Un amplu proiect de cercetare a fost lansat la Universitatea ”Ștefan cel Mare” (USV) din Suceava, la începutul lunii noiembrie.

Proiectul ‘Răspunsul pădurii la schimbările climatice, cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare din Regiunea Carpatică” este realizat în parteneriat cu specialiști din Norvegia și Islanda și este unul dintre cele 23 de proiecte de mediu care au primit finanțare, dintr-un total de 400 depuse.

”În domeniul Protecția și Managementul Mediului au fost finanțate șapte, acest proiect ocupând locul doi în clasamentul general și beneficiază de o finanțare de peste un milion de euro, cea mai mare parte revenind USV”, a declarat prorectorul USV, Mihai Dimian, conform Antena 3.

Cea mai mare parte a fondurilor atrase prin proiect vor fi folosite pentru înființarea unui laborator de biometrie forestieră.

‘Prin achizițiile din acest proiect sperăm să reducem discrepanțele dintre laboratoarele noastre și cele din vestul Europei. Acesta ar fi al cincilea echipament vândut în Europa. Este un echipament multiscanner cu raze X și este o premieră pentru România. El costă în jur de 240 de mii de euro”, a arătat directorul proiectului, Cătălin Roibu.

”Practic, ne propunem o reconstituire a climatului pe o mie de ani în tot spațiul Carpatic, Munții Carpați fiind o zonă deosebită în Europa în ceea ce privește climatul. Ne propunem să studiem cum au reacționat pădurile la schimbările climatice și cum reacționează la schimbările climatice actuale”, a adăugat Roibu.

 

   Citește și: Un adăpost eco-modular montan, inventat de cercetătorii români

 

   Citește și: Un punct de belvedere și două parcări, amenajate în munții Rarău

 

   Citește și: VIDEO. Cum arată, de sus, Transrarăul, unul dintre cele mai frumoase drumuri din România

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*