Apropierea sărbătorilor de iarnă e motiv de bucurie pentru cei mai mulți dintre noi. Pentru ceilalți, e motiv doar de amendă contravețională cu miros de cetină.

Polițiștii și Jandarmii Montani au început, deja, să desfășoare activităţi de prevenire şi combatere a delictelor silvice care se înmulțesc în această perioadă a anului, iar vinovații au început să apară.

Primul caz de furt de brazi raportat în acest an s-a petrecut sâmbătă, în comuna Valea Ierii din județul Cluj.

“La data de 23 noiembrie, ora 18:30, poliţiştii, împreună cu reprezentanţi ai ocolului silvic, au oprit pentru control, pe DJ 107 J, pe raza localităţii Valea Ierii, un autoturism cu care se transporta material lemnos. Conducătorul auto, un bărbat de 40 de ani, din comuna Valea Ierii, transporta 10 brazi, nemarcaţi cu sigiliu-crotaliu, prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase. De asemenea, bărbatul nu poseda documente de provenienţă pentru copacii transportaţi”, au declarat reprezentanții IPJ Cluj, potrivit presei locale.

Al doilea caz, mai grav, s-a petrecut duminică, în județul Neamț, chiar în miezul zilei.

„Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Dămuc, duminică, în jurul orei 12.15, au depistat pe DJ 127A un bărbat de 52 de ani, din București, în timp ce conducea o autoutilitară cu care transporta 55 pomi de iarnă fără a avea aplicată amprenta ciocanului dreptunghiular şi fără a poseda pentru aceştia documente legale de provenienţă şi transport”, a spus Elena Bulgarea, purtător de cuvânt IPJ Neamț.

Un alt caz de tăieri ilegale de pomi pentru Crăciun a fost raportat în județul Alba. Pe un drum din localitatea Bubeşti din comuna Arieşeni, oamenii legii au găsit un bărbat de 35 de ani care transporta, cu o căruţă, 25 de brazi.

Brazii confiscați vor au ajuns la Ocoalele Silvice, care îi vor valorifica pentru populație.

Anul trecut, până la jumătatea lunii decembrie, polițiștii au confiscat peste 12.000 de pomi de Crăciun în valoare totală de 602.780 de lei. De asemenea, echipele de control au mai confiscat 8.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 1.157.147 de lei, 7.823 de coroniţe de brad şi 19.867 de kilograme de cetină, în valoare de 57.249 lei. Valoarea bunurilor confiscate a fost, la acel moment, de peste 1,8 milioane de lei, potrivit Mediafax.

 

   Citește și: Investiție amplă. Ce s-a întâmplat în Carpați în ultimul mileniu

 

   Citește și: Radarul pădurilor: „S-au dat amenzi în câteva zile cât într-un an!”

 

   Citește și: PRESA STRĂINĂ. Politicienii români au cerut ajutorul armatei pentru împușcarea urșilor

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*