficient decât mersul în rampă pentru eliminarea zaharurilor din sânge și creșterea toleranței la glucoză. Nu v-am convins? Atunci gândiți-vă la voi și la problemele voastre, dacă nu vreți să fiți sufletele bune cu ai voștri copii.

Sunteți stresați, obosiți de la birou și nu aveți energie. Atunci mergeți într-o drumeție montană. Studiile au demonstrat că hiking-ul are un rol important în combaterea depresiei, redă starea de bine, crește nivelul atenției și capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ cu 50%, după o săptămână stresantă și plină de griji. Mai multe puteți citi AICI.

Felul al doilea

Acum poate vă gândiți să mergeți, cândva, în viitorul îndepărtat, la munte. Dar înainte de asta, copilul trebuie să învețe, să ia note bune și să vă facă mândri că-l creșteți. Iar ritmul ”școală și acasă, lecții, mâncare și somn” e cheia sigură către succes. Într-adevăr, dacă vreți să creșteți niște oameni care să nu vă suporte nici cu lămâie. Carte, carte, carte, numai studiul scoate intelectuali. Ah, atunci trebuia să le spunem și lui Lucian Blaga sau lui Dimitrie Gusti că muntele se servește în porții mici și rare. Să vă fie rușine!

Dacă v-am enervat, e bine. O să îmi spuneți că nu am dreptul să îmi dau cu părerea, pentru că nu am copii. Da, așa e, încă nu am. Dar ai mei au.

Desert

Când aveam 6 ani, îmi doream să mă fac patinatoare sau gimnastă, că-mi plăcea tare mult ce făceau sportivii la olimpiadele cu pricina. În clasa I, ai mei m-au înscris la gimnastică, evident. Ulterior, am descoperit calculatorul. Dorințele s-au schimbat. Am vrut să mă fac IT-istă, să bat toată ziua la tastatură și descopăr ce mai poate face aparatul pe care rar aveam voie să-l deschid. Când mă atingeam de computer, mama mă trimitea ”la buștean” (un buștean de la casa verișorilor, pe care-l foloseam pe post de bancă). După patru ani de gimnastică și dans, am vrut să renunț. Calculator, calculator, calculator. Mama n-a vrut. M-a trimis, ca și în anii precedenți, tot în sala de sport. Și apoi am tot mers, până s-au împlinit 12 ani de activitate. 12 ani. După aceea am început să las sala pentru munte. Nu m-am făcut nici gimnastă și nici patinatoare. M-am făcut un om care iubește să fie activă, să meargă pe jos și să se veselească.

Pentru mine, a fost cea mai bună alegere. Copiilor voștri ce le serviți în weekend?

 

 Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

 Citește și: Altitudinea te poate scăpa de kilogramele în plus

 

 Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*