Pioletul de Aur 2014 ar putea fi câștigat, în premieră, de un alpinist român.

Doi membri ai Clubului Alpin Român, Cosmin Andron și Cristina Pogăcean, au fost incluși pe listele pentru unul dintre cele mai prestigioase premii oferite în alpinism: Pioletul de Aur, care este oferit anual, începând din 1991, de către organizația Groupe de Haute Montagne și de către revista franceză Montagnes.

Cosmin Andron, 36 de ani, are în palmares expediții în Europa, America, Asia și Africa și este ghid montan, mountain trainer și instructor de schi. În paralel, el este doctor în filosofie al Universității din Londra, unde a profesat în perioada 2000 – 2004.  În Tibet, Cosmin Andron a escaladat, în premieră mondială, mai multe cascade de gheață.

Cu toate acestea expediția care l-a inclus pe listele pentru Pioletul de Aur este cea din 2013, când a escaladat, în premieră mondială, alături de Cristina Pogăcean, vârful Gandharva Chuli (6248 m), din regiunea himalayană Annapurna, conform Clubului Alpin Român.

Cristina Pogăcean are 30 de ani, este fostă atletă de performanță, practică alpinismul din 2004 în cadrul Clubului Alpin Român, Secția Cluj, și a participat la numeroase competiții de escaladă sportivă, escaladă pe gheață și dry-tooling și bouldering.

Criteriile care stau la baza decernării premiului Pioletul de Aur sunt nivelul tehnic al alpiniștilor, originalitatea în alegerea obiectivului, precum și modul inovativ în care a fost condusă ascensiunea.

Premiile Pioletului de Aur sunt acordate în perioada 26-29 martie 2014 la Chamonix, Mont Blanc, Franța.

Citește și: 10 sfaturi pentru hiking pe timp de iarnă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*